Poraz nije opcija, pobeda je poželjna: Ukrajina protiv Orlova cilja prvi šešir, grupu će znati i pre žreba?

Vreme čitanja: 3min | pet. 15.11.19. | 12:19

Rezultatskog motiva svakako im neće manjkati

Ukrajina ide na Evropsko prvenstvo, Srbija može da se nada porazu Portugalije u Luksemburgu, ali objektivno već razmišlja o martovskim baraž mečevima. Svakako želi da se Ukrajincima revanšira za ponižavajućih 0:5 u Lavovu, ali neće je u nedelju od 15 sati dočekati nemotivisan rival, pošto izabranici Andreja Ševčenka imaju i rezultatski za šta da igraju.

Ukrajinci se naime bore za mesto u prvom šeširu pred žreb za Evropsko prvenstvo 2020, a taj prvi šešir često ume da napravi razliku između istorijskog i ne tako upečatljivog učešća na kontinentalnoj smotri. I jasno je da Ševčenko neće želeti da propusti neočekivanu priliku nakon sjajnih igara u kvalifikacijama.

Izabrane vesti

A šta mu treba za prvi šešir? Da ostane neporažen na stadionu “Rajko Mitić”! Jer u prvi šešir ide šest reprezentacija, a Ukrajina je samo da je trenutno u prvih šest nego je na vrhu liste najboljih iz kvalifikacija. Istina, ima utakmicu više od Belgije i Italije koje će je verovatno preteći s obzirom da su trenutno maksimalni u svojim grupama.

Međutim, Ukrajina ne može ispod osme pozicije, jer pobednici Grupa E (Hrvatska, Mađarska ili čak i Slovačka) i D (Irska, Danska ili Švajcarska) ne mogu da je preteknu.

Ostali mogu, mada Poljacima neće biti lako, jer bi morali da se nadaju porazu Ukrajine, a pride savladaju i Izrael na strani i Sloveniju kod kuće i pride nadomeste gol razliku. Trenutno, Ukrajina je na +13, a Poljska na +6.

Ako bi Ukrajina i savladala Srbiju samo bi Belgija i Italija mogle da je preskoče. Ako bi uzela bod to bi mogle da urade i Engleska, Holandija (ili Nemačka) i Španija s tim da bi morala da u ponedeljak savlada Rumuniju sa četiri gola razlike. U tom slučaju Ukrajina bi bila tačno šesta.

Međutim, ni to nije najbolja garancija, jer postoji solidna šansa da dve zemlje iz gradova domaćina Eura zapadnu u isti šešir što Uefa želi po svaku cenu da izbegne. To je dakle zabranjeno i ako se to kojim slučajem dogodi Uefa će za to naknadno ispraviti, odnosno nekog podići u šešir iznad ili ispod. Recimo, Danska i Rusija ili Španija i Irska bi mogli u isti šešir. Teoretski i Rumunija i Holandija ili Nemačka i Mađarska. O tome je ipak rano razmišljati, ali svakako bi Ukrajincima porasle šanse da ostanu u prvom šeširu ako bi savladali Srbiju i bili u prva tri kad govorimo o najboljim reprezentacijama iz kvalifikacija.

A šta bi to značilo za njih? Engleska će verovatno u prvi šešir ako slavi u Kosovskoj Mitrovici, Italiji je potrebna jedna pobeda iz dve utakmice, Špancima je glavno da ne izgube od Rumunije… To bi značilo da Ukrajina na Euru neće moći u Grupu A (Rim), D (London) ili E (Bilbao). Naravno ni u u Grupu B u Sankt Peterburgu, iz očiglednih političkih razloga.

Mogla bi dakle u C ili F, a možda će i pre žreba znati u koju od te dve, jer ako bi Holanđani u direktnom okršaju sa Nemačkom zadržala prvo mesto u kvalifikacijama onda bi Ukrajina na Evropskom prvenstvu morala u Grupu F u kojoj će se utakmice igrati u Minhenu i Budimpešti. Ako bi Nemačka otela Holandiji lidersku poziciju i otišla u prvi šešir onda bi Ukrajinci išli u Grupu C jer će se ona igrati u Amsterdamu i Bukureštu.

Baš  je lepo ovo zakomplikovala Uefa.

Podsetimo, ulaznice za meč Srbije i Ukrajine, koji se ako ništa drugo igra u odličnom terminu u nedelju od 15 sati, prodaju se na blagajnama stadiona "Rajko Mitić" i putems ajta iticket.rs, a po cenama od 1.200 dinara za zapad centar, 1.000 za zapad bok i istok centar, 800 za istok bok i 400 za sever i jug.

(FOTO: Reuters)

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara