Han primer dobre prakse na polju ekologije

Lokalne vesti - Petak 15.11.2019 - 01:13

Komunalno preduzeće iz Vladičinog Hana i radnici angažovani putem javnih radova na čišćenju vodotokova u toj opštini, proteklih godina najvećim delom uklonili su divlja smetlišta u ovoj opštini.

Ekologija na prvom mestu. Foto: S.Tasić/OK Radio Ekologija na prvom mestu. Foto: S.Tasić/OK Radio

Uporedo sa čišćenjem rečnih korita od sela Stubal do Vladičinog Hana i od Žitorađa do Prekodolca sanirane su  i deponije na tom području. Kako je Vladičin Han rešio pitanje smetlišta i divljih deponija slušamo u prilogu koji sledi.

 

Do pre samo nekoliko godina Vladičinom Hanu je pretila humanitarna katastrofa. Zajednička deponija Surdulice i Hana bila je prepuna, vranjski Meteris nije mogao više da prima smeće iz Hana, a smeće mesecima nije odbvoženo iz grada i okoline. Počele su da niču divlje deponije i smetlišta.

 

Konačna namera  tadašnjih gradskih vlasti je bila da sva tamošnja smetlišta, a ima ih više od 20 rekultiviraju, i jednom zauvek reše problem neadekvatnog odvoženja, odlaganja.

 

Sklopljen je ugovor sa austrijskim „Por Verner – Veberom“, oko odvoženja i  recikliranja smeća. Time je višedecenijski problem Vladičinog Hana, konačno bio rešen.

 

Prema rečima Nenada Mitrovića tadašnjeg predsednika opštine Vladičin Han, ugovor je sačinjen, a njime je predviđeno da uslugu austrijskih komunalaca Hančani plaćaju u iznosu od oko 400 dinara za jednu četvoročllanu porodicu.

 

- Novčana nadoknada se odnosi na kuću sa okućnicom, jer je predviđeno da Austrijanci održavaju i recikliraju sve - podseća Mitrović.    

 

Dok nije došao „Por Verner Veber“ žitelji Hana rešavali su problem smeća, na jedini mogući način, izbacujući smeće na mini smetlišta tik uz Južnu Moravu, sa idejom da će voda možda sve to, ipak, odneti. Rešavanje ovog problema bilo je istovremeno spas i za Moravu, ali i za zdravlje ljudi ’ seća se Mitrović.

 

Još jedna bitna stavka u rešenju problema smeća u Hanu bila je i reciklaža. Nadomak Surdulice otvorena je radnja „Eko-plast“, koja se bavi reciklažom plastičnog otpada. Radnja se nalazi u selu Žitorađe i to je prva radnja tog tipa u Pčinjskom okrugu.  

 

Igor Đorđević, jedan od vlasnika radnje kaže da su u taj biznis uložili preko 100 hiljada evra sopstvenog novca, dok je za kupovinu celokupne linije za reciklažu potrebno oko 250 hiljada evra.

 

Aleksandar Ivanović, suvlasnik “Eko-plasta” kaže da je obezbeđena sirovina za rad.
 

- Smanjena količina plastičnog otpada na deponijama koje su, kako kaže, već prepunjene plastičnim bocama i folijama. On je mišljenja da je reciklaža posao budućnosti i da će država kad tad morati da investira u ekološke tehnologije, kako bi ušla u Evropsku uniju – podseća Ivanović.  

 

Ovaj tekst proizveden je uz pomoć i podršku opštine Vladičin Hanu okviru projekta “Informisanjem ka podizanju ekološke svesti građana Vladičinog Hana”. Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu isključiva su odgovornost OK Radija i ne izražavaju stavove i mišljenja opštine Vladičin Han.



 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: