BEZVOLJNO ZA KRAJ: Evo zašto je Novak Đoković tako lako položio oružje pred Rodžerom Federerom u Londonu (VIDEO)
Foto: EPA/WILL OLIVER

NIŠTA OD PRVOG MESTA

BEZVOLJNO ZA KRAJ: Evo zašto je Novak Đoković tako lako položio oružje pred Rodžerom Federerom u Londonu (VIDEO)

Tenis -

Novak Đoković, porazom uz lošu igru protiv Rodžera Federera, okončao nastup na završnom Mastersu u Londonu i takmičarsku ATP sezonu na drugom mestu rang liste.

Bezvoljno je izgledao Novak Đoković na terenu londonske "O2 arene", skoro kao da je potonuo u plavetnilo njenog prepoznatljvog ambijenta. U meču u kome skoro ni u jednom momentu nije prikazao borbenost i želju da podigne nivo igre kako bi bio iole konkurentan Federeru, isuviše lako je dozvolio da rezultatski zaostane za Švajcarcem – što se pokazalo kao presudno u daljem toku jednog od lošijih mečeva koji su njih dvojica do sada odigrali.

"Katastrofa" je reč kojom je Novak opisao svoj nastup, a da pritom nije mnogo šta više rekao u opisu razloga koji su do nje doveli. Sigurno je da nije lako biti rečit posle ovakvog nastupa, uz ukupno 44 načinjene greške i samo 57, odnosno 44 odsto poena osvojenih na prvi i drugi servis – uz retko viđenu statičnost tokom poena, koja je kulminirala u poslednjim gemovima nastupa u Londonu.

Iako je na treningu pred meč Novak izgledao sasvim u redu, posvećen i poslovičan – nešto više od dva sata posle toga se pred punim tribinama teniskih poklonika iz celog sveta pojavio neki drugi čovek, igrač. Nismo tako često viđali Novaka Đokovića u verziji bez motiva za nadigravanjem, strasti, želje za pobedom ili povratkom u meč – čemu je, u dobroj meri (što je sada jasno) „kumovao“ bolan poraz protiv Dominika Tima u drugom kolu. I da je došao do pobede protiv Federera, Đokovića bi čekala još dva izuzetno teška meča – i možda je ta perspektiva „umrtvila“ želju dojučerašnjeg svetskog broja jedan da nastavi svoju kampanju u Londonu ove godine. Razume se – duga i naporna je bila i ova sezona, koja se zvanično završava tek sledeće nedelje na madridskom Dejvis Kup šampionatu sveta – a evidentno je da mesto na čelu ATP karavana ne predstavlja više dovoljnu inspiraciju kako bi se u ovakvim situacijama „ginulo“ kao u nekoj od prethodnih sezona.

Šteta za sve ovo, jer je sinoćnje izdanje Rodžera Federera bilo sve samo ne izuzetno. Uprkos tome, „Fedeks“ je bio dovoljno fokusiran na svoj cilj da u oba seta prvi „spakuje“ prednost i odnese je na konačno odredište, i izdigne se do potrebnog nivoa igre da ne dozvoli Novaku previše šansi za povratak u meč. Borio se Švajcarac više u svakom od ključnih poena, prepoznavao važnost ključnih momenata u meču, znatno manje grešio (14 manje grešaka od Novaka) – i sve to uz neuporedivo bolje pokrivanje terena nego što je viđeno sa druge strane mreže, što mu je i davalo priliku da dođe u poziciju da zabeleži devet vinera više, odnosno 23 osvojenih poena više od srpskog tenisera.

Ukratko, ovakvom toku meča se teniski svet zaista nije nadao – i uz sve pohvale Federeru na istrajnosti u želji za novim pobedama i trofejima u 38. godini života (podatak koji je i sam Novak istakao kao inspirativan za njegov dalji tok karijere) – preostaje nam da vidimo da li će drugarska atmosfera u Dejvis Kup reprezentaciji Srbije pozitivno uticati na to da Novak Đoković ipak ne okonča ovu uspešnu tenisku sezonu na način na koji je to uradio na završnom ATP Mastersu u Londonu.

(Kurir sport)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track