Crnogorci izvukli sedmicu na Vembliju, Spartakov David Luiz poslao takozvano Kosovo u baraž (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 14.11.19. | 22:40

Francuska jedva pobedila Moldaviju - 2:1

Mirisalo je na šok i veliku senzaciju u Plzenju, ali Češka to na kraju nije dozvolila. Nije dozvolio Aleks Kral, sjajni vezista Spartaka iz Moskve koji je sa dva gola za devet minuta preokrenuo vođstvo reprezentacije takozvanog Kosova i obezbedio svojoj selekciji trijumf od 2:1 i zvaničan plasman na Evropsko prvenstvo.

Sasvim zasluženo, propustili su Česi večeras priliku da do vrha napune mrežu golmana Murića i u još lepšem raspoloženju završe posao. Dominirala je Češka tokom većeg dela utakmice, ali je olako i dozvolila gostima da povedu posle centaršuta Haderđonaja i preciznog udarca glavom napadača Šefild Venzdeja Nuhijua u 50. minutu.

Izabrane vesti

Šokirao je taj pogodak mnoge na stadionu Viktorije ni domaćim igračima nije bilo lako da povrate balans posebno jer su u prvom delu propustili sjajne šanse, ali kako je odmicalo vreme u poslednjih pola časa tako je i reprezentacija iz južne srpske pokrajine počela da posustaje. Individualni kvalitet Čeha počeo je da dolazi do izražaja, a precizan udarac Krala posle gužve u 71. pokrenuo je preokret.

Dve prečke pogodili su domaći fudbaleri posle tog detalja, bilo je samo pitanje kada će i druga lopta završiti u mreži fudbalera takozvanog Kosova, a detalj odluke desio se u 79. minutu kada je posle kornera ponovo Kral dobro skočio, a lopta se izmigoljila ispod golmana gostiju i završila u mreži za konačnih 2:1. Možda je Čelustka zakačio loptu i potvrdio pogodak, ali to sada nije bitno.

Najvažniji podatak je da Englezi i Česi idu na EURO direktno iz ove grupe dok će selecija takozvanog Kosova svoju vizu potražiti sledeće godine kroz baraž u Ligi nacija. 

Na Vembliju nova blamaža Crnogoraca. Selekcija Faruka Hadžibegića doživela je još jednu katastrofu u kvalifikacijama i ubedljiv poraz od čak 7:0.

Trijumf kojim je Engleska i matematički obezbedila plasman na EURO ukrasio je magični Hari Kejn het-trikom, a pored asa Pevaca koji je postao i najefikasniji kapiten Gordog Albiona u istoriji istakao se i levi bek Lestera Ben Čilvel koji je meč okončao sa tri asistencije.

Pored Kejna koji je pogađao mrežu Sokolova u 19, 24. i 37. minutu u strelce su se upisali i Okslejd Čemberlen, Markus Rašford i Tami Abraham, dok je šesti pogodak bio autogol crnogorskog fudbalera Šofranca u 66. minutu.

U grupi H Francuska je uspela da opravda epitet favorita u okršaju sa Moldavijom (2:1), ali ni igra ni rezultat nisu bili na nivou na koji nas je šampion sveta navikao. Rani kiks štopera Barse Lenglea omogućio je gostima da povedu na Sen Deniju golom Race u devetom minutu, a do izjednačenja su Galski petlovi stigli srećno, možda čak i posle prekršaja nad golmanom Moldavije, posle kojeg je Varan poravnao rezultat u 35. minutu.

Trijuumf i prvo mesto u grupi Trikolorima je doneo Olivije Žiru sa bele tačke u 75. minutu, ali je večerašnje izdanje opomena Didijeu Dešanu da mora da razmrda ekipu koja bi trijumfom u poslednjem kolu i prvim mestom u grupi mogla i do bolje pozicije na žrebu za EURO.

 

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO

Sreda

Grupa A
Engleska - Crna Gora 7:0 (5:0)
/Okslejd Čemberlen 11, Kejn 19, 24, 37, Rašford 30, Šofranac 66. autogol, Abraham 84/

Češka - Kosovo 2:1 (0:0)
/Kral 71, Čelustka 79 - Nuhiju 50/

Grupa B

Srbija - Luksemburg 3:2 (2:0)
/Mitrović 11, 43, Radonjić 70 - Rodrigez 54, Turpel 75/

Portugalija - Litvanija 6:0 (2:0)
/Ronaldon 7 penal, 22, 65, Pici 52, Pasijensija 56, Silva 63/

Grupa H
Turska - Island 0:0

Francuska - Moldavija 2:1 (1:1)
/Varan 35, Žiru 75. penal - Raca 9/

Albanija - Andora 2:2 (1:1)
/Balaj 6, Manaj 55 - Martinez 18, 48/

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara