Predstavnici kosovskih institucija zadovoljni izborom Bajera 1Bedžet Pacoli Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predstavnici kosovskih institucija pozdravili su danas izbor Nemca Petera Bejera za izvestioca Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za Kosovo.

Kako ističu „samo zahvajujući protestu Prištine i lobiranju kosovske delegacije” izbegnut izbor ruskog poslanika u Savetu Evrope, Kondratijeva, za kojeg tvrde da je „bivši ruski špijun”.

Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa prvi je čestitao Bejeru na izboru i izrazio uverenje da će on braniti interese Kosova.

Mustafa je podsetio da je Bejer tokom poslednje posete Prištini ponovio opredeljenje da podrži Prištinu u svim budućim procesima, prenosi portal Kosovo Online.

Odlazeći premijer Kosova Ramuš Haradinaj ocenio je da je izbor Bejera za izvestioca za Kosovo sjajan.

„To je ponovni početak evropskog angažmana na Kosovu sa ciljem da se značajno unapredi put Kosova do njegove pune integracije u evropsku porodicu”, poručio je Haradinaj.

Ministar spoljnih poslova u ostavci Bedžet Pacoli izrazio je izuzetno zadovoljstvo izborom Bejera za izvestioca za Kosovo u okviru Saveta Evrope.

„Bilo koji drugi izbor bio bi neprirodan. Saradnja sa gospodinom Bejerom biće veoma važna za budućnost integracije Kosova”, napisao je Pacoli na Tviter nalogu.

Vršilac dužnosti potpredsednika kosovske vlade Enver Hodžaj, poručio je da su danas stigle fantastične vesti iz Saveta Evrope i uz čestitku na nemačkm jeziku, pozdravio je izbor Bejera.

„Čestitamo na izboru izvestioca za Kosovo u Savetu Evrope. Radujemo se daljoj saradnji”, napisao je Hodžaj na Tviter nalogu.

Potpredsednica Demokratskog saveza Kosova Vjosa Osmani takođe je uputila čestitke Bejeru na imenovanju. I iz Ministarstva spoljnjih poslova Kosova pozdravili su Bejerov izbor.

U reagovanju se navodi da je rezultat glasanja 33 za prema šest protiv za nemačkog diplomatu pokazatelj da je uticaj Rusije u okviru Saveta Evrope mali i zanemarljiv kada je u pitanju evropska agenda.

Nemca Petera Bejera Odbor za spoljne poslove i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope izabrao je danas za novog izvestioca za Kosovo, a u “trci” za to mesto pobedio je Rusa Alekseja Kondratijeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari