14. novembar  2019. 16.30  →  18.21 | Izvor: RTV, RTS

Prištinski Vrhovni sud definitivno odbacio 3.700 glasova iz centralne Srbije, šta sledi?

KOSOVSKA MITROVICA -

Kosovski Vrhovni sud presudio je da više od 3.700 glasačkih listića iz centralne Srbije ne treba da budu deo konačnog rezultata izbora održanih 6. oktobra, javlja dopisnik RTS sa Kosova i Metohije.

video icon

Vrhovni sud je odbio sve žalbe, uključujući pokret "Samoopredeljenje", DSK i druge stranke koji su tražili poništavanje odluke Panela za žalbe da se glasovi iz centralne Srbije odbace. Sud je naložio CIK-u da te glasove ne uvrsti u konačan rezultat.

"Vrhovni sud je u zakonskom roku razmotrio i odlučio o svim žalbama političkih subjekata. Vrhovni sud primio je sedam žalbi poslanika iz različitih političkih subjekata. Nakon razmatranja kolegijuma žalba poslanika Demokratskog saveza Kosova (DSK) je odbijena, žalba poslanika Demokratske turske partije Kosova (KDTP) takođe, žalba poslanika Egipatske liberalne stranke (PLE) odbačena, dve žalbe od strane poslanika iz pokreta Samoopredeljenje su odbijene, žalbe poslanika Demokratske stranke Aškalija, a odbačena je i žalba poslanika Progresivne Demokratske Stranke (PDS)", navodi se u saopštenju Vrhovnog suda.

Komisija za žalbe i pritužbe (ECAP) juče je odlučila je da vrati glasove Srpske liste u izborni rezultat.

Prethodno je Izborni panel za žalbe i predstavke naložio kosovskoj Centralnoj izbornoj komisiji da ponovo prebroji 1.472 biračka mesta i da iz konačnih rezultata kosovskih vanrednih parlamentarnih izbora izbaci glasove koji su stigli iz centralne Srbije.

Posle odluke suda, očekuje se da koalicija NISMA-ANK-PP bude deo sledećeg saziva kosovske skupštine i da ima šest poslanika.

 

Srodne vesti