Ljajić: “Mali šengen” nije nova Jugoslavija

1
22

ljajić

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić ocenio je da najnoviju inicijativu za povezivanje svih ekonomija zapadnog Balkana, poznatiju kao “mali šengen”, od početka prati previše politizacije, a premalo pragmatičnog i racionalnog pristupa.

U autorskom tekstu za današnju “Politiku”, on je istakao da je ovu inicijativu treba posmatrati “isključivo kroz ekonomsku prizmu, a politički benefit se ogleda pre svega u stabilizaciji zapadnog Balkana i stvaranju klime u kojoj će se politički problemi i otvorena pitanja iz prošlosti lakše rešavati”.

“Mi u regionu smo probali sve, od mržnje i nacionalizma do ratova, jedino još nismo probali da budemo normalni i pragmatični”, naveo je Ljajić.

On je istakao da “ovo nikako nije stvaranje nekog novog saveza, nove Jugoslavije, nove Balkanije, već sublimiranje i oživljavanje svih regionalnih inicijativa koje su do sada postojale, počev od CEFTA, preko Saveta za regionalnu saradnju, do Berlinskog procesa, a koje su u osnovi imale slobodan protok ljudi, robe, ideja, kapitala”.

Ljajić je dodao da region kao celina ekonomski zaostaje za razvijenim zemljama i da je to ključni razlog koji ukazuje na nužnost pokretanja ove inicijative.

On je naglasio i da “mali šengen” nije politički savez, ni alternativa Evropskoj uniji, koja je cilj svakoj zemlji regiona, ali se njihove privrede čine konkurentnim za nastup na globalnom tržištu.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.