Najnovije vesti
Vesti Društvo
"Reci nešto u p***u materinu!" Novak je juče SOČNO PSOVAO i SVI SE PITAJU ŠTA MU JE BILO - evo objašnjenja

"Reci nešto u p***u materinu!" Novak je juče SOČNO PSOVAO i SVI SE PITAJU ŠTA MU JE BILO - evo objašnjenja

Tuča i razmena uvreda dva NBA igrača pod košem, Kristijano Ronaldo besni na trenera, gestikulira nepristojno i poručuje mu da se "je*e" i da "odlazi", po psovkama su odavno poznati i Dejan Savićević i Darko Miličić. Juče je i Novak Đoković psovke uputio stručnom štabu na meču protiv Dominika Tima, a mnogi su ga brže-bolje zbog toga osudili.

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP
Novak Đoković
Pročitajte još

Podsetimo, Đoković je juče poražen od Dominika Tima u spektakularnom meču na Završnom mastersu u Londonu. Austrijanac je slavio posle preokretom sa 6:7, 6:3, 7:6 za dva sata i 50 minuta igre.

U sportskom žaru i pod pritiskom stresne situacije, psovkama je pribegao iznervirani Novak Đoković, koji je okrenut kao svom stručnom štabu besno dreknuo:

- Reci nešto u p***u materinu, više j***te, ko mulac stojiš tu!

Nejasno je kome je tačno Đoković uputio ovo, ali ako je bilo namenjeno jednom od njegovih trenera - Goran Ivaniševiću ili Marijanu Vajdi - odlično su ga razumeli! Video možete da pogledate na zasebnom linku.

Pročitajte još

Takođe, možete pogledati i kratku izjavu koju je dao neposredno nakon izgubljenog meča. Jasno se vidi koliko je Đoković bio uzdrman i besan.

Na njegove psovke se nadovezao zvižduk publike i osuda. Sportski psiholog Ana Privrat komentariše napetost pod kojom se nalaze profesionalni sportisti, ali i nepravdu koju od navijača Đoković direktno trpi..

Novak Đoković
Foto: Will Oliver / EPA;
Novak Đoković

Reakcije pod stresom nisu svesne

- Novak inače tpi osude zbog padova koje ima. Kad je čovek pod stresom, pod velikim nabojem negativnih emocija, ne reaguje na svesnom nivou - objašnjava.

Đoković inače zaslužuje veliko poštovanje zbog svih svojih dostignuća, ali i toga kako su se ona odrazila na sliku o Srbiji, smatra naša sagovornica, međutim, ljudi često zaboravljaju taj kontekst, i skloni su osudama prilikom prve greške. Kada igra dobro, gledaoci uživaju da ga hvale, ali su istovremeno i oštri, skloni osudi, i "love" svaki njegov kiks, koji dočekaju na nož.

- Ne treba ga pravdati, ali i on je čovek, a mi mnogo gledamo svaku grešku. U sportu, kao i u životu, najvažnije je grešku prepoznati, priznati i ispraviti - kaže Ana Privat.

Pročitajte još

Ne valja kad dođe do "živog blata", ali i to se može ispraviti

Naša sagovornica objašnjava i da u terminologiji sportske psihologije postoji termin "živo blato", kada zbog jedne geške sportista posustane i nastavi da ih niže jednu za drugom.

- Potrebno je u takvim sistuacijama pre svega smiriti puls. Kada je puls prebrz, telo ne može da funkcioniše, nema dovoljno kiseonika. Sledeći korak je da shvati gde je greška i da razmisli kako da je ispravi.

Novak Đoković
Foto: AP Alastair Grant / Promo
Novak Đoković

Sportista, zatim, primeni još jednu caku, koja se zove "tehnička izjava" - u pitanju je kratka naredba samom sebi, poput "ispravi se", ili "postavi nogu u ovaj položaj".

- Na greške gledamo kao na nešto loše, a ne bi trebalo. On su sastavni deo života i sporta, i pokazatelji šta bi trebalo da popravimo i kako da napredujemo. Kada je Đoković u pitanju, treba ga razumeti - zaključuje Ana Privrat, i svima koji osuđuju Đokovića zbog jučerašnjeg ispada poručuje: neka oni zasluže prvo mesto na svetu, pa neka mu onda nešto zameraju.

Pročitajte još

Uzavrela krv od sportskog žara

Nije, naravno, Novak jedini sportista kome nešto "izleti" s vremena na vreme, čak je i među blažim primerima. Darko Miličić je neposredno nakon poraza naše reprezentacije od Grčke na Evropskom prvenstvu u Španiji 2007. godine psovao sudije. Nenad Lalatović, bivši fudbaler, a sada trener, često gubi živce.

- J.... ja tebe u usta, j.... ti mater mrtvu, onu seljačku. Pi....., j.... ja tebi sve p....! Dođi, ovde p.... jedna! Ko je pustio ovog dripca ovde da dođe i mene da vređa. Za mene je konferencija završena. Pustila si da me čovek ovde psuje i vređa. Sram te bilo - urlao je Lalatović na sav glas na jednoj konferenciji pre oko godinu dana.

On je, takođe, srednjim prstom "pozdravljao" ložu stadiona u Kruševcu, a psovke su padale i drugim prilikama.