1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Beskrajni politički krimić s mršavim rezultatima

14. novembar 2019.

Američki kongres saslušava svedoke u istrazi protiv Donalda Trampa. To od juče može da se prati i uživo, preko televizije. I sve to podseća na beskrajni politički triler – a rezultat je mršav, smatra Karla Blejker.

https://p.dw.com/p/3T2WK
USA Impeachment öffentliche Anhörung George Kent und William Taylor
Foto: Reuters/E. Scott

Demokrate i Republikanci jasno su podeljeni po pitanju opoziva Donalda Trampa. Ta podela bila je posebno vidljiva u prvom otvorenom saslušanju ove srede (13.11). Demokrata Adam Šif, predsednik odbora za tajne službe u američkom Kongresu, bio je ogorčen ponašanjem američkog predsednika u Ukrajini: „Ako ovakvo ponašanje ne zaslužuje opoziv, šta bi onda to zaslužilo“, zapitao se on.

A Devin Nuns, predstavnik Republikanaca u tom istom odboru, opisao je čitav postupak kao „pažljivo orkestriranu, zlonamernu medijsku kampanju“ protiv američkog predsednika. Dakle, sve je kao i obično. Ispitavanje prva dva svedoka verovatno nije mnogo uticalo na mišljenje Trampovih pristalica, a ni njegovih protivnika.

Ko je ko u ovom filmu?

Doduše, obe strane pošteno su se potrudile. Saslušanja su trajala oko šest sati, pitanja su postavljali članovi Kongresa i advokati političkih partija, a odgovarali su vršilac dužnosti ambasadora Vilijam Tejlor i američki diplomata i stručnjak za Ukrajinu Džordž Kent.

Šest sati – dva puta duže nego najnoviji film o Marvelovim Osvetnicima. Ali sa mnogo manje akcije. Čak su i ljubitelji politike u Vašingtonu pre ili kasnije zadremali. A ako već od ranije niste znali šta je to Tramp rekao predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom, ko je Rudi Đulijani, ko je bivša američka ambasadorka u Ukrajini Mari Jovanović, ko je američki izaslanik za Evropsku Uniju Gordon Sondland, ko je šta nudio ili nije nudio – verovatno ste zadremali još tokom početnih izjava dvojice svedoka.

Karla Blajker, DW-studio Vašington
Karla Blajker, DW-studio VašingtonFoto: privat

Očajni ambasador

Nismo saznali mnogo. Ali iskaz Vilijama Tejlora, iskusnog diplomate, koji je već služio kao ambasador u Ukrajini za vreme vladavine Džordža Buša mlađeg, ipak je bio donekle depresivan. Tejlor je rekao da ga je državni sekretar Majk Pompeo uveravao da se ništa neće promeniti u američkoj podršci Ukrajini. A zatim, Tejlor kaže da je iz dana u dan bivao sve više zabrinut kada je ustanovio da je američka vlada zaobilazila diplomatske kanale, i – kako on to kaže – bila spremna da pomogne jedino ako Zelenski javno najavi istragu protiv sina Džona Bajdena, Hantera.

Tejlorov iskaz nosi veliku težinu, posebno jer se pokazalo da on nije ni fanatični protivnik Trampa ni pristalica Demokrata, već samo iskusni diplomata koji nije znao šta da radi po pitanju ponašanja svoje vlade i koji više nije znao kako da odgovori na pitanja kolega iz Ukraijine.

Sve je to rekla-kazala!

Jedan od glavnih argumenata Republikanaca je bio da nijedan od svedoka nije lično razgovarao s predsednikom Trampom i da su deo iskaza bazirali na onome što su čuli iz druge ruke. Kritičari smatraju da to znači da njihove informacije nisu pouzdane, jer osobe koje su razgovarale s Kentom ili Tejlorom možda nisu bile u pravu ili su namerno lagale.

Taj argument deluje ubedljivo na prvi pogled, ali gubi na težini ako se uzme u obzir da je Trampova administracija zabranila mnogim svedocima da se pojave pred Kongresom, iako možda imaju informacije iz prve ruke. Nakon žalbi Republikanca, jedan predstavnik Demokrata predložio je da se Tramp lično pojavi kao svedok. „Može da sedne baš tamo“, rekao je taj kongresmen, pokazujući na klupu za svedoke.

Od toga verovatno neće biti ništa. Saslušanja će se nastaviti u petak (15.11.) iskazom Mari Jovanović, bivše ambasadorke koju je Tramp smenio ovog leta. Posle prenosa u sredu, Jovanović može samo da se nada će njeno svedočenje trajati manje od šest sati.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android