Vukadinović: Stranci nas privode dijalogu držeći nas za uši kao dečicu 1Đorđe Vukadinović Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

U međustranačkom dijalogu pod pokroviteljstvom Evropskih parlamentaraca neće učestvati poslanici opozicije okupljeni oko Saveza za Srbiju, ali ni poslanici Srpske radikalne stranke.

Dijalogu će prisustvovati vladajuća Srpska napredna strankam, a učešće razgovorima najavio je i Đorđe Vukadinović, samostalni poslanik koji je objasnio da želi želi da doprinese smirivanju tenzija i da nije vreme da se političari igraju jarca na brvnu i obzirom da je društvo u ozbiljnom problemu.

On je rekao da „nije u redu i nije normalno da pored živog palamenta i predsednice skupštine dva bivša člana evropskog parlamenta posreduju između vlasti i opozicije, kao i da je to indikator ozbiljne krize.

“Treba da se razgovara, narodna Skupština je mesto gde treba da se ti razgovori vode, a to što treba da dođu strani predstavnici da nas privedu dijalogu držeći nas kao dečicu za ruke, ili za uši, govori koliko atmosfera u društvu nije normalna“, rekao je Vukadinović i dodao da ukoliko nema dijaloga u Skupštini on se izliva na ulice, sa posledicama kakve za sada možemo da vidimo preko televizija iz drugih zemalja u svetu, „ali nikada se ne zna kada može da se prelije i na naše okruženje“.

Vojislav Šešelj, lider Srpske radikalne stranke naveo je, međutim, da ne želi da učestvuje u razgovorima u kojima posreduju stranci, iako ima dosta razloga da se uredi izborni proces.

„Nemam nameru da učestvujem gde god da posreduju stranci. Mi se zalažemo da se vodi dijalog vlasti i opozicije u kome će učestvovati sve parlamentarne stranke, a ima puno razloga da se to uradi pre izbora, ali da mi stranci vode glavnu reč u takvoj raspravi – to ne mogu dozvoliti. I Boško Obradović, lider Pokreta Dveri naveo je na konferenciji za novinare u parlamentu da je delegacija Evropskog parlamenta dobrodošla u Srbiji, ali da su opozicionari okupljeni u Savezu za Srbiju spremni s njima da razgovaraju samo o pomeranju izbornog termina. On je  ponovio svoj stav da je bitno pomeriti termin izbora s proleća na jesen 2020. godine kao i nužnost formiranja tehničke vlade na primerima Crne Gore i Severne Makedonije.

Obradović je precizirao da SZS neće učestvovati u dijalogu predstavnika vlasti i opozicije sa posredovanjem iz Evropske unije jer je reč o „lažnom dijalogu“.“Nećemo se pojaviti jer ne priznajemo poziv predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković čiju ostavku tražimo zbog urušavanje srpskog parlamenta“, kazao je Obradović.

Aleksandar Martinović, šef poslaničke grupe SNS rekjao je u parelamentu da će SNS učestvovati na svim razgovorima o izbornim uslovima i da je spremna da prihvati sugestije, kako bi uslovi bili bolji i kako bi bilo čija izborna pobeda 2020. godine bila čista.

Naveo je da SNS od početka prihvata razgovor sa svima i želi da čuje argumente koji bi doveli do boljih izbornih uslova, kao i da im ne smeta kada dođe neko iz Evropske unije, jer se od njih može mnogo naučiti o demokratiji.

“Cilj SNS  je da onoj stranci koja pobedi na izborima  2020. godine niko ne može  to da  ospori i kaže da je radila nešto nezakonito”, rekao je Martinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari