BiH

Za ratni zločin u Ključu ukupno 24 godine robije

Za ratni zločin u Ključu ukupno 24 godine robije
Foto: N.N. | Za ratni zločin u Ključu ukupno 24 godine robije

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu preinačio je presudu kojom su dvojica pripadnika Vojne policije VRS Marko Pauković (48) i Dragan Bajić (52) zbog nedostatka dokaza bili oslobođeni od optužbi i pravosnažno ih osudio na po 12 godina zatvora zbog ubistva pet osoba muslimanske vjeroispovjesti u mjestu Kamičak u opštini Ključ u BiH 1992. godine.

Oni su prethodno u dva navrata u prvostepenim postupcima bili oslobađani od optužbi zbog nedostatka dokaza.

Ovom trećestepenom odlukom, koja je objavljena na sajtu Apelacionog suda, potvrđena je drugostepena presuda tog suda kojom je u maju ove godine preinačena druga prvostepena oslobađajuća presuda.

Bajić i Pauković su sada pravosnažno proglašeni krivim što su 10. oktobra 1992. godine u mjestu Kamičak kao pripadnici Vojne policije Šeste sanske brigade Vojske Republike Srpske ubili Hasana Rahića (60), Minku Jusić (70), Muniru Hotić (54), Đemilu Behar (54) i tada maloljetnu Safetu Behar (12), pucajući u njih iz automatskim pušaka. U obraloženju pravosnažne odluke Apelacionog suda navodi se da izvedeni dokazi nesumnjivo ukazuju na jedini mogući zaključak - da su baš ovi okrivljeni izvršili ovo krivično djelo.

Sud je utvrdio i da je kod okrivljenih postojao, kako kaže, jedinstveni umišljaj jer je "jedan prihvatao radnje drugoga kao svoje i zajedničke izražavajući time volju da zajedno izvrše djelo".

Prilikom donošenja odluke o kazni, Apelacioni sud je od olakšavajućih okolnosti na strani okrivljenih cijenio njihov raniji život, da su u vrijeme izvršenja krivičnog djela imali 21, odnosno 24 godine, kao i njihove porodične prilike.

Kao otežavajuću okolnost sud je cijenio težinu izvršenog krivičnog djela i nastale posljedice, odnosno da je tom prilikom stradalo petoro ljudi, kao i da su ubijeni bili nezaštićena lica koja nisu doprinijela ovakvom ponašanju okrivljenih, niti su kod njih mogla izazvati osjećaj ugroženosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije