Uzdaju se u sebe i Litvance 1Foto: STARSPORT

Srbija odavno ne zavisi sama od sebe kada je u pitanju plasman na Evropsko prvenstvo kroz kvalifikacije, zbog čega ne čudi što uoči večerašnjeg meča protiv Luksemburga (20.45, TV Nova S) ne vlada uobičajena tenzija kakva bi inače pratila utakmicu nacionalnog tima.

Za „orlove“ je matematika potpuno jasna – moraju da pobede Luksemburg u pretposlednjem i Ukrajinu u poslednjem kolu (nedelja), a da istovremeno čekaju kiks Portugala kako bi ga pretekli na drugom mestu.

Ronaldo i družina imaće priliku za prvi kiks večeras protiv Litvanije (20.45), a drugi u nedelju na gostovanju Luksemburgu. Ukoliko do toga ne dođe, Srbija će šansu za plasman na EURO tražiti kroz baraž mečeve Lige nacije.

Ovaj scenario je postao realan još u junu kada je „orlove“ deklasirala Ukrajina (5:0) u Lavovu, a sada je još izvesniji pošto Portugal nema pravo na kiks jer u suprotnom neće ići na EURO.

Naime, UEFA je sa Ligom nacija i mogućim putevima za plasman na EP napravila toliko peripetija da tako na primer Srbija koja je bila u trećoj diviziji Lige nacija može da kroz to takmičenje ode na završni turnir, a Portugal koji je osvajač ne može.

Tako ispada da su izabranici Fernanda Santoša u najjačoj diviziji Lige nacija igrali samo za pehar i pare, a sada u redovnim kvalifikacijama kao osvajači treba da strepe za plasman.

Golman Srbije Marko Dmitrović tvrdi da će svi reprezentativci ozbiljno pristupiti poslednjim mečevima i osvojiti svih šest bodova u nadi da bi Portugal ipak mogao da se oklizne.

– Mislili smo da će sve da zavisi od nas, ali sad možemo da osvojimo šest bodova protiv Luksemburga i Ukrajine i da se nadamo kiksu Portugala. Male su šanse za to, ipak je Portugal mnogo kvalitetniji tim – rekao je Dmitrović.

Čuvar mreže „orlova“ kaže da je visoki poraz u Lavovu bio presudan u ovim kvalifikacijama i da se ekipa još uvek nije potpuno oporavila od njega.

– Znali smo pre početka kvalifikacija da će se učesnici EP tražiti između nas, Portugalaca i Ukrajinaca. Visok poraz u Lavovu nas je poremetio, očekivali smo da bar ne izgubimo. Ukrajinci su nas sve iznenadili. Selektor Ševčenko je izvrsno sklopio sve kockice. Obezbediti plasman na završni turnir dva kola pre kraja je veliki uspeh i Ukrajina je zasluženo prva u našoj grupi – zaključio je Dmitrović.

Grupa B

Srbija – Luksemburg 20.45

Portugal – Litvanija 20.45

Tabela

1. Ukrajina 7 6 1 0 19

2. Portugal 6 3 2 1 11

3. Srbija 6 3 1 2 10

4. Luksemburg 6 1 1 4 4

5. Litvanija 7 0 1 6 1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari