14. novembar  2019. 05.00  →  20.33 | Izvor: Tanjug, RTV (Ivan Ilić )

Varhelji za uspešno okončanje dijaloga Beograda i Prištine u 2020.

BRISEL -

Kandidat za evropskog komesara za proširenje Oliver Varhelji danas je, na početku saslušanja pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta, poručio da je Zapadni Balkan integralni deo Evrope i da mora imati kredibilnu perspektivu ulaska u EU.

video icon

"To je u našem geopolitičkom interesu. Moramo da se fokusiramo na uticaj reformi na terenu tako što ćemo da ih merimo kroz prosperitet, kvalitet života i građanske slobode", poručio je Varhelji.

oliver, varhelj

On se založio da se što pre otvore pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom i uspešno okonča dijalog Beograda i Prištine.

"Radiću zajedno sa šefom diplomatije EU Žospeom Borelom na tome da se dijalog Beograda i Prištine završi uspešno u 2020. godini", poručio je Varhelji, koji je kandidat Mađarske za evropskog komesara za proširenje.

On je naglasio da se održi i ubrza napredak zemlja u procesu proširenja i to na osnovu pojedinačnih rezultata država kandidata. Naglasio je da će, ukoliko bude izabran za novog komesara za proširenje i susedstvo, fokus staviti na vladavinu prava i funkcionisanje demokratskih institucija u regionu, ali i na integraciju regiona u ključe EU oblasti i pre ulaska u samo članstvo, kao što su zelena i digitalna agenda, transport i energetika.

Varhelji se posebno osvrnuo na bolju efikasnost pretpristupne pomoći zemljama na putu ka članstvu u EU, sa fokusom na investicije i strateške reforme.

"EU mora da bude spremna da prihvati region, a unutrašnje reforme mogu ići paralelno sa proširenje Unije", poručio je Varhelji u uvodnom izlaganju pred EP.

On je pred evropskim poslanicima ocenio da i pored zabrinutosti koju su neke zemlje članice iznele tokom oktobarskog samita lidera EU,

"Niko nije doveo u pitanje pitanje jake opredeljenosti EU za ulazak Zapadnog Balkana u EU. Evropska perspektiva Zapadnog Balkana je nepromenjena i ja ću se za to boriti i raditi na tome do kraja", kaže Varhelji.

On je najavio, da će se ukoliko bude izabran za novog komesara za proširenje, odmah angažovati sa zemljama EU koje imaju "rezerve" kada je u pitanju efikasnost procesa proširenja.

Kaže da je vladavina prava "ključna zabrinutost" koju imaju neke zemlje članice i da se u toj oblasti mora pojačati rad sa partnerima na Zapadnom Balkanu.

"Dokle god nema progresa u vladavini prava, neće biti ni progresa u pristupanju EU", rekao je Varhelji.

Prema njegovim rečima, u slučaju nazadovanja u ispunjavanju kriterijuma na putu ka članstvu u EU doći će do suspenzije pretpristupnih fondova.

Varhelji ne misli da se "ceo okvir politike proširenja mora menjati", već da će se on založiti za ”poboljšanje metodologije" tako da se zemljama koje mogu i žele da se kreću brži, obezbedi brži pristup EU.

Kao jedan od svojih prioriteta, ukoliko bude izabran na mesto komesara za proširenje, Varhelji je naveo zatvaranje postojećeg ekonomskog jaza između zemlja članica i zemlja kandidata.

"Radiću sledećih pet godina na tome da zatvorimo taj jaz i donesemo prosperitet i razvoj tim zemlja", kazao je Varhelji.

Na mnogobrojan pitanja poslanika EP o tome kako će se odrediti prema nacionalnoj politici Mađarske kada bude bio na mestu evropskog komesara, Varhelji odgovara da će raditi "nezavisno kao službenik EU".

"Kao komesar radiću nezavisno i neću biti deo ni jedne vlade već Evropske komisije i pratiću samo politiku EU i ni jednu drugu", poručio je Varhelji.

Kandidati za komesare za proširenje 

Kandidati za komesare za proširenje, transport i unutrašnje tržište EU biće saslušani danas pred Evropskim parlamentom. Tokom trosatnog saslušanja kandidati za komesare biće suočeni sa temeljnim pitanjima o njihovim sposobnostima, spremnosti i podobnosti da preuzmu vođenje EU politike u datim oblastima.

evropski, parlament

Odbor je sa 21 glasom za i jednim protiv zaključio da ne postoji konflikt interesa u preuzimanju komesarske dužnosti dosadašnjeg mađarskog ambasadora u EU.

Kandidatknja Rumunije Adina Valean će se pred parlamentarnim Odborom za transport naći od 13 časova.

U isto vreme će pred Odborima za jedinstveno tržište i industriju na pitanja poslanika odgovarati francuski kandidat Tieri Breton.

Breton je zamenio Silvi Gular koja prošlog meseca nije dobila poverenje poslanika Evropskog parlamenta da postane deo novog tima Evropske komisije.

Sam Breton "za dlaku" je izbegao da bude odbačen još pre samog saslušanja, pošto su poslanici Odbora za pravne poslove sa 12 glasova za i 11 protiv podržali njegovu Deklaraciju o interesima.

U Evropskom parlamentu navode da novi kandidat za francuskog komesara koji bi trebalo da bude zadužen za jedinstveno tržište EU i industriju nije konkretizovao kako će pomiriti svoja nekadašnja zaduženja i kontakte na mestu čelnika multinacionalne IT kompanije ATOS sa ovlašćenjima koja će dobiti ako preuzme komesarsku funkciju.

Ukoliko tri kandidata za komesare dobiju "zeleno svetlo" Evropskog parlamenta, ostaje otvoreno pitanje komesara iz Velike Britanije, čije ime još nije ni stiglo iz Londona u Brisel.

U Evropskoj komisiji se nadaju da će se sve procedure završiti na vreme kako bi Evropski parlament mogao krajem meseca, verovatno 27. novembra, da glasa o celom sastavu nove Komisije.

Nova Evropska komisija, na čelu sa Ursulom fon der Lajen, trebalo bi da stupi na dužnost 1. decembra.

EU upozorila Britaniju, jer nije predložila komesara

Evropska komisija poslala je danas Velikoj Britaniji službeno pismo upozorenja čime je pokrenula postupak protiv nje jer nije predložila kandidata za novi sastav tog izvršnog tela EU.

"Evropska komisija danas je uputila službeno pismo Velikoj Britaniji zbog kršenja obaveza iz Ugovora o EU tako što nije predložila kandidata za mesto komesara EU", navela je Komisija.

London ima rok do 22. novembra da odgovori na to pismo, prenosi Rojters.

Nova Evropska komisija bi trebalo da preuzme dužnost 1. decembra.

Portparol britanske vlade je potvrdio da je London juče obavestio Brisel da Velika Britanija ne bi trebalo da predlaže kandidate za međunarodnu funkcije do 12. decembra kada će se u toj zemlji održati izbori.

Evropska komisija pak ističe da se zemlja članica ne može pozvati na domaće zakonodavstvo kao opravdanje za nepoštovanje obaveze iz evropskog prava.

 

Tagovi