Preminula čuvena teatrološkinja Mani Gotovac

Mani Gotovac, poznata hrvatska teatrološkinja, pozorišna kritičarka i spisateljica preminula je posle teške bolesti, na svoj 80. rođendan.
Mani Gotovac rođena je 12. novembra 1939. godine u Splitu, u kome je završila osnovnu školu i klasičnu gimnaziju.
 
U Zagrebu je na Filozofskom fakultetu diplomirala komparativnu književnost i teatrologiju. U studentskim danima bavila se novinarstvom, a pozorišne kritike kasnije je objavljivala u brojnim časopisima i nedeljnicima. Bila je i predsednica Društva kritičara i teatrologa Hrvatske, članica brojnih stručnih žirija hrvatskih i međunarodnih festivala. Simbolično, njena poslednja knjiga nosi naziv "Rastanci".
 
Između ostalog, Mani Gotovac je tokom karijere bila i glavna urednica časopisa "Prolog", rukovodila je zagrebačkim pozorištem ITD, splitskim HNK-a, kao i festivalom "Splitsko ljeta", riječkom HNK-a. Objavila je knjige "Tako prolazi Glorija" i "Dubrovačke mišolovke", autobiografske romane "Fališ mi", "Ma koji život, ma koji teatar" i "Snebivaš me". 
 
Dobitnica je brojnih pozorišnih nagrada. Bila je članica brojnih stručnih žirija hrvatskih i međunarodnih festivala. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.