Vučić za RTS: Multilateralizam šansa za male zemlje, nema više jednog šerifa u svetu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS, sumirajući boravak u Parizu, da je njegov utisak da značaj multilateralizma raste. Male zemlje osećaju se sve slobodnije i nezavisnije, donose odluke u skladu sa svojim interesima jer više ne postoji jedan šerif u svetu, istakao je Vučić.

Poslednjeg dana posete Parizu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na 40. zasedanju Generalne konferencije Uneska govorio o pritiscima da se srpsko nasleđe na Kosovu i Metohiji preda nekom drugom i neophodnosti da se zaštiti. 

"Ukazao sam na to kolika je ugroženost naših najvažnijih manastira, pre svega južno od Ibra, od Pećke patrijaršije, Bogorodice Ljeviše u Prizrenu, Manastira Dečani, Manastira Gračanica do toga da se ruše srpska groblja, da ta opasnost uvek postoji i zahvalio se Unesku na svoj podršci koju su nam pružili", rekao je Vučić. 

Kaže da su u Parizu napravljeni dobri kontakti.

"Ako smem da kažem teško da će Kosovo moći da postane deo Uneska ni danas, ni sledeće godine. Mislim da smo i kroz budžetska pitanja i ključna politička pitanja ovde uspeli da napravimo jednu dobru osnovu za sigurnu i čvrstu poziciju Srbije", rekao je predsednik. 

Govoreći o pitanju multilateralizma, Vučić je rekao da je to jedna popularna reč o kojoj se mnogo govori.

"Ima onih koji su za, poput Emanuela Makrona koji je ceo svoj intervju Ekonomistu posvetio multilateralizmu, snaženju Evrope, kao globalnom političkom igraču, pri čemu se razlikuju izjave - Makron smatra da Evropa mora da ima svoju armiju da bi bila globalni politički igrač", rekao je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, drugi deo Evrope ili veći deo Evrope se oslanja na NATO.

"Ono što je za nas kao relativno malu zemlju važno, po svojoj teritoriji i broju stanovnika, je da značaj multilateralizma raste, da se male zemlje osećaju sve slobodnije i nezavisnije i da donose odluke u skladu sa svojim interesima jer više ne postoji jedan šerif u svetu", rekao je Vučić.

To je tema u Parizu i svuda u svetu i čini mi se da dobro plivamo u tim vodama, istakao je predsednik.

Predsednik Vučić juče nije učestvovao u panelu Uneska, zbog vanrednog poziva na sastanak sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

"Ne možete u takvim stvarima da čujete mnogo šta novog. Sve što radite i sve što se mučite, radite da taktički za milimetar pomerate, kao ljudi koji znaju kako ide američki fudbal, jardu po jardu da pomerate unapred. Ne možete vi sa jednog na drugi kraj terena osim izuzetnim potezom, to se retko dešava", kaže Vučić.

Bezbroj tehničkih detalja, ali o suštini veoma malo 

Ističe da je potrebno mnogo dobre taktike da bismo se malo pomerili, posebno u ovako teškim pitanjima kao što je pitanje KiM. 

"Francuska i Evropa hoće dominantnu ulogu, a na izvestan način to želi i Amerika, ali ono što još nisam video to je suština", rekao je Vučić i dodao da je čuo bezbroj tehničkih detalja, ali o suštini malo.

Ističe da je Tačiju pred Makronom rekao da Priština nije ispunila svoje obaveze ni od ranije, što je, kaže, Tači negirao. 

"Ja vam sad kažem da će teško ispuniti bilo šta u budućnosti", ukazao je srpski predsednik Makronu na šta je on rekao: To ćemo da vidimo".

Zahvalio je Makronu na njegovom angažmanu i trudu i rekao da je prvi razgovor koji su imali bio je veoma značajan jer govori o bilateralnim odnosima, o njegovom poštovanju prema Srbiji.

"Na tome, kapa dole, "rekao je Vučić.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво