Povratak Bogija i Belog

Vreme čitanja: 4min | sre. 13.11.19. | 16:16

Srpski igrači u Sakramentu ubrzali ritam u poslednjim utakmicama

Sakramento nije dobro krenuo u novu sezonu. Pet poraza u prvih pet utakmica označila su zvona na uzbunu, a u redovima Kingsa se počelo sve preispitivati. Ovog leta uprava Kingsa nije napravila baš najbolji posao, a ono što se tada predviđalo brzo je počelo da se ostvaruje – novi igrači nisu opravdali naziv pojačanja pa je postalo jasno da starosedeoci neće dobiti neku veliku pomoć od novajlija.

No, veći problem je bio što ni starosedioci nisu izgledali najbolje. Novi trener Luk Volton od početka je pokušao malo da promeni stil igre s puno trčanja koji je Kingsima u prvom delu prošle sezone doneo dosta dobroga. I dalje Sakramento igra brzu košarku, ali Volton želi da ekipa bude koncentrisanija na odbranu i kontrolu skoka pod svojim obručem, a samim time se teže dolazi do kontranapada.

Izabrane vesti

Uz sve to, Sakramentu nikako nije pomoglo što su uprava i Badi Hild jedno vreme imali nesuglasica oko novog ugovora, ali ni to da je Bogdan Bogdanović dosta loše ušao u sezonu, a on je Kingsima ključni igrač s klupe. Ali, stvari su počele da se menjaju.

Okidač je bila utakmica protiv jake Jute koju je rešio Harison Barns košem nešto manje od tri sekunde pre kraja, usledila je pobeda protiv Njujorka te poraz od Toronta i nova dva slavlja – prvo protiv Atlante, a onda sinoć protiv Portlanda s uverljivih 107:99. Činjenica je da Blejzersi imaju dosta problema, ali ova pobeda može biti znak da se Sakramento budi iz krize i da se vraća u želenu trku za plej-of.

Ono što mora da veseli košarkaške navijače u Srbiji je činjenica da su sinoć odličnu utakmicu odigrali i Bogdanović i Bjelica. Bogdan je ušao s klupe, igrao 32 minuta i postigao 25 poena uz šut 42,1% te 37,5% za tri, a imao je i 10 skokova, četiri ukradene lopte i tri skoka. Nemanja je igrao u startnoj petorci i to 36 minuta, a postigao je 19 poena uz 57,1% šuta i 42,9% za tri. Dodao je i 12 skokova i četiri asistencije.

Uz Hilda (20 poena), njih dvojica su bili najefikasniji igrači ekipe, a koliko su Bogdanović i Bjelica bili dobri dovoljno pokazuje činjenica da su obojica bili u top 10 NBA igrača prošle noći. Prema ESPN-ovom Plejer Rejteru, naprednoj statističkoj formi koja obuhvaća sve elemente košarkaške igre, Bogdanović je sinoć bio peti igrač u ligi. Ispred njega su bili Tre Jang, Džoel Embid, Entoni Dejvis i Deandre Džordan, a iza njega su ostali igrači poput Rudija Gobera, Demijana Lilarda, Džimija Batlera, Donovana Mičela i – Nemanje Bjelice koji je zatvorio top 10 sinoćnjih partija.

Ovakve igre samo su nastavak serije dobrih igara srpskih reprezentativaca. Bjelica je odlično reagovao kada je preuzeo startnu ulogu nakon povrede Marvina Beglija te igra bolje nego prošle sezone. U 10 utakmica igrao je prosečno 24,7 minuta, a postiže 10,2 poena uz sjajan šut od 54,1% i fenomenalnih 50% za trojke. Tu je i 5,3 skoka i 2,4 asistencije po utakmici, a još jedna napredna statistička kategorija govori o važnosti Bjelice u sastavu Kingsa. Naime, prema win shares kategoriji, statistici koja pokušava da pokaže koliko je pobeda pojedini igrač doneo svojoj ekipi. Bjelica je u celoj ligi sada na 50. mestu, a u ekipi Sakraenta nema nikog boljeg od njega. Sa 0,9 win shares još su samo Harison Barns i Ričaun Holms.

Bogdanović zbog slabog ulaska u sezonu i nekoliko stvarno loših utakmica generalno stoji malo gore nego prošle sez, ali 13,3 poena uz 28,4% šuta, 39,7% za tri, četiri asistencije, 2,6 skokova i 1,3 ukradena lopta uopšte ne zvuči loš. A kada se pogledaju poslednje tri utakmice, razlog za optimizam je i te kako velik. Bogdan je u njima ubacivao 22,3 poena uz 50% šuta i 56% za tri, a imao je i šest asistencija, tri skoka i 2,3 ukradene lopte po susretu.

Sakramento i dalje ima problema, sigurno će ih povrede Beglija i Foksa koštati novih poraza, ali srpski košarkaški navijači imaju razloga da ponovo uživaju u utakmicama Kingsa. Bogdan i Beli stvarno igraju odlično...

NBA VEČERAS

Sreda
01.00: (1,80) Šarlot (12,5) Memfis (2,25)
01.00: (2,30) Orlando (12,5) Filadelfija (1,75)
01.30: (2,15) Hjuston (12,5) Los Anđeles Klipers (1,85)
01.30: (1,27) Boston (15,0) Vašington (4,30)
02.00: (1,80) Minesota (12,5) San Antonio (2,25)
04.00: (1,15) Los Anđeles Lejkers (22,0) Golden Stejt (6,00)
04.00: (1,65) Portland (13,0) Toronto (2,50)

Napomena: Kvote su podložne promenama!

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara