„Budan je sanjao velike snove pre nego što je zaspao večnim snom“: Marko Zdravković sahranjen uz zvuke posmrtnog marša (FOTO)

I. MITIĆ

13. 11. 2019. u 15:16

U Brestovcu kraj Leskovca sahranjen mladić koji je nastradao u Nemačkoj

„Будан је сањао велике снове пре него што је заспао вечним сном“: Марко Здравковић сахрањен уз звуке посмртног марша (ФОТО)

Foto: I.Mitić

MARKO Zdravković (22), koji je pre sedam dana poginuo u saobraćajnoj nesreći u Nemačkoj, sahranjen je u sredu na groblju u rodnom Brestovcu. Njega je na put bez povratka, uz zvuke posmrtnog marša, ispratila nepregledna kolona rodbine, prijatelja i komšija. Dirljive scene rastanka majke Tanje, oca Srđana i sestre Marije od tragično nastradalog mladića rasplakale su mnoge koji su se okupili u njihovom porodičnom domaćinstvu kako bi Marku odali poslednju počast.

Kada je kovčeg sa Markovim telom iznošen iz njegove rodne kuće, u kojoj je, po ovdašnjim običajima, proveo poslednju noć, krenula je reka suza za mladićem o kome su svi imali samo reči hvale. Bio je vredan, pošten i uvek raspoložen za šalu, ali i da pomogne svima.

- Šta god lepo da vam kažem o tom dečaku, malo je, verujte. Bio je primer za mnoge u našem selu. Divno dete, kakvo se samo poželeti može. Sudbina mu takva. Surova i nepravedna - priča nam drhtavim glasom jedan od komšija porodice Zdravković.

Na licima Markovih najbližih samo bol i tuga, koji traju od trenutka kada su, prošlog petka, saznali da su ostali bez svoje uzdanice. Bez sina i brata koji im je bio i nada i snaga. Otac Srđan odmahuje glavom, kao da ne želi da prihvati da se oprašta od sina. Majka Tanja je jedva stajala na nogama, a niz obraze sestre Marije nisu prestajale da se slivaju suze. Poslednju poštu stradalom mladiću odale su i njene kolege iz Vranja, gde je Marija zaposlena kao vojnik po ugovoru.

foto I.Mitić



- Sine moj! Što me ostavi, sine? Zašto, sine, srećo moja? Dušo moja. Zlato mamino - ponavljala je Markova majka Tanja, a kolika je njena bol, znaju samo oni koji su izgubili dete.



foto I.Mitić


Nesrećna žena se oslanjala na rođenu sestru kako bi svog sina ispratila do večne kuće. Kada je krst sa Markovim imenom krenuo niz ulicu ka groblju, Brestovac kao da je prestao da živi. Dok se selom razlegao zvuk crkvenih zvona, ispred mnogih kuća stajali su uplakani ljudi. I oni su se opraštali od veselog mladića koji je budan sanjao velike snove pre nego što je zaspao večnim snom.



Posmrtni marš, foto I.Mitić





Majka i sestra, foto I.Mitić




ŽUDEO ZA BOLjIM ŽIVOTOM

Marko je otišao u Nemačku pre mesec dana. Dobro se snašao u građevinskoj firmi u kojoj je radio, a njegov plan je bio da tamo i ostane. Želeo je da zaradi više i da sebi i svojima omogući bolji život umesto, kako je govorio, preživljavanja. Teško je povređen u saobraćajnoj nesreći kod Nirnberga i posle nekoliko sati podlegao je povredama.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije