Vesti

0

Hrvatska u postupku sukcesije od Srbije traži 148,5 miliona dolara

Autor: MIM

Izvor: Beta

Hrvatska u postupku sukcesije od Srbije traži 148,5 miliona dolara

Izvor: Foto: pixaby

Hrvatska ima dokaze da se zajednički novac tokom 1990-ih koristio za plaćanje inostranih dugova firmi iz Srbije i da je ta država posebno instruisala banke da se ne koristi za druge republike.

List navodi da se u trenutku raspada bivše države na deviznim računima u mešovitim bankama SFRJ nalazilo 645,55 miliona američkih dolara.

Prema pisanju zagrebakog dnevnika, uoči razgovora o podeli, Srbija je ostale države naslednice obavestila da je na računima 56 mliona, ali je odbila da im objasni gde je novac.

Pošto je novac po Sporazumu o sukcesiji trebalo da podele države nasledice, tako da Hrvatskoj pripadne 23 odsto, odnosno 148, 5 miliona dolara, ta država, kako navodi list, sada u postupku sukcesije novac potražuje od Srbije.

Večernji list navodi da će temu nestalih, odnosno protivpravno potrošenih sredstava, Hrvatska, kao domaćin današnjeg sastanka Stalnog zajedničkog odbora, tela zaduženog za kontrolu sprovođenja sukcesije, staviti kao posebnu tačku dnevnog reda.

U Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova rekli su za list da će Hrvatska instistirati na sprovođenju Sporazuma o sukcesiji, kao i na pronalaženju rešenja za kompenzaciju ukoliko se pokaže da je taj novac stvarno protivpravno potrošen.

List ocenjuje da je otežavajuća okolnost što se sve odluke na odboru donose jednoglasno.

Sednicom Stalnog zajedničkog odbora predsedava državna sekretarka Andreja Metelko-Zgombić, a posle sastanka će biti objavljeno saopštenje, najavili su iz ministarstva uoči susreta.

Stalni zajednički odbor osnovan je na osnovu Ugovora o pitanjima sukcesije, potpisanog u Beču 29. juna 2001, između država naslednica SFRJ, a stupio je na snagu tri godine kasnije.

Poslednji sastanak održan je pre četiri godine u Sarajevu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR