Muzika

Muzika iz kultnih filmova razgalila duše Banjalučana

Muzika iz kultnih filmova razgalila duše Banjalučana
Foto: N.N. | Muzika iz kultnih filmova razgalila duše Banjalučana

BANJALUKA - Koncert pod nazivom "Cinema & Music" renomiranog italijanskog ansambla "Nino Rota" održan je u utorak uveče u velikoj koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor. Kvartet koji čine Rosa Sorice (sopran), Giannina Guazzaroni (violina), Federica Torbidoni (flauta) i Deborah Vico (klavir), pred banjalučkom publikom izveo je numere iz kultnih filmskih ostvarenja kao što su "Kum", "Forest Gamp", "Titanik", "Bioskop Paradizo".

Ansambl "Nino Rota" u Banjaluku je stigao nakon što je nedavno snimanje kompakt-diskova njihovog repertoara izazvalo veliki uspjeh širom svijeta.

"Nastupale smo u mnogo koncertnih sala širom svijeta, ali ova koncertna dvorana je najbolja, akustika je savršena. Banski dvor je fantastično mjesto za sviranje. Ovo je naš prvi nastup u Republici Srpskoj, nadamo se ne i posljednji. Bila nam je čast da sviramo za publiku u Banjaluci", kazala je nakon koncerta pijanistkinja  Deborah Vico.

Ansambl "Nino Rota" osnovan je 1995. godine u čast 100 godina kinematografije, a svjetska javnost i mediji muziku ove četiri dame opisuje kao slavlje za uši, što je, između ostalog, potvrđeno i koncertom u Banskom dvoru.

"Ove muzičarke ujedinila je ljubav prema  muzici i filmu. Pored toga što prvoklasno izvode klasičnu muziku, posebna su njihova izvođenja klasičnih i slavnih filmskih kompozicija, jer one to čine na jedinstven način. Od svog osnivanja ansambl je stekao ugled i svjetsku slavu zbog svojih sposobnosti i originalnosti", saopšteno je povodom koncerta iz Banskog dvora.

Ansambl, kako se dalo primijetiti i na koncertu u Banjaluci, publici uglavnom predstavlja najslavnije kompozicije najvećih italijanskih autora, ali u njihovom repertoaru i te kako ima mjesta i za slavna kompozitorska imena iz svijeta.

Tako je publika u Banjaluci imala priliku da uživa u kompozicijama koje je pisao Nino Rota, po kojem je ovaj ansambl i dobio ime, a potom i u muzici slavnih imena kao što su Ennioa Morriconea, Stelvio Ciprianija, Riz Ortolanija, Nicole Piovani, George Gershvin, Leonard Bernstein, Mak Steiner, Luis Bacalov, Mikael Tariverdiev itd.

"Među brojnim nastupima održanim širom svijeta, poseban naglasak treba staviti na koncerte izvedene u vrijeme otvaranja međunarodnih kinematografskih festivala. Ove muzičarke pobjednice su nacionalnih i međunarodnih takmičenja. One su poznati i cijenjeni solisti u različitim formacijama kamerne muzike, koje neprestano sarađuju sa najboljim italijanskim orkestrima", rekli su njihovi domaćini u Banskom dvoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije