Književnost

Promovisana djela Mileta Lisice "Okrugla jutra" i "Ispod nedodira"

Promovisana djela Mileta Lisice "Okrugla jutra" i "Ispod nedodira"
Foto: N.N. | Promovisana djela Mileta Lisice "Okrugla jutra" i "Ispod nedodira"

BANJALUKA - U praznoj sobi rubovi novih kontinenata /Između pregrada šećerna prašina/ U najdubljoj duša/ Iako smo pripitomili prozore/ Još se držimo na pristojnoj udaljenosti/ Za ne daj bože... ...Mrtva tišina/ Budi bez brige/ To nam zidovi pišu biografiju, stihovi su pjesme "Biografija" objavljeni u knjizi "Ispod nedodira" Mileta Lisice, koji je ovu knjigu i "Okrugla jutra" promovisao u utorak uveče u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske.

"Od moje prve knjige 'Dva metra tišine' pa do danas mnogo sam naučio, ali mislim da treba još mnogo da poradim na svom pisanju. Ideja je mnogo, inspiracije ne manjka. Često volim da se našalim u društvu pjesnika kako sam u pogrešnom vijeku rođen. Teško se pjesniku uklopiti u ovo vrijeme, ovaj 21. vijek. Živimo u vremenu kada je kulture sve manje", kazao je Lisica. Osim njega, o knjigama su govorili Ranko Preradović Deda, Aleksandra Čvorović i Goran Dakić.

"Nevelika po broju pjesama, knjiga 'Ispod nedodira' ostvaruje se svojevrsnom šarenicom. Tu su pjesme oduševljenja, ali i one koje slave patnju i bol kao normalne životne pojave. Krug se, čini se, zatvara pjesmom 'Biografija', kojom se samo potvrđuje radoznalost u tom šarenom svijetu", kazao je tokom promocije Preradović, koji je ispred Književne zajednice "Vaso Pelagić" potpisan i kao izdavač ove, pete knjige poezije Mileta Lisice.

Preradović konstatuje da je knjiga "Ispod nedodira" ne samo potvrđivanje zrenja i pjesničke ostvarenosti Mileta Lisice, nego i obogaćenje srpskog pjesništva sa zapadne strane Drine, odakle, kako on kaže, sve češće dolaze knjige mlađih pjesnika za poštovanje.

"Mladost se ustremila i, gle, dosegla neslućenu ljepotu poezije", tvrdi Preradović.

Aleksandra Čvorović ističe da ukupni stil Lisičinih pjesama, ispisan razigranim slobodnim stihom, bez kitnjastog uljepšavanja, osvaja jednostavnom ljepotom i samosvojnošću koja zavodi. Raspoloženja koja prevladavaju u pjesmama su, dodaje Čvorovićeva, nježna i vedra te zaključuje da na trenutak tek proleti sjenka zamišljenosti nad prolaznošću ljubavi, mladosti i ljepote.

"Da nije pjesnik, Mile Lisica bi bio slikar koji gustim jakim bojama slika vedre pejzaže, cvjetne livade, dječju igru u kasno proljeće, zrelo ljeto i ranu jesen; jer njega 'boli lišće', njega 'bole boje' i 'prolaznost cvetnih livada'; opsjedaju ga slike o kojima se mora pisati, koje se moraju oslikati na ovaj ili onaj način", riječi su Aleksandre Čvorović, koja je tokom promocije govorila o knjizi "Okrugla jutra".

Na koncu promocije riječ je uzeo i Goran Dakić, koji je rekao da Lisica, zapravo, svojim knjigama dokazuje da je i dalje moguće pisati ljubavnu poeziju, da je moguće sanjati i da je potrebno nadati se.

"Romantične zablude? Moguće, ali poezija može da ih ruši i da ih dovodi u pitanje. Lisica, uostalom, i nema drugu temu osim teme ljubavi i ma koliko se na trenutke činilo da je rekao sve što je imao da kaže i da je iscrpio sav semantički potencijal svojih simbola, kao što su tišina, kiša ili maslačci, on umije da pronađe novu 'tačku oslonca' iz koje potom pokreće novi sistem motiva i slika", zaključio je Dakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije