13. novembar  2019. 14.29  →  18.30 | Izvor: RTV (Srđan Basić), Tanjug

Dogovoreno otvaranje predstavništva Mađarske agencije za promociju izvoza u Srbiji

BUDIMPEŠTA -

Ministar privrede Goran Knežević i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto dogovorili su danas u Budimpešti otvaranje predstavništva Mađarske agencije za promociju izvoza u Srbiji, koje će doprineti povezivanju nacionalnih privreda i jačanju ukupnih ekonomskih odnosa dve zemlje.

video icon

Ministri su poručili da će dve vlade dati punu podršku svim srpsko-mađarskim investicijama.

Knežević i Sijarto su nakon plenarne sednice 10. zasedanja Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske potpisali protokol za dalje jačanje sveukupnih odnosa dve zemlje.

Potpisan je i Akcioni plan za 2020. godinu o budućoj saradnji Akreditacionog tela Srbije i Mađarskog nacionalnog akreditacionog tela koji su potpisali direktori tih institucija.

goran knezevic jpg

Sijarto je uručio ministru Kneževiću Odlikovanje predsednika Republike Mađarske "Srednji krst" i objasnio da se to visoko odlikovanje daje Kneževiću pošto je doprineo unapređenju bilateralnih odnosa dve zemlje i pomogao mađarsku zajednicu u Srbiji.

Reč je o posebnom odlikovanju koje se dodeljuje onima koji ne žive u Mađarskoj.

"Živim u Zrenjaninu u višenacionalnoj Vojvodini. Slažem se da odnosi Srbije i Mađarske nikada nisu bili bolji i da su na istorijski najvišem nivou", istakao je Knežević.

Kaže da to potvrđuje i sastanak Zajedničke komisije vlada Srbije i Mađarske, ali i prijateljski odnosi predsednika Srbije Aleksandra Vučića i mađarskog premijera Viktora Orbana, što najbolje govori o dobroj saradnji.

"Dobri prijateljski i politički odnosi pretočeni su u dobre ekonomske odnose", naglasio je Knežević.

Kaže da je Mađarska šesti spoljno-trgovinski partner Srbije i da očekuje da će ove godine vrednost spoljno trgovinske razmene dve zemlje premašiti dve milijarde evra, kao i da će trgovinska razmena nastaviti da raste.

Kako je rekao, Mađarska je 13. investitor u Srbiji, a neke srpske firme su već investirale u Mađarsku i takve investicije treba podržati.

"Evropa postaje jedno tržište, kao što i svet postaje jedno tržište. Treba da omogućimo našim privrednicima da rade što bolje i kvalitetnije", naveo je Knežević.

Podsetio je da je juče održan poslovni forum u kome je učestvovalo više od 110 kompanija.

"Mi političari želimo da damo punu podršku da nađu svoj interes i da se okrenu profitu. Mi ćemo im omogućiti da što bolje i kvalitetnije rade", naglasio je on i dodao da su na Zajedničkoj komisiji otvorena važna pitanja o daljoj saradnji i zajedničkim projektima.

Knežević očekuje da se zaključci sednice implementiraju što pre i zahvalio premijeru Orbanu i ministru Sijartu na podršci na evropskom putu Srbije.

Dodao je da Mađarska ima jaku ekonomiju, čiji je godišnji BDP oko 140 milijardi evra.

"Želimo da učimo od njih i učinićemo sve sa naše strane da bilateralni odnosi budu što bolji i kvalitetniji", poručio je ministar privrede Srbije.

Komentarišući dobijeno priznanje, ministar je rekao da je to za njega jedno od najznačajnijih priznanja koje je dobio, s obzirom da dolazi od ozbiljne države članice EU koja ima jaku ekonomiju i čvrstu politiku.

"Inicijator te nagrade je verovatno Sijarto, koji je jedan od najtalentovanijih političara u Evropi. Čast mi je što mogu da kažem da mi je prijatelj", dodao je Knežević.

Podsetio je da je mađarski jezik u službenoj upotrebi u Srbiji i naglasio da u Vojvodini živi više nacija u skladnim i prijateljskim odnosima.

"Tačno je ono što je Sijarto rekao da nikada nisu bili tako dobri odnosi kao sada između dve zemlje, kao i da možemo biti još mnogo jači ako sarađujemo", zaključio je Knežević.

 

Srodne vesti