Preminula Mani Gotovac: Otišla na svoj 80. rođendan

V.V.S.

13. 11. 2019. u 13:50

Mani Gotovac rođena je 12. novembra 1939. godine u Splitu, u kome je završila osnovnu školu i klasičnu gimnaziju

Преминула Мани Готовац: Отишла на свој 80. рођендан

Foto: Tanjug/Srđan Ilić

NA svoj 80.rođendan preminula je juče, posle teške bolesti Mani Gotovac, poznata hrvatska teatrološkinja, pozorišna kritičarka, spisateljica - javljaju tamošnji mediji.


Mani Gotovac rođena je 12. novembra 1939. godine u Splitu, u kome je završila osnovnu školu i klasičnu gimnaziju. U Zagrebu je na Filozofskom fakultetu diplomirala komparativnu književnost i teatrologiju. U studentskim danima bavila se novinarstvom, a pozorišne kritike kasnije je objavljivala u brojnim časopisima i nedeljnicima. Bila je i predsednica Društva kritičara i teatrologa Hrvatske, članica brojnih stručnih žirija hrvatskih i međunarodnih festivala. Simbolično, njena poslednja knjiga nosi naziv "Rastanci".



Između ostalog, Mani Gotovac je tokom karijere bila i glavna urednica časopisa "Prolog", rukovodila je zagrebačkim pozorištem ITD, splitskim HNK-a, kao i festivalom "Splitsko ljeta", riječkom HNK-a. Objavila je knjige "Tako prolazi Glorija" i "Dubrovačke mišolovke", autobiografske romane "Fališ mi", "Ma koji život, ma koji teatar" i "Snebivaš me".



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije