Linkovi

Javno svedočenje diplomata: Tramp vršio pritisak na Ukrajinu kako bi ostvario političku korist


Diplomate o pritisku na Ukrajinu na prvim otvorenim pretresima
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:44 0:00

Diplomate o pritisku na Ukrajinu na prvim otvorenim pretresima

U Predstavničkom domu Kongresa održana su prva su javna saslušanja svedoka u procesu opoziva predsednika Donalda Trampa. Na pitanja pravnih zastupnika i predstavnika u Kongresu, u direktnom prenosu na televiziji, odgovarali su otpravnik poslova SAD u Ukrajini Vilijem Tejlor i savetnik državnog sekretara SAD Džordž Kent. Obojica su posvedočila da je predsednik Donald Tramp vršio pritisak na Ukrajinu kako bi ostvario političku korist.

“Mislim da je zaustavljanje isplate vojne pomoći Ukrajini kako bi se pomoglo predizbornoj kampanji u SAD – suludo. To sam mislio onda, to mislim i sada”, poručio je Vilijem Tejlor, otpravnik poslova Sjedinjenih Država u Ukrajini, tokom javnog svedočenja u procesu opoziva predsednika SAD Donalda Trampa u Kongresu.

“Bila su dva kanala politike SAD prema Ukrajini – regularni i neregularni. Ja sam radio na regularnom, podršci SAD u borbi Ukrajine protiv korupcije. Ovaj kanal je odgovoran za spoljnu politiku SAD prema Ukrajini. Istovremeno, susreo sam se sa neformalnim kanalom američke politike koji je uključivao Kurta Volkera, Gordona Sondlenda, Rika Perija, Mika Malvejnija i Rudija Đulijanija, rekao je Tejlor.

On je ukazao i da mu je sredinom jula postalo jasno da je sastanak koji je želeo ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uslovljen istragom o poslovanju sina Džozefa Bajdena i mešanju Ukrajine u američke izbore - i da je taj uslov, kako je rekao, postavljen preko neregularnog kanala i Đulijanija.

Direktan prenos svedočenja u Kongresu:

“Posle sam saznao da je došlo do obustave isplate pomoći Ukrajini. To nas je iznenadilo jer su se Ukrajinci borili protiv Rusije i računali na podršku SAD. Rečeno je da je direktiva došla od predsednika. I tada sam shvatio da se politika vodi neregularnim kanalom”, rekao je Tejlor.

Teljor je veoma detaljno i hronološki opisivao svoje razgovore sa zvaničnicima Trampove administracije i kako su eksplicitno govorili o principu "usluga za uslugu".

„Ambasador u EU Gordon Sondlend mi je rekao da Tramp želi da Zelenski javno kaže da je počeo istragu o Bajdenima i da sve zavisi od toga – ne samo sastanak u Beloj kući, već i isplata vojne pomoći. Sondlendu sam rekao da Tramp mora više da poštuje stranu državu i da odustane od svojih zahteva“.

Savetnik državnog sekretara SAD za Ukrajinu Džordž Kent je u uvodnom izlaganju govorio o svojoj karijeri i pokušajima Trampovog advokata Rudija Đulijanija da vodi „prljavu“ kampanju protiv američkih zvaničnika u Ukrajini.

"Bilo je iznenađujuće i veoma loše da vidimo neke Amerikance kako se udružuju sa korumpiranim zvaničnicima u Ukrajini i napadaju druge američke zvaničnike koji verno služe svojoj zemlji“.

Kent je rekao da SAD ne treba da traže od drugih zemalja da se mešaju u izbore, da sprovode istrage o političkim protivnicima onih na vlasti, jer to ugrožava vladavinu prava.

"Tramp više mari za istragu o Bajdenu, nego za Ukrajinu"

U sesiji sa pitanjima, advokati demokrata i republikanaca isptivali su svedoke po 45 minuta, a potom su ispitivanje preuzeli politički predstavnici u Kongresu.

U ime demokratske većine, svedoke je ispitivao advokat Danijel Goldmen, a Vilijam Tejlor i Džordž Kent su govorili o tome koliko je važna vojna pomoć SAD Ukrajini i šta je obustava isplate značila na terenu u borbi protiv Rusije.

„Jedna je stvar da uslovljavate sastanak u Beloj kući, a druga da uslovljavate isplatu vojne pomoć zemlji koja je u ratu i oslanja se na vašu podršku. Dakle, obustava isplate vojne pomoći je daleko alarmantnija“, rekao je Tejlor.

On je istakao i da je, iz razgovora Donalda Trampa i Gordona Sondlenda o istragama u Ukrajini, saznao da "Tramp više mari za istragu o Bajdenima, nego za Ukrajinu".

Najviše rangirani republikanac u Odboru za obaveštajna pitanja Devin Nunes rekao je da „demokrate ne žele da istraže činjenice, već da stvore narativ“ i da je ukrajinski predsednik Zelenski rekao da nije bilo ništa sporno u njegovom razgovoru sa predsedinom Trampom.

Nunes ističe i da niko nije istražio tvrdnje da se Ukrajina mešala u izbore u SAD u korist demokrata, te da je Tramp u Kijev poslao svog advokata Rudija Đulijanija da to istraži.

Pravni zastupnik republikanske manjine Stiv Kastor implicirao je da bivši ukrajinski režim nije favorizovao tadašnjeg kandidata Donalda Trampa i pitao Vilijema Tejlora da li je to znao.

Otpravnik poslova SAD u Ukrajini je delovao zbunjeno i rekao da nije bio upoznat sa brigama predsednika Trampa u vezi sa navodnim mešanjem Ukrajine u izbore.

Zastupnik republikanaca je postavljao pitanja o angažmanu Hantera Bajdena u ukrajinskoj kompaniji "Burisma" i istrazi o vlasniku te kompanije Mikoli Zločevskom koja je obustavljena 2014.

Džordž Kent je rekao da su SAD ukrajinskim vlastima kontinuirano postavljale pitanje zbog čega je istraga protiv Zločevskog zatvorena i da do sada nisu dobili odgovor.

Takođe je rekao da nema saznanja o tome da li Hanter Bajden govori ukrajinski jezik, da li je ekspert za upravljanje korporacijama i da li ima iskustva, pa je zbog toga postao član borda "Burisme". Kent je ranije rekao da zna za optužbe protiv Bajdena, ali da ne zna za dokaze koje ih potkrepljuju.

Republikanski predstavnici u Kongresu diskreditovali su informacije otpravnika poslova Tejlora rekavši da nisu iz prve ruke i tvrdili da nema isplata vojne pomoći nije bila ni na koji način povezana sa zahtevom da se istraži poslovanje Bajdena.

Republikanac iz Teksasa Džon Retklif je uptitao Tejlora da li je nešto iz telefonskog razgovora Trampa i Zelenskog vredno opoziva.

„Ja nisam ovde da odlučujem o opozivu, to je vaš posao“, ponovio je Tejlor.

Javno svedočenje diplomata u procesu opoziva američkog predsednika
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

Radža Krišnamurti iz Demokratske stranke pitao je otpravnika poslova Tejlora da li i u drugim zemljama postoje „neregularni“ diplomatski kanali. Tejlor je rekao da ne može da isključi takvu mogućnost.

Republikanci: Televizijska predstava u režiji demokrata

Javna saslušanja svedoka u Predstavničkom domu počela su obraćanjem Adama Šifa, predsedavajućeg Odbora za obaveštajne službe koji vodi istragu o opozivu predsednika Trampa.

Šif je u uvodnoj reči istakao da je fokus istrage da utvrdi da li je predsednik Donald Tramp zloupotrebio položaj i pozvao Ukrajinu da se meša u američke izbore, da li je iznuđivao ili ucenjivao zemlju saveznicu.

Šif je rekao da će odgovori na pitanja uticati ne samo budućnost ovog predsednika, već i odrediti šta Amerikanci mogu da očekuju od bilo kog budućeg predsednika.

„Ako ovo nije za opoziv, šta je onda? Da li je predsednikova dužnost da poštuje Ustav?“, upitao je Šif.

Najviše rangirani republikanac u Odboru za obaveštajna pitanja Devin Nunes javna svedočenja je nazvao "televizijskom pozorišnom predstavom u režiji demokrata" i rekao da je ceo proces od početka orkestirana prljava medijska kampanja koju demokrate guraju bez podrške republikanaca.

Nunes je kazao da ne treba nastaviti sa "lakrdijom" dok se ne odgovori na tri pitanja: o vezama demokrata i uzbunjivača koji je prijavio da je Tramp zloupotrebio položaj, o ukrajinskom mešanju u američke izbore i o poslovanju sina Džozefa Bajdena u ukrajinskoj kompaniji "Burisma".

Predsednik "nema vremena da prati svedočenje"

Predsednik SAD Donald Tramp, kako prenosi Rojters, rekao je da je "prezauzet" da bi gledao svedočenja u Kongresu i ponovio da je ceo proces "lov na veštice".

Tramp je na Tviteru ranije tokom dana postavio video u kojem tvrdi da "žele da ga zaustave jer se bori za građane" i da neće dozvoliti da se to desi.

Zašto se i kako sprovodi proces javnih svedočenja?

Prva javna saslušanja svedoka u istrazi o opozivu predsednika Sjedinjenih Američkih Država počela su posle nekoliko nedelja pretresa iza zatvorenih vrata, u kojima su učestvovale sadašnje i bivše diplomate, zvaničnici i članovi Predstavničkog doma.

Demokrate su prethodno usvojile rezoluciju kojom se proces opoziva formalno prebacio u javnu fazu.

Posle Tejlora i Kenta, 15. novembra na Kapitol hilu i u direktnom prenosu svedočiće bivša ambasadorka SAD u Ukrajini Mari Jovanovič.

Na istom mestu 19. novembra će se naći i Aleksander Vindman, zvaničnik Saveta za nacionalnu bezbednost sigurnost, Dženifer Vilijams, pomoćnica potpredsednika Majka Pensa, bivši specijalni izaslanik u Ukrajini Kurt Volker i zvaničnik Saveta za nacionalnu bezbednost Tim Morison.

Dan kasnije na pitanja članova Odbora Predstavničkog doma za obaveštajne službe odgovaraće će američki ambasador u Evropskoj uniji Gordon Sondland, zamenica ministra odbrane Lora Kuper i zamenik državnog sekretara Dejvid Hejl.

Bivša zvaničnica Saveta za nacionalnu bezbednost Fiona Hil svoj iskaz će dati 21. novembra.

Donald Tramp i republikanci konstantno kritikuju istragu o opozivu, dok demokrate smatraju da će javna svedočenja ubediti javnost da stane na njihovu stranu i podrži opoziv.

O opozivu Donalda Trampa glasaće Predstavnički dom Kongresa.

Međutim, i ako bude opozvan, ne mora da znači i da će biti razrešen dužnosti jer o tome odlučuje Senat u kojem republikanci imaju većinu.

U prethodna tri nastojanja da se opozove predsednik SAD, Endrju Džonson i Bil Klinton su opozvani, ali su oslobođeni u procesu pred Senatom, dok je treći - Ričard Nikson, podneo ostavku.

XS
SM
MD
LG