Presuda za pokušaj ubistva Milana Beka 29. novembra, Tužilaštvo traži kaznu ne manju od 15 godina

J. D. LjUTIĆ

13. 11. 2019. u 10:17

Okončan postupak za pokušaj ubistva biznismena 2014. godine

Пресуда за покушај убиства Милана Бека 29. новембра, Тужилаштво тражи казну не мању од 15 година

Maja Adrovac dolazi u Palatu pravde / Foto P. Mitić

PRVOSTEPENA presuda Aleksandru Zdravkoviću i Maji Adrovac, optuženima za pokušaj ubistva biznismena Milana Beka, odnosno pomoć učiniocu nakon izvršenja ovog zločina, biće izrečena 29. novembra u beogradskom Višem sudu.

Završnim rečima stranaka, u sredu je, pred petogodišnjicu izvršenja zločina i zvanično okončan postupak. Beko je teško ranjen 14. novembra 2014, ispred svoje kuće na Senjaku.

U svojoj završnoj reči, zamenik tužioca Nenad Stefanović kazao je da je tokom postupka nesporno dokazana krivica optuženih i zatražio da im sud izrekne kaznu ne manju od 15 godina zatvora.

Ovome se oštro usprotivila njihova odbrana. Advokat Milica Colić Kravarski, koja zastupa Zdravkovića je rekla:

- Zdravković je uhapšen i optužen, a da nijedan dokaz protiv njega nije izveden. Izvršena veštačenja su puna nelogičnosti. Neka od mišljenja veštaka, poput stručnjaka sa Biološkog fakulteta Dušana Keckarevića, potpuno su pristrasna, kontradiktorna, veštačka i urađena na štetu okrivljenih. Još je gori veštak telekomunikacija Dragoslav Vasiljević, kome ne treba dati nijedan predmet u rad, jer je nestručan i čovek sa raznim teorijama zavere.

PROČITAJTE JOŠ: Slučaj Beko - iz početka

Advokat se nakratko osvrnula i na izjave koje je pred sudom dao Beko, navodeći da je jednom rekao da ne može da opredeli da li je pucač bio žensko ili muško, dok je u drugom postupku kazao da bi Zdravković "to mogao biti". Po njoj, tu nema logičnosti, te se, kako kaže, dovodi u pitanje njegovo svedočenje i zatražila je oslobađajuću presudu za svog klijenta.

I odbrana Maje Adrovac, advokati Momčilo Minić i Dalibor Katančević, istog su mišljenja.

- Oslobađajuća presuda je jedina pravedna koja može da se donese u slučaju Maje Adrovac - kazao je advokat Minić.

Foto M.Anđela

I Katančević je zatražio oslobađanje:

- Ovaj predmet je specifičan, u postupku su se dešavale stvari koje možemo samo da vidimo na TV i u serijama. Ukidanje prvostepene presude za Maju Adrovac i ponavljanje postupka je totalni apsurd i tlo pogodno za ljude željne slave, poput dvojice veštaka. Nadam se da sud to shvata i da se neće igrati životima optuženih i njihovih porodica. Maja nema veze sa delom koje joj se stavlja na teret. Uostalom, zar možete i da zamislite ženu sa bebom, kako doji i priprema atentat?


PRIDRUŽIO SE GONjENjU

MILAN Beko se nije pojavio u sudu kako bi, kao oštećeni, dao završnu reč. Preko svog advokata je poručio da se pridružuje krivičnom gonjenju optuženih i da ističe imovinsko-pravni zahtev.

Optuženi Zdravković je rekao da nije kriv i da, iako "nije cvećka", nije pucao u Beka, ističući da tužilaštvo nije izvelo nijedan dokaz protiv njega.

Maja Adrovac je tihim glasom kazala:

- Ne osećam se krivom i nadam se oslobađajućoj presudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije