Nova vest
Tenis

Utorak, 12.11.2019.

16:54

"Meni je to najbitnije, a da li će se desiti za dve ili pet godina – druga stvar"

Miomir Kecmanović je u druženju sa srpskim novinarima poručio da mu je cilj u 2020. godine da i dalje napreduje na ATP listi.

Izvor: Z.K.

Autor: Z.K.

Photo by Julian Finney/Getty Images

Kecmanović, koji je u avgustu napunio 20 godina, sezonu je završio na 60. mestu, a sada kaže da mu je cilj da postepeno napreduje.

Svakako da je jedno od najvećih osveženja na svetskoj teniskoj pozornici, a kada se sve sabere tranzicija iz juniorskog u seniorski tenis prošla je veoma dobro.

Sledeći cilj mi je da uđem među 30 najboljih, pošto sam sad uspeo da se probijem u Top 50. Mislim da mi je najbitnije da odradim ove početne sezone kao profesionalac bez povreda, kao što sam ovu sezonu uspeo da ostanem zdrav i u jednom komadu. Potom da probam što bolje da se spremim i adaptiram za ovaj nivo igre", kaže Kecmanović.

On je otkrio da će prvi turnir u novoj sezoni odigrati u Dohi.

Dobra stvar je što ne branim poene, sve do Indijan Velsa. Prvi turnir će mi biti Doha, posle ne znam da li ću igrati Sidnej, Adelejd ili Ouklend, zavisi gde ću ući u žreb. Naravno, idem posle u Melburn na Australijan Open.“, kaže mladi teniser.

Pitanje je ko će tamo sve igrati.

Sigurno će biti slabija konkurencija. Jedino što znam je da će tamo igrati Vavrinka, mislim da će većina biti u Australiji. Dobra šansa za mene, ali i ovi koji ne idu u Australiju su i dalje dobri igrači. Sigurno neće biti teško kao do sada. Moraću u svakom slučaju dobro da odigram“.

Sada kada je bolje rangiran, lakše mu je jer ne mora svuda da igra kvalifikacije.

Malo je lakše. Negde sam u glavnom žrebu, negde u kvalifikacijama. Nije kao kad si 130. na listi, jer tad nisi bio nigde, ali treba više da se planira, jer treba nekad da se ide na turnir gde mogu da uđem, a to se nekad do poslednjeg dana ne zna. I dalje je teško, ali svakako mnogo bolje nego kada sam bio nisko rangiran“.

Čini se da su u ATP dugo ignorisali činjenicu da je najbolje plasirani mladi igrač u Top 50. Imao je priliku da se odmeri sa nešto starijim igračima, Cicipasom, Zverevom, zanimljivo je gde sebe vidi u poređenju sa njima.

"Imaju dosta iskustva i beleže bolje rezultate. Igraju dosta bolje, to i pokazuju, u Top 10 su sa razlogom. Tu su nekoliko godina. Ovo mi je prva sezona, ne mogu odmah da očekujem da uđem u Top 20. Ne bi bilo realno, ali znam da svako ima svoj put. Meni je drago da sam iz godine u godinu sve više napredovao, da nisam ostao u mestu ili nazadovao. Meni je to najbitnije, sad, da li će se desiti za dve ili pet godina, to je druga stvar", dodaje Kecmanović.

Ove sezone najbolji rezultat mu je finale Antalije, tokom leta, na travi. Ostaje žal što nije stigao do prve titule.

"Prvih mesec dana nisam spavao. Izgleda je moralo tako da se desi, moje prvo finale, i to na travi, podlozi na kojoj nemam mnogo iskustva. Dobro sam odigrao te nedelje, dragoceno je iskustvo za dalje, da znam kako da se nosim u težim momentima. Koliko god da mi je teško palo, opet mi je mnogo i značilo“.

Miomir je sada na odmoru, kaže i da neće mnogo pratiti teniska zbivanja. Dodao je i da voli da gleda mečeve jer može mnogo iz svega da se nauči.

Od subote sam na odmoru, nisam video nijednu lopticu i ne želim dok ne počnu pripreme. Znači mnogo kad gledaš mečeve, možeš da vidiš nešto što na terenu ne možeš da primetiš. Dosta gledam i svoje mečeve, naročito posle poraza, jer mogu da vidim šta radim loše, dosta možeš da naučiš iz svega“, iskren je teniser iz Beograda.

Uskoro će i finalni turnir Dejvis kupa u Madridu.

„Neću sve pratiti, ne planiram, možda samo par mečeva... Nisam igrao jiš za naš tim, trenirao sam sa igračima, bio tu. Tada mi je to pomoglo, da budem u toj atmosferi, da vidim kako sve to izgleda... Nadam se da ću uskoro moći i da zaigram, da budem na terenu, a ne samo na klupi.“.

Neće ga biti ni u januaru na novom takmičenju, Svetskom kupu.

Neću biti tamo. Igraju se dva singla i dubl, tu prva dvojica igrača po rangu i treći za dubl. Da idem da prve nedelje da sedim i gledam, to mi se ne isplati, Više mi znači da igram, da napravim neki dobar rezultat“, smatra Kecmanović.

On je poručio i da mu se veoma dopalo takmičenje u Milanu na Nekst Gen ATP finalu.

"Sietem u Milanu?

Meni se iskrenio taj sistem sviđa, sve je brzo, svašta se dešava i ti moraš da se snađeš brzo. Imao sam u Americi iskustvo iz WTT lige, slična su pravila, baš dobro mi ide i prija mi da budem u tom okruženju. Meni je stvarno super. Dve godine sam bio šampion. Imaš tim, super je, zajedno ste tri nedelje, putujete svuda. Na terenu ste sve vreme, navijate jedni za druge, pravila su interesantna i zanimljiva. Možeš da zameniš igrača, svašta se dešava. Meni je to, naročito prve godine, pomoglo da me podigne za kraj sezone. Pomoglo mi je i da bolje igram, dobijao sam tamo neke zaista dobre igrače. Meni je bilo fenomenalno da igram to takmičenje“, zaključio je Kecmanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

14 h

U fokusu

Vidi sve