13. novembar  2019. 09.37  →  09.56 | Izvor: Tanjug

Poplavljen Split, Dioklecijanova palata pod vodom

SPLIT -

Podrumi Dioklecijanove palate u Splitu poplavljeni su usled olujnog nevremena koje je prošle noći pogodilo Dalmaciju i druge delove hrvatskog dela Jadrana.

Osim obilne kiše, podignut je nivo mora, pa je uprkos postavljenim pumpama voda prodrla u Dioklecijanovu palatu.

split

Domarima Muzeja grada Splita u izbacivanju vode iz podruma od ranog jutra pomažu i vatrogasci, a jaka kiša i dalje pada, javio je lokalni portal Dalmacija danas.

Hrvatski deo Jadrana pogodila je u utorak jedna od najjačih oluja ove godine, a jugo koji je duvao u Splitu najjači je u ovom veku, od jutros je vetar u slabljenju, ali se očekuju obilne padavine.

Portal Index piše da je posebno u Dalmaciji jak jugo nosio sve pred sobom, čupao stabla i bacao ih po automobilima i putevima.

Mnogi putevi su blokirani, a materijalna šteta je velika.

Predeo Istre jugo sa veoma jakim, orkanskim udarima pogodio je sinoć.

Od jutros jugo je u slabljenju i menja pravac u jugozapadni i zapadni vetar.

Prema pisanju Indexa , udari vetra koji su juče na dubrovačkom području prelazili 140 km/h , a u Splitu je na zvaničnoj DHMZ stanici na Marjanu zabeležen orkanski udar od 134,28 km/h.

Treća je to, kažu, najveća brzina juga u Splitu zvanično zabeležena u poslednjih 60 godina.

Jači udar juga zabeležen je 24. novembra 1987. godine, kada je duvao 138,60 km/h i 1. februara 1986., kada je izmereno 149,04 km/h .

More je poplavilo kompletne niže delove obale, a u nekim delovima Kaštela more je dopiralo do kućnih pragova. Koliko je situacija bila alarmantna, pokazuje i to što su iz Grada Kaštela delili građanima džakove s peskom.

Poplavljeni su bili i obalni delovi brojnih gradova na obali i ostrvima, od Dubrovnika, preko Omiša, Splita, Trogira i Šibenika, pa sve do Istre i ostrva.

Poplavljene su plaže, rive, kuće i poslovni prostori, talasi su razbijali brodove o obalu, a neke su i potopljeni.

Prava šteta biće poznata tek nakon što nevreme prođe.

Danas se nastavlja umereno do pretežno oblačno vreme uz povremenu kišu, a ujutro u unutrašnjosti i mestimičnu maglu.

Tagovi
Srodne vesti