Svet

0

Broj palestinskih žrtava u Gazi raste, Netanjahu preti

Autor: SA

Izvor: Beta

Broj palestinskih žrtava u Gazi raste, Netanjahu preti

Izvor: Foto: Beta/AP/Hatem Moussa

 


Među poginulima je 11 ekstremista Islamskog džihada, uključujući Bahaa Abu el-Atu, visokog komandira te organizacije, čije je ciljano ubistvo u vazdušnom udaru na njegovu kuću u Gaza Sitiju izazvalo novo nasilje, navodi AP.

Među novim žrtvama su otac i dva sina čiji identitet nije još poznat.

Video snimak na mobilnom telefonu pokazuje da su se vozili motociklom.

Izraelski mediji prenose da je jutros ubijen još jedan komandir Islamskog džihda koji se pripremao da ispali rakete na Izrael sa severa pojasa Gaze.

Izraelska vojska je saopštila da je od utorka iz Gaze ispaljeno preko 250 raketa u najžešćem sukobu posle nekoliko meseci.

Islamski džihad je saopštio da je raketiranje odgovor na ubistvo Abu el-Ate i pokušaj koji se pripusuje Izraelu da se i drugi komandir Islamskog džihada, Akram al-Adžuri, ubije u Damasku, takođe u bombardovanju u utorak.

Odgovor se nastavlja, dodaje se u saopštenju.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu jutros je upozorio ekstremiste u Gazi da će se nastaviti udari na Islamski džihad nakon što je, kako je rekao, "eliminisan visokorangirani komandir u pojasu".

"On je bio odgovoran za većinu terorističkih napada iz pojasa Gaze u poslednjoj godini i planirao je da izvede nove napade u narednih nekoliko dana", rekao je Netanjahu danas, slično onome na šta je juče upozorio.

Izraelski lider je zapretio da će se udari nastaviti "bez milosti" i da bi bilo bolje da Islamski džihad to odmah shvati.

Takođe je upozorio da bi sukob mogao da potraje i pozvao Izraelce da ostanu budni.

U intervjuima za medije nekoliko ministara iz Netanjahuove konzervativne stranke Likud je pretilo da će Izrael proširiti udare ako se raketiranje nastavi i ako Hamas koji vlada Gazom ne preduzme akciju da ga zaustavi.

I Netanjahuov glavni rival na nedavnim izborima, a sada mandatar za sastav nove vlade, Beni Ganc, bivši komandant izraelske vojske, u potpunosti je podržao vojnu operaciju u Gazi.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR