Ex -Yu

Makron podržava "mali Šengen"

Makron podržava "mali Šengen"
Foto: Tanjug | Makron podržava "mali Šengen"

BEOGRAD - Francuski predsjednik Emanuel Makron na sastanku u Parizu prenio je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da podržava "mali Šengen" jer održava njegovu zamisao kada je riječ o funkcionisanju regiona prije ulaska u EU.

"Makron i Vučić su pričali o inicijativi regionalne ekonomske zone. Francuski predsednik je rekao da je reč o pozitivnoj ideji, da on tako zamišlja funkcionisanje regiona sve dok sve države ne postanu članice. Obećao je i podršku", navodi izvor Blica.

Makron je iznenada u ponedjeljak, 11. novembra, poslije svečane večere koju je organizovao za visoke zvanice u Parizu, pozvao Vučića na sastanak u četiri oka u Jelisejskoj palati.

"Vučić je bio prvi predsednik koga je primio na bilateralni sastanak i jedini sa kojim se sastao u svom kabinetu. Sastanak je počeo kasno u salonu u kome su izložene slike Pikasa i Miroa. Makron mu je pokazao umetnine, poslužio ga konjakom iz 1914. godine i u prijateljskom razgovoru tražio od Vučića da mu ispriča o situaciji u Srbiji i regionu", rekao je izvor "Blica".

List navodi da je posebna pažnja bila posvećena "malom Šengenu" koji su dogovorile Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija, a podrazumijeva slobodan protok robe, ljudi i kapitala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije