Sledi zabrana mnogih privatnih fakulteta: Arhitekte predaju sociologiju, na medicini samo tri lekara profesori...

Lj. B. - I. M.

13. 11. 2019. u 08:00

Radiće metla, nećemo stati, rekao je ministar Šarčević

Следи забрана многих приватних факултета: Архитекте предају социологију, на медицини само три лекара професори...

Foto Z. Knežević

VISOKA škola za menadžment i ekonomiju u Kragujevcu neće biti jedina kojoj je zabranjen rad. Biće toga još. Zagrebali smo i videli da ima veoma mnogo nepravilnosti. Na jednoj od državnih visokih škola arhitekta predaje sociologiju, u Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji predaju samo tri lekara... Pola visokih škola nema odgovarajuće kadrove. Svi koji ne poštuju zakone biće kažnjeni, iskorenićemo sve što ne valja. Radiće metla, nećemo stati.

Ovo je za "Novosti" najavio Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, nakon što je Prosvetna inspekcija posle vanrednog nadzora, zabranila rad Visokoj školi za menadžment i ekonomiju u Kragujevcu. Prethodno, rad je zabranjen školama u Tutinu i Trsteniku.

On je naglasio da škola u Kragujevcu nije akreditovana, te da je radila sa početnom akreditacijom, jer nisu dobili licencu za rad.

- Moramo da uvedemo indikatore kvaliteta, a to je najteži posao. Za to imamo podršku akademske javnosti - rekao je ministar.

On je pojasnio da su svake godine određene oblasti u fokusu rada inspekcije, a da su ove godine to privatne ustanove. Inspekcija je bila i na jednom od fakulteta "Megatrenda", gde je utvrđeno da ne ispunjavaju sve uslove, pa im je ostavljen rok da navedene nepravilnosti isprave. Ministar je najavio da će proces akreditacije visokoškolskih ustanova biti pažljivo praćen.

Kao poseban problem on je naveo visoke škole u Srbiji i istakao da je mreža visokih škola, koju je Ministarstvo prosvete uvelo, mnogo doprinela regularnosti u poslovanju.

- Da nismo uradili ovu mrežu, pola tih škola ne bi moglo da se akredituje - kaže ministar Šarčević.


Visoka škola za menadžment i ekonomiju u Kragujevcu Foto M. Đošović

Inače, Visokoj školi iz Kragujevca zabranjeno je da organizuje i sprovodi upis i polaganje ispita do kraja zimskog semestra. Naloženo je i uklanjanje natpisa i drugih obaveštenja o radu ustanove iz svih prostorija koje koristi ta škola, kao i prestanak reklamiranja, a do ispunjenja propisanih uslova.

Njima je dozvola za rad izdata 1. jula 2016. godine, na osnovu izveštaja o početnoj akreditaciji, nakon čega je škola podnela zahtev za akreditaciju 28. marta 2017. godine, ali još nije dobila uverenje o akreditaciji zbog čega se smatra da ne ispunjava propisane uslove za rad. Istovremeno, Nacionalno akreditaciono telo (NAT) se na zahtev inspektora pismeno izjasnilo da je ova Visoka škola u postupku akreditacije i da je na sajtu NAT-a greškom navedeno da je zahtev odbijen.

Ova škola je pre dobijanja dozvole za rad, upisala studente školske 2015/2016. godine za osnovne akademske studije na studijskom programu ekonomija. Inspektori su, međutim, doneli rešenje kojim su naložili poništavanje upisa tim studentima, kao i poništavanje uverenja o stečenom visokom obrazovanju.

NE ZNA SE BROJ STUDENATA

PROSVETNA inspekcija pronašla je da su u Visokoj školi za menadžment i ekonomiju u Kragujevcu matične knjige studenata vođene neuredno i da se ne može se utvrditi tačan broj upisanih studenata. Utvrđeno je i da škola nema potreban broj nastavnika, Saopštilo je Ministarstvo prosvete.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (38)

Ozren B.

13.11.2019. 09:11

Nezna se tačan broj studenata, neuredno vodjene knjige, diploma za 3 meseca.... Majko božija dali je ovo moguće. A viii ste zabranili rad čak cela dva meseca. strašna kazna . Još nam samo niste rekli kojih profila ima koliko koji košta sramota!!!! bruka za prosvetu.

Ivo

13.11.2019. 09:22

Sramota je sto drzava tolerise ove nazovi "privatne skole" koje za razliku od inostranih,kod nas sluze da se dobije diploma bez znanja i ucenja,tj.da se plati novcem.Tako se jos vise srozava ionako srozani nivo znanja i proizvode se "strucnjaci" koji nisu sposobni da samostalno rade,a zauzimaju mesta pravim strucnjacima koji su posteno zavrsili drzavne fakultete.Zasto se ministar ne pozabavi pojavom da svi koji na drzavnom ne mogu poloziti ispite prelaze na privatne i zavrsavaju ih ekspresno?

Niko

13.11.2019. 09:25

Pa i direktor beo zoo vrta je bio vajar...ali dobro sad i dipl. Ekonomisti rade ko stolari, fizicari prodaju kupus na zelenjaku, ili su ministri za vojsku...imamo i profesorku iz kragujevca...koja ima fizicki fakultet.. Al predaje anatomiju... Sve bre moze za evrice

pera

13.11.2019. 09:29

Ma nemojte da zatvarate "nepostojeće" fakultete, oni su vrlo omiljeni: gde to ima da završiš fakultet za "jedno popodne"?! A i stranačke kadrove, gde će da "nađu" vladajuće stranke?! ... a i ko šiša akademsku javnost, ko da oni nešto pa znaju?!

Horus

13.11.2019. 09:31

Hteli ste autonomiju pa sad grebite do mile volje. Autonomija je shvacena kao "radite sta hocete" a takav je i Zakon o visokom obrazovanju, ne propisuje bitna pitanja od opšteg interesa pa se sad hvatate za metlu. Prvo zagrebite metlom svoju "prvenac" akademiju pa onda krenite dalje... Predsednik vam je covek koji nijedan ispit nije polozio...

Mare

13.11.2019. 09:37

Kada će metla za Ministra koji je svojim e-dnevnikom preneo sve podatke o svim učenicima hrvatskoj firmi Tesla iz Zagreba?

manula

13.11.2019. 09:44

Minustre, vi učestvujete direktno u propadanju Srbije. Vi i vaše ministarstvo se oglušzjete na dopise, ćuteći, kada vam studenti pišu o kriminalu na fakultetima. Od ovoliko kriminala nađoste svega jedan da ne ispunjava uslove. Verovatno se nisu na vreme "ušemili".

milka

13.11.2019. 09:47

Hvala bogu a i Ministru koji su odlučili da srede prosvetu, i na taj način stožer države mladih budućih ljudi dovede u red kako bi društvo bilo na neki način zdravo a ne da ih leče moleri , koji imaju kriminalnu diplomu.

Realan

13.11.2019. 09:56

Šta će im profesori? Upišeš školu, sačekaš malo da prođe vreme, platiš, i imaš diplomu.

Tarabic

13.11.2019. 10:02

prvatne fakultete treba ukinuti ili oni koji ih završe ne dozvoliti da rade u državnim službama.

ja

13.11.2019. 10:02

skola srednja hipokrat novi sad ..tek tamo ko predaje a naplata na paragon blok...inspekcija cuti

Crni

13.11.2019. 10:07

Trebalo je ove godine da u Sremskoj Mitrovici ukinu premeste skolu u druge skole posto nema vise ucenika ali su odlozili posle izbora! Sto vam Ministar ne kaze da se.smanjuju eazredi u osnovnim i srednjim skolama posto nema Djaka!

Stojan

13.11.2019. 10:07

Onaj ko ima metlu u ruci ovde bolje prolazi nego neko sa fakultetskom diplomom,a po preporuci,, pametnih" koji ne znaju šta nemaju,, visoko obrazovani da bi preživeli treba da uzmu metle i lopate u ruke, pa da čiste lišće I sneg.

Marko

13.11.2019. 10:31

Molim vas da objavitw da na Pravnom i Ekonomskom fakultetu imaju plate 7000 evra, a neće da zapošljavaju najbolje studente kao asistente. Nisu hteli ni da ih zaposle kao mlade istraživače.

Dositej

14.11.2019. 00:15

@Marko - Pretpostavljam da je rec o ekonomskom u Beogradu. Slicno je i u Nisu i u Kragujevcu. Verujem i u Subotici. Zaposljavaju se uglavnom deca profesora i to na istoj katedri. Sve je lako proverljivo na sajtu. Naravno, odbrana je uvek u smislu da je rec o najboljim kandidatima. Naravno najbolji postaju uz pomoc mame ili tate. Drzavni sve vise lice na kvantasku pijacu.

Djura

13.11.2019. 10:40

И "ДИПЛОМЦЕ" укинути. После две реченице се одају.

Postiđen

13.11.2019. 11:10

"Radiće metla", reče ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Dositej se preokreće.

МујоЗагреб

13.11.2019. 11:11

Само затварајте! Само се слуша хоћемо плате као на Западу, што нам стандард није бољи итд. Нико не плаћа порез, купују се сипломе, нема стручне радне снаге. Да није смјешно било би лудо.

Dositej

14.11.2019. 00:18

@psihijatar - A na drzavnim se ne kupuju? Primera ima gde se okrenes. Masovno su se izdale "potvrde", namerno necu da napisem diplome. Skolstvo se permanentno unistava vec godinama. Uskoro ce se diplome kupovati na trafikama. Osim toga, masovno se "peru" diplome privatnih fakulteta na master studijama na drzavnim. U to se ukljucio i ekonomski iz BG koji je upisao ove godine preko 500 studenata na master studije, uglavnom sa privatnih. Polaganje je na seminarske radove. Toliko o drzavnim fakultetima.

Ljiljana K.

13.11.2019. 11:16

Šteta je već načinjena! Ogromnih razmera! Nepopravljiva i nezaustavljiva! Već ima mnogo diplomiranih "nadrilekara", kontroverznih menadžera i naivnih "umetnika". Slično je uradila i mafija u Americi. Kad je sve preuzela, prešla je u "legalne" tokove. Svi znamo da je mnogo lakše živeti u pravno uredjenom društvu. Tada ste zaštićeni, ako ste u pravu, i kada ste slabi i nemoćni.

Drugo mišljenje

13.11.2019. 11:41

Ovo je ispravno sasvim ako zazivi jedino je ruzno da ministar prosvete kaze da ce raditi metla.Kao izraz.

Vaske

13.11.2019. 11:43

U redu je to zatvoriti sve visokoškolske ustanove za koje se utvrdi da ne rade po zakonu, a šta će te da preduzmete protiv vlasnika diploma-uverenja koji su dobili radna mesta sa tim fakultetima ?

vera.djuric@gmail.com

13.11.2019. 12:31

Ministar treba odmah da da ostavku ! To je njegova krivica jer je dovoljno dugo na toj funkciji da je mogao da pozatvara hitno ove kvazifakultete ! Vidimo kako zemlja napreduje sa ovako ,,kvalitetnim ,,kadrovima, a ona vredna deca odose da grade tudje zemlje ! Roditelji su ocajni !!

Matanovic

13.11.2019. 13:05

Mozete zamisliti nivo obrazovanja u tim ustanovama gde je na prvom mestu profit....Ima anegdota koja o tome sve govori...Srela se dva studenta, jedan sa drzavnog, a drugi sa privatnog fakulteta...itia drzavni student: Kolega koliko ti je ostalo do kraja?..., Ne znam, dal' dve ili tri rate....kaze ovaj sa privatnog......

Sandra

13.11.2019. 13:22

Danas olako napadaju eru socijalizma sa kojom smo se oprostili devedesetih. Jedna od stvari koje su bile pozitivne je obrazovanje a posebno visoko školske ustanove. Za one koji su mlađi i ne znaju, stomatolozi sa beogradskog fakulteta su se bez ikakvih problema i provere zapošljavali u Nemačkoj, Švajcarskoj... Isto tako inženjeri, arhitekte. Cenilo se znanje ali i diplome. Školovanje je bilo gotovo besplatno pa su i oni siromašni ali talentovani završavali škole. Danas samo za pare.

Mihajlo M.

13.11.2019. 13:35

Privatni farmaceutski fakultet u Novom Sadu je gori nego srednja skola.Tamo ne postoje ispitni rokovi nego studenti polazu ispite svake nedelje po malo. Ako uspeju nekako da padnu ove nedelje, ponovo izadju sledece. Nikad vidjeno. Ko zna koliko je takvih fakulteta u Srbiji.

Karanfil

14.11.2019. 00:11

@Mihajlo M. - Znaci to je posast koja je svuda prisutna. U Zajecaru je slicna prica. Nema ko nije zavrsio i ko sada ne zavrsava Megatrend na brdu u Zajecaru. Profesori su od magacionera do veterinara koji predaje ekonomske predmete. Naravno nema padanja a kadrovi budi bog sa nama. Tragedija!

Aca

13.11.2019. 18:07

Ja kada vidim kakve persone su zaposljene u struci a ja radim u trafici dusa me boli kada se setim onih neprespavanih noci , onih bokala bokala kafe , onih guarana i tusiranja hladnom vodom da bih ostajao budan i onih stresnih cekanja dok me prozove profesor ili dok cekam rezultate. Dusa me boli i srce mi se cepa , i nesvesno mi se stvara neka mrznja prema svima u stomaku ali gledam da je pobedim i uzdahnem i idem dalje , tako je kad si seljak i sirotinja ili sirotinja ...