');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

TAPŠANJE U PRAZNO: O taocima, pretnjama i obećanjima - 5 KLJUČNIH PORUKA EU Srbiji i Zapadnom Balkanu

"Zapadni Balkan ne sme ostati bez perspekstive", "Želimo vas u EU", "Unija bez Balkana nije kompletna", ali - prvo reforma, pa proširenje!

Slušaj vest
0:00/ 0:00
balkan kombo foto RAS Shutterstock, Tanjug AP, EPA Hayoung Jeon, EPA Stephanie Lecocq Foto: EPA/ Hayoung Jeon, EPA/Stephanie Lecocq, Tanjug / AP, Shutterstock / RAS Srbija
balkan kombo foto RAS Shutterstock, Tanjug AP, EPA Hayoung Jeon, EPA Stephanie Lecocq

Ukratko, ovo su poruke koje je javnost na Zapadnom Balkanu, uključujući i Srbiju, intenzivno slušala tokom prošle nedelje, baš nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron jednim potezom srušio balkanske evropske snove.

Tapašanje u prazno - tako barem u ovom trenuku izgleda ponašanje Evropske unije prema balkanskim zemljama - niti su one spremne, niti je EU spremna da ih primi. Zbog toga je sve jasnije da je članstvo u EU porketna meta koji Zapadni Balkan možda nikada neće uspeti da pogodi.

Pročitajte još

Sve ovo dešava se u isto vreme kada su se, bar je takav utisak, pregovori Srbije i Crne Gore sa EU usporili, kada sama Unija prolazi kroz sopstvenu krizu, i kada je nedavanjem datuma za početak pregovora Severnoj Makedoniji i Albaniji evropska perspektiva čitavog regiona postala upitna.

Iako se najveći broj evropskih država i zvaničnika upinje da objasni da sve ovo ne znači i "crveno svetlo", realnost je drugačija jer se stvari ne pomeraju a, još gore, nema garancije da će se nešto desiti čak iako zemlje kandidati ispune sve ono što se od njih traži. To je bar pokazao primer Severne Makedonije.

Foto: RAS Srbija

Iako mnogi kao glavnog krivca za ovakvo stanje stvari u poslednje vreme vide Francusku, ondnosno predsednika ove države Emanuela Makrona, koji je nepokolebljiv u svojoj nameri da se EU prvo reformiše pa proširuje, i on sam nije, bar tako kaže, zatvorio vrata Zapadnom Balkanu.

Međutim, jedno su reči, a drugo ono što se u realnosti dešava, a dešava se - blokada do daljnjeg. Dok ona ne prestane, ovo su poruke koje su nam svima na ovim prostorima upućene.

Emanuel Makron, predsednik Francuske: Reforme i proširenje

Iako nije eksplicitno protivnik proširenja EU, naprotiv, francuski predsednik ostao je do danas dosledan u stavu da su EU neophodne reforme, i to pre nego proširenje.

- Paralelno sa reformama koje Srbija treba da sprovede, Evropska unija mora da se reformiše kako bi bila spremna da primi Srbiju - rekao je Makron nedavno.

Pročitajte još

Da se nije šalio u tome, osetile su Severna Makedonija i Albanija prošlog meseca, i to zato što je Francuska bila glavni protivnik da ove dve zemlje dobiju datum za otvaranje predpristupnih pregovora.

Od tada do danas EU ne može da se "sastavi", prebacujući krivicu za ozbiljno poljuljano poverenje u Uniju upravo zbog Francuske, a neki su otišli toliko daleko da su ustvrdili da je Francuska čitavu uniju uzela kao taoca.

Foto: Predsedništvo Srbije / Tanjug

Da to nije daleko od istine svedoči i to što sada čitava EU čeka proleće sledeće godine do kada bi Francuska trebalo da izađe sa predlogom kako bi proširenje ubuduće trebalo da se odvija i da izgleda. Do tada, svi su "na čekanju".

BONUS VIDEO: Vučić sa Makronom u Parizu

Ursula fon der Lejen, predsednica Evropske komisije: Ispunimo obećanja

Iako je imenom i prezimenom "prozvala" predsednika Francuske Emanuela Makrona da je blokadom predpristupnih pregovora Severnoj Makedoniji i Albaniji otvorio vrata Zapadnog Balkana za Rusiju, ni novoimenovana predsednica EK ne odustaje od toga da su reforme neophodne.

Ursula Fon der Lajen
Foto: LUDOVIC MARIN / EPA;
Ursula Fon der Lajen

Ona je ovih dana, što u Berlinu, što u Parizu, govorila o evropskoj perspektivi ovdašnjeg regiona i to zato što bi, ako je suditi po njenom današnjem govoru, "Rusija i Kina mogle da popune prazninu ukoliko se Unija ne utvrdi u regionu".

Isto tako, ona je rekla da je Evropa puno toga tražila od Severne Makedonije i Albanije i da su te zemlje ispunile sve što se od njih tražilo.

Pročitajte još

- Sada treba da održimo reč i započnemo pregovore o pristupanju - rekla je Fon der Lajen.

Ipak, to ne znači i blanko podrška, jer i ona insistira na reformama u svakom od ovdašnjih društava, pre svega uključujući vladavinu prava.

Angela Merkel, nemačka kancelarka: Ne gubite nadu

O Zapadnom Balkanu ovih dana govorila je i nemačka kancelarka Angela Merkel, koja i inače zagovara proširenje EU, ali ne bez unutrašnjih reformi.

Angela Merkel
Foto: Tanjug/AP
Angela Merkel

- Smatram strateškim evropskim interesom da te države ne izgube nadu u proces pridruživanja - rekla je Merkelova.

Međutim, to je samo deo priče, pošto ovo ne znači automatski i raširene ruke i bez uslova.

Pročitajte još

- Treba uzeti u obzir da kriterijumi za pristupanje moraju biti ispunjeni i svakako ćemo se pozabaviti tim pitanjem - rekla je Merkel pre izvesnog vremena.

BONUS VIDEO: Merkel: Srbija napredovala ka EU

Tanja Fajon, evroposlanica: "Ključ" je u rukama Francuske

Da proširenje EU ostaje visoko na agendi i novog Evropskog parlamenta potvrdila je u nekoliko navrata evroposlanica, uz opasku da "ključeve drži francuski predsednik Emanuel Makron koji je svojim vetom stopirao proširenje".

Tanja Fajon
Foto: O. Bunić / RAS Srbija
Tanja Fajon

- Francuska je uzela celu Evropsku uniju kao taoca - rekla je ovih dana ona, istakavši da očekuje da će se nastaviti evrointegracije regiona.

Fajon Srbiju vidi kao važnu zemlju za stabilnost regiona, očekuje promenu odluke kada je u pitanju Severna Makedonija i Albanija, ali i izrazila bojazan od posledica ako se to ne dogodi.

Pročitajte još

- Ako se to ne desi, ceo region će postati nestabilan i izložen uticajima Rusije, Kine i Turske. Zapadni Balkan će biti glavni spoljno-politički prioritet za sledećeg šefa spoljne politike (Žozepa Borela), kako je i sam rekao u Evropskom parlamentu - rekla je Fajon.

Podsetila je na njegove reči: "Ako Evropljani ne mogu da reše probleme u svom komšiluku, ne mogu da budu velika sila" i poručila da ne treba oklevati da se otvore vrata Zapadnom Balkanu.

Vladimir Bilčik, izvestilac EP za Srbiju: Opasno je menjati pravila

Protivi se menjanju pravila dok igra (proširenje) traje, i poziva na priključenje Zapadnog Balkana uniji. To je rekao pre izvesnog vremena, uz opasku da su predlozi kojima bi se menjala pravila pristupanja Evropskoj uniji, opasni, kao i da potkopavaju verodostojnost procesa pridruživanja.

Vladimir Bilčik
Foto: European Union 2019 EP Mathieu CUGNOT / EPA;
Vladimir Bilčik

- Ne vidim alternativu punopravnom članstvu u EU za naše partnere na Zapadnom Balkanu. Smatram da su svi drugi predlozi opasni. Oni potkopavaju i političke i tehničke aspekte, kao i ukupnu verodostojnost procesa pridruživanja. Pravila proširenja ne bi trebalo da budu promenjena usred našeg političkog dijaloga sa zemljama kandidatima - rekao je Bilčik.

Pročitajte još

To, međutim, ne znači da ne treba poštovati obaveze, naprotiv. Kada je govorio o Srbiji, Bilčik je rekao da ona mora "postepeno ali ubedljivo da ispuni političke, zakonske i ekonomske kriterijuma koji se tiču značajnih unutrašnjih reformi, koje se moraju sprovoditi kako bi Srbija počela da zatvara pristupna poglavlja".

- Za progres nije bitno da se poglavlja otvaraju, već i da se zatvaraju - kazao je on za RSE, uz opasku da je drugi uslov rešavanje odnosa Beograda i Prištine.