Vučić: Makron doživljava Srbiju kao veoma važnog partnera

Tanjug

12. 11. 2019. u 18:35

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da francuski predsednik Emanuel Makron doživljava Srbiju kao veoma važnog partnera u kontekstu evropske bezbednosti

Вучић: Макрон доживљава Србију као веома важног партнера

Foto Predsedništvo Srbije

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da francuski predsednik Emanuel Makron doživljava Srbiju kao veoma važnog partnera u kontekstu evropske bezbednosti, i da joj, kao najvećoj i najznačajnijoj zemlji Zapadnog Balkana, pridaje poseban značaj u evropskim integracijama.

Vučić je izrazio očekivanje da će na Samitu EU u Zagrebu sve biti jasno kad je reč o daljoj politici proširenja i evropskim integracijama.

Vučić je za TV Prvu, na pitanje da li smatra da Makron želi da vidi Srbiju u EU, odgovorio da misli da da, ali pre toga šef francuske države želi da postavi neka nova pravila za samu Uniju.

"On govori iskreno, otvoreno, a ja volim taj pristup, jer znate na čemu ste. To što će neko da priča kako je sve divno i bajno, a u stvari onda provedete 50 godina kao Turska čekajući nešto što znate da nećete dočekati, taj pristup ne razumem", kazao je on.

Predsednik je naglasio da voli što sa Makronom može da razgovara na iskren i pošten način.

"Mislim da on Srbiju dobro doživljava iz još jednog ugla u smislu evropske bezbednosti kao veoma važnog partnera", podvukao je on.

Vučić je kazao da Makron ima svoju agendu za mnoge druge zemlje u EU, i da želi da sa njima razgovara o tome kakva će da bude Unija.

"Ja sam tražio pojašnjavanje svega. Da tačno kaže koja su to pravila. Strukturni fondovi ili ne. Koliko čujem, Holandija se tome protivi. Ostaje da se vidi da se dogovore. Očekujem na Samitu u Zagrebu da sve bude jasno", naglasio je on.

Kada je reč o nenajavljenom sastanku Makrona sa njim i Tačijem, Vučić kaže da je i sam bio iznenađen.

"Danas u vreme otvaranja panela, gde sam razgovarao sa belgijskom premijerkom i Žoržom Veom, predsednikom Liberije, došli su i rekli mi da predsednik Makron moli da dođem na sastanak. Rekao sam da nema problema. Tema je bila dijalog, nastavak razgovora, kada bi to moglo da se očekuje, kada će nova vlada da se fromira u Prištini, šta su ciljevi i mogućnosti", preneo je on.

Uputan za zaključke tog sastanka Vučić je kazao da nema ništa posebno ekskluzivno da prenese.

"Sem da smo i jedan i drugi rekli da želimo nastavak dijaloga, a da se zna koji je uslov. Čekamo da formiraju vladu", podvukao je on.

Na pitanje kada se može očekivati formiranje vlade u Prištini, i da li je to i dalje dva do tri meseca kako je ranije rekao, Vučić je odgovorio da treba računati sa januarom, i ništa pre toga.

„Oni će pre toga teško formirati vladu. Videćemo šta je smisao, šta su želje, da li neko želi kompromis ili da li će nastaviti da govore spremni su na mirovni sporazum uz uzajamno priznanje. To će uvek govoriti i to im je stav od 2008. Imaju samo jedan stav, a to je da svi treba da priznaju njihovu nezavisnost", rekao je on.

Vučić je kazao da je pred Makronom rekao da stvari nisu baš tako ružičaste kakve želi da predstavi Priština, i da nisu tako povoljne za njih.

"Srbija ima svoj interes i neće da pristane na ultimatume, već samo na kompromise. Mora da bude spremnost na kompromise, a ne da se Srbiji nameće šta mora da uradi, a da druga strana ništa ne radi", dodao je on.

Vučić je rekao da nije ničim nezadovoljan sa tog sastanka i razgovora, već naprotiv misli da su još jednom određene stvari i pozicije dodatno objašnjene Makronu.

"Iz tog ugla razgovor je bio koristan", konstatovao je on.

Na pitanje da li to što će u parlament u Prištini ući i stranke Fatmira Ljimaja i Bedžeta Pacolija, znači da Aljbin Kurti neće biti novi premijer, Vučić kaže da nije on taj koji će da pravi većinu u prištinskoj skupštini.

Podseća da je pre skoro 30 dana govorio da u Prištini imaju želju da pokradu srpske glasove da bi prikazali broj Srba manjim nego što jeste, da bi dodatno ponižavali Srbiju i da bi se izmišljali skandali oko trovanja.

U tom smislu, najavio je da uskoro slede njegova nova pitanja nadležnima u Evropi i svetu upravo oko slučaja lažnog trovanja.

"Ali treća, za njih najvažnija stvar zbog koje je sve pokrenuto je da se smanji osnova po kojoj se računa da li su određene stranke prešle cenzus ili ne. Ukoliko bi DSK uzela na svoju kvotu Koaliciju NISMA, Ljimaja i Pacolija, to bi začilo da Kurti više nije najveća snaga. Onda ostaje da se vidi da li će Vljora Osmani ili Kurti da bude premijer, ali to su njihove stvari", rekao je Vučić.

Upitan sa kim bi on više voleo da pregovara, ističe da on nije tu da bira, niti želi da bira bilo šta kod Albanaca.

"Želeo sam da izaberemo Srpsku listu i to smo uspeli, da bismo mogli da imamo jedinstven pristup našeg naroda sa KiM, da cela Srbija bude jedinstvena i to je za nas bilo važno. A, mi nismo ti koji treba da biramo albanske predstavnike. Albanci su ih izabrali i oni neka donose odluke kakve hoće", rekao je Vučić.

Istakao je da za Beograd to svakako neće biti lako, jer za nas tu nema dobrog ili naročito prijateljskog okruženja, ali da mora da se razgovara, jer je 100 puta bolje da se razgovara, nego da se ratuje.

Povodom njegovog eventualnog odlaska u Zagreb, na kongres Evropske narodne partije, i upitan za koga je to nezgodnije pitanje - za njega ili za hrvatske zvaničncike, predsednik Srbije je odgovrio da ne vidi zašto bi to za njega bilo nezgodno, jer je tamo već išao i ništa mu, ističe, nije bilo nezgodno, jer je uvek govorio istinu.

"Ako je nekome od njih nezgodno ili ne umeju da objasne kako je moguće da nacistički zločinac Mile Budak bude nagrađen brojnim spomenicima i ulicama širom Hrvatske, meni nije ni malo", rekao je Vučić.

Kako je primetio, Hrvati bi da zabranjuju postavljanje spomen ploče, unutar spomen sobe, unutar jedne kasarne ili vojne zgrade (generalu nekadašnje JNA Mladenu Bratiću), čoveku koji je bio vojnik, komandant brigade, i koji ni za šta nigde nije osuđen.

"To je strašan problem zbog kojeg vi upućujete protest, a nije probem da nacistički zločinac, ministar u vladi ustaške NDH ima tolike spomenike i ulice, čovek koji se zalagao za ubijanje jedne trećine srba, za proterivanje jedne trećine i da se trećina prevede u katoličanstvo. Pa, čekajte... I vi onda pričate o evropskim vrednostima...", rekao je Vučić.

"Šta meni ima da bude nezgodno? To da li će da me drže vezanog u sobi u hotelu, pa da ne izlazim nigde, ko bi šta mogao da uradi... Šta me za to briga. Ja drugi probelem ne vidim tu, ali sam ću doneti odluku", rekao je Vučić.

Upitan da li će ići u Zagreb, odgovorio je:

"Sutra ili prekosutra čućete. Napisaću jedno pismo. Volim da pišem u poslednje vreme."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (70)

VUK

12.11.2019. 18:51

Vise puta smo mogli da osetimo Makronovu bliskost. Vrlo dobro znamo da nam misli dobro, iako se ne slazemo po nekim pitanjima.

Deksi

12.11.2019. 18:53

Vucic je uspeo da pridobije poverenje Makrona, tako da Srbija ima Francusku kao pouzdanog prijatelja i partnera!

Jovana

12.11.2019. 18:53

Makron izuzetno ceni Srbiju, a sve je to zasluga politike koju vodi nas predsednik Vucic.

Miso.Pec

12.11.2019. 18:57

Ukoliko potpisivanje obavezujućeg sporazuma izmedju Beograda i Prištine mora da rezultira obostranim priznavanjem i učlanjenje Kosova u UN Srbija nebi smela uopšte da učestvuje u daljim razgovorima jer je to protivustavno i suprotno rezoluciji 1244 UN gde se Kosovo pominje kao autonomna pokrajina države Srbije.

МАЈА

12.11.2019. 19:06

драго ми је што једна таква велика и моћна земља види у Србији партнера

Daliborka

12.11.2019. 19:06

U svakom slučaju pozitivan sastanak u kome je Srbija prepoznata kao lider u regionu i iskreni partner.

OM

12.11.2019. 19:08

Politička slika Evrope se značajno menja, a pogotovo u pogledu razumevanja zemlja za koje isto nije ni postojalo. Medju njima je i Srbija, a sve to možemo zahvaliti odgovornoj politici koja se vodi poslednjih nekoliko godina.

Peca

12.11.2019. 19:17

Predsednik Francuske vidi Srbiju kao ozbiljnog partnera jer vidi da se u Srbiji radi punom parom i zajednickim snagama. A takođe vidi da je predsednik Aleksandar Vučić ozbiljan u nameri da što bolje ostvari sve u interesu građana!

Jokalica

12.11.2019. 19:20

Kompromis je jedino rešenje za očuvanje mira i stabilnosti. Bez njega Balkan će uvek da bude žarište nemira, a kao posledica će biti nemogućnost ekonomskom napretka Srbije.

Nikola

12.11.2019. 19:50

Makron je konačno razumeo situaciju na Balkanu i shvatio da je Srbija iskren i pouzdan partner Francuske.

Zeljko85

12.11.2019. 19:55

Vidi se da se Makron slaze sa poltikom predsednika Vucica u svakom pogledu, i dobro je sto pruza veliku podrsku Srbiji na putu ka EU.

Kalina

12.11.2019. 19:57

Makron je jako razuman čovek i željan da pomogne, naročito u ovoj napetoj situaciji. Srbija ne želi lažnu nadu, ona želi iskrene odgovore koje smo verujem uspeli dobiti od Makrona.

Lana

12.11.2019. 20:02

Srbija ima jasne ciljeve ka kojima tezi i za koje se svakodnevno bori. Podrska Makeona i drugih zvanicnika je od velike vaznosti za nas napredak.

Dana

12.11.2019. 20:32

Zahvalni smo Makronu na podršci koju pruža Srbiji i na trudu koji ulaže kako bi se kosovski problem rešio na najbolji mogući način!

Kata

12.11.2019. 20:38

Zbog svoje politike i uvažavanja politike drugih zemalja Srbija je zaslužila njihovo poštovanje. Srbiju i Francusku povezuje dugogodišnje prijateljstvo i Francuka ima važnu ulogu u podsticanju nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

Momo

12.11.2019. 20:48

Verujem da Francuska po pojedinim pitanjima menja svoj stav i da zaista shvata da je Srbija njen iskren partner na Balkanu.

Siniša

12.11.2019. 21:13

Očigledno su doček i dobrodošlica koju smo predsedniku Makronu priredili, ostavili dubok trag na njega!

Gaga

13.11.2019. 06:52

Srbija ima podrsku Francuske za eurointegracije i u nama vidi ozbljnog partnera na Balkanu za mir i stabilnost u regionu.

as

13.11.2019. 07:13

Srbija je stekla veiki ugled u svetu poslednjih godina,u vreme demokrata taj ugled tesko i da je postojao.

jana

13.11.2019. 07:22

Srbija je zemlja koja je dosta napredovala u ovih par godina i sad je i u ocima predsednika Francuske zemlja napretka i zemlja vaznog partnera

Milan

13.11.2019. 07:24

Makron je uvideo ko je Srbija i da moze samo dobro da donese Evropskoj unijiza razliku od Pristine koji samo zele sukobe u regionu.

Nikoletka

13.11.2019. 07:27

Velika dostignuca je Srpska duplomatija i mirovna politika predsednika imala u Parizu.

jana

13.11.2019. 07:42

Srbija i jeste najstabilnija zemlja Zapadnog Balkana, pa nas Makron i zato gleda sa poštovanjem i u nama vidi dobrog strateškog partnera

sfd

13.11.2019. 07:46

Srbija se uspešnom politikom koju vodi predsednik Vučić, nametnula ne samo kao pouzdan partner, već i kao lider u celom regionu Zapadnog Balkana.

jelena

13.11.2019. 07:53

Mi grabimo ka novim uspesima i predsednik Makron to podržava. Posle reforme EU glavni smo kandidati regiona za članstvo.

Milica

13.11.2019. 07:55

Da Srbija nije ostvarila odlicne rezultate u prethodnom periodu, niko, pa ni Francuska, nas ne bi gledao drugacije od ranije. Svaka cast vladi.

Sara

13.11.2019. 08:15

Makron je pokazao da je veliki prijatelj Srbiji, zahvaljujuci dobroj politici koju vodi predsednik Vucic.

Milan

13.11.2019. 08:44

Ovo je prava slika prijateljstva i ponos što sada imamo ogromno poštovanje kod svih svetskih lidera!

SasaRu

13.11.2019. 08:46

Srbija zahvaljujući odgovornoj diplomatiji Aleksandra Vučića ima dovoljno razloga da očekuje pozitivan ishod svakog sastanka i razgovora sa svetskim državnicima na putu ka evropskim integracijama uz poštovanje svih velikih svetskih sila.

Ana

13.11.2019. 08:47

Podrška i poštovanje Makrona nam jasno pokazuje da je Srbija napornim radom znatno napredovala .