12. novembar  2019. 18.40  | Izvor: RTV (Dragan Vukašinović)

Kadeti ragbi kluba "Borac" iz Starčeva prvaci države

STARČEVO -

Kadeti ragbi kluba "Borac" iz Starčeva, kod Pančeva, jedinog seoskog ragbi kluba na Balkanu, postali su prvaci države. To je veliki uspeh za klub koji svoj rad zasniva gotovo isključivo na volonterizmu i entuzijazmu.

video icon

Ragbi klub „Borac“ osnovan je 1978. godine, ali se krajem 20. veka praktično ugasio. Pre desetak godina je obnovljen, a od 2017. ima i podlamadak: petliće, pionire i kadete koji su ove godine osvoji prvenstvo Srbije. Uz to se takmiče i na međunarodnoj sceni.

ragbi, klub, borac

"Starčevo jeste malo, ali mi volimo da kažemo da je Stračevo ragbi metropola. Starčevo ima dugu tradicuju ragbi sporta, i deca koja su prvenstveno dolazila, prva koja su u stvari dolazila, su bila deca ili unuci nekih ragbista. Trenutno imamo oko 25 do 30 dece u sve tri kategorije", izjavila je Anka Stojšić, potpredsednica RK "Borac".

Starčevci u svojim redovima imaju i nekoliko devojčica. Jedan od njih je kapiten šampionske ekipe kadeta.

"Treniram od septembra 2017. godine, dakle skoro dve godine i nešto meseci, i odlučila sam zato što je moj tata ragbista i zato što sam pomoću njega došla na ragbi", saopštila je Marija Stojšić, kapiten kadetske selekcije.

Ragbi u Srbiji generalno pokreće entuzijazam, jer mu se malo ili gotovo nimalo ne pridaje značaj u školama i u medijima, iako je zahvalan sport.

"Košarku ne može da igra neko sa metar i pedeset, a ragbi mogu da igraju ljudi i od metar pedeset i od dva i dvadeset. I od 50 kila i od 150 kila. Ima mesta za sve. Kao što vidite, ovde ima i dečaka i devojčica raznih kilaža i kategorija", kazao je trener Radivoje Ćosić.

Ako nema odgovarajuću podršku javnosti, ragbi ima osnolac u savezu. Jer, ništa ne uspeva tako, kao uspeh, kaže izreka.

"Mislim da je ovo odskočna daska za sve njih, i da će sada još ozbiljnije shvatiti poentu same priče i ragbija, gde će se u ovom smeru razvijati i sam ragbi klub “Borac” Starčevo a i samim tim i ragbi", izjavio je Igor Stojadinović, predsednik Ragbi saveza Srbije.

Ragbi klub “Borac” u Starčevu jedinstven je još po nečemu – ima jedan od svega dva prava ragbi terena u Srbiji. Drugi je u Beogradu. Ali na njemu nema reflektora ni tribina, pa se noćni treninzi i međunarodne utakmice igraju na terenu fudbalskog kluba „Borac“, jednog od retkih seoskih klubova u Srbiji koji imaju takve uslove za rad.

 

Tagovi
Srodne vesti