');
Najnovije vesti
Blic Vesti Republika Srpska

"BIKOVE ĆEMO DOVESTI PRED INSTITUCIJE BiH" Farmeri ogorčeni izostankom mera zaštite domaće proizvodnje

Stočari iz BiH koji su pre tri sedmice od vlasti zatražili uvođenje specifične carine na uvoz svežeg ili rashlađenog goveđeg mesa poreklom iz EU, ogorčeni su što, ni do danas, iz Saveta ministara nisu dobili nikakav odgovor.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Foto: Goran Bobić / RAS Srbija

Upozoravaju da su spremni da, zbog ovakvog ignorisanja, te činjenice da ne znaju šta će sa stokom koju su utovili, spremni da sa sve mehanizacijom dođu pred Savet ministara i Parlament BiH. Poručuju da nije isključeno da će nekoliko šlepera natovariti bikovima, koje će pustiti ispred ovih institucija.

Problem je nastao zato što sporazum sa Turskom o izvozu iz BiH 15.000 tona junećeg mesa nije realizovan, niti se zna kada će izvoz krenuti.

Sada, prema nekim procenama, u BiH ima i do 30.000 junadi koja su tržišni višak, od čega je oko 10.000 premašilo 800 kilograma, koju stočari svakodnevno moraju da hrane, a koju zbog toga što su prerasli težinu i starosnu granicu neće moći da izvezu.

Iz Udruženja poljoprivrednika BiH naglašavaju da su ogorčeni ignorisanjem od strane institucija na državnom niovu.

– Poslaćemo im još jedno otvoreno pismo, samo da im stavimo do znanja da je bruka i sramota da se tako ponašaju prema domaćim poljoprivrednicima. Nedonošenjem mera zaštite, oni svesno i direktno uništavaju seljaka, njegovu porodicu, selo u celini – ističe predsednik ovog udruženja Vladimir Usorac.

Foto: Dejan Božić / RAS Srbija

Podseća da su domaći farmeri tražili hitno uvođenje pomenutih dadžbina, zbog porasta uvoza, te sniženja uvoznih cena goveđeg mesa ispod nivoa koji nepovoljno utiče na konkurentnost domaćih proizvođača.

– Primera radi, u ovoj godini uvezeno je skoro 30.000 tona junećeg mesa, što je ekvivalent za najamanje 50.000 junadi. To nedvosmisleno potvrđuje da, zbog uvoza mesa, proizvođači nisu mogli prodati junad na domaćem tržištu. Dovedeni smo u poziciju da više ne znamo šta da radimo, ali to, očigledno, nikog ne interesuje. Zato smo spremni da blokiramo pomenute državne institucije, tako što će 5.000 farmera sa mehanizacijom i utovljenim bikovima doći u Sarajevo. A ispred Saveta ministara i Parlamenta BiH bićemo dok ne shvate da nam je dogorelo do nokata – poručuje Usorac.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović pre par dana je saopštio da očekuje da uskoro počne izvoz goveđeg mesa i tovne junadi iz BiH u Tursku, „čim ova država reši organizaciona pitanja“.

- Turska je odredila svoju državnu zadrugu koja otkupljuje meso u BiH u prvoj fazi u iznosu od 3.000 tona. To je dobra količina koja bi rešila i pitanje otkupa viškova u zemlji. Činjenica je da se kao kompanija nisu najbolje snašli, odnosno izgubili su prilično vremena u organizaciji i pripremi izvoza – istakao je Šarović.

Podsetimo, domaći poljoprivrednici, koji su uzgojili bikove koje sada nemaju kome da prodaju, pobunili su se još pre mesec dana i zatražili od nadležnih institucija da što pre uvedu privremenu zabranu uvoza u BiH žive stoke i svežeg junećeg mesa. Tada je ministar Šarović rekao da su sa entitetskim ministrima poljoprivrede dogovorene ključne aktivnosti na rešavanju ovog problema, ali je do danas sve ostalo samo mrtvo slovo na papiru.

Predsednik Udruženja poljoprivednika Semberije i član Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednika BiH Savo Bakajlić ranije je upozorio da se farmeri plaše uginuća, a među 9.000 do 10.000 tovnih grla samo u Semberiji već je između 4.000 i 5.000 grla prešlo težinu od tone, što je kritično.

Foto: Goran Bobić / RAS Srbija

- Od maja iz Sarajeva slušamo samo obećanja o nastavku izvoza junećeg mesa u Tursku i dok se u BiH spore oko formiranja vlasti, trpe građani.

- Kvota od 3.000 tona junećeg mesa za izvoz, samo će biti trenutno olakšanje, ali ne i rešenje problema – naglasio je Bakajlić.

Domaće firme se javljaju za otkup junadi

Da bi olakšala položaj domaćih farmera, Vlada RS će iz svojih sredstava izdvojiti dva miliona KM za interventni otkup junećeg mesa u RS, a ova mera će biti realizovana do kraja januara.

Kako saznajemo, u resorno ministarstvo do sada se prijavilo 14 firmi koje se bave preradom mesa, a koje su zainteresovane za otkup oko 20.000 grla.

Vlada će sa pomenuta dva miliona KM subvencionisati otkup mesa u Srpskoj sa 0,50 KM po kilogramu, te garantovati da otkupljivači neće moći od proizvođača otkupiti juneće meso ispod 3,9 KM po kilogramu žive vage.

Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, ranije je rekao da Savet ministara u tehničkom mandatu treba što pre da donese odluku o privremenoj zabrani uvoza mesa iz zemalja EU, jer uzgoj goveda i izvoz tog mesa iz BiH nije političko, nego životno pitanje.

-  Proizvodnja junećeg mesa u Srpskoj raste, jer je 2016. godine bilo 17.500 junadi, a u ovoj godini ih imamo 31.000. Problem je što ove godine nema izvoza iz BiH u Tursku, a naši proizvođači junad ne mogu prodati na domaćem tržištu - rekao je Pašalić.