12. novembar  2019. 17.43  | Izvor: Tanjug

Vučić i Pariz godinu dana kasnije - sve drugačije, osim kiše

PARIZ -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravio je u Parizu pre tačno godinu dana na obeležavanju 100. godišnjice od završetka Prvog svetskog rata, a kišni dan je, moglo bi se reći, jedina zajednička stvar na fotografijama koje svedoče o atmosferi u kojoj je protekla tadašnja i ova poseta koju je započeo sinoć večerom, a potom i sastankom sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Iako sam predsednik nije želeo da oda svoj lični doživljaj onoga što se dešavalo prošle godine, javno mnjenje u Srbiji gotovo je tragično doživelo činjenicu da je prvom čoveku države koja je toliko propatila u Velikom ratu bilo dodeljeno mesto na sporednoj tribini, umesto na glavnoj, među predsednicima savezničkih država, pobednika u Prvom svetskom ratu, a posebno u odnosu na mesto koje je dobio Hašim Tači.

Tom utisku doprinelo je i to što se zastava tzv. Kosova našla među zaslužnima iz Prvog svetskog rata na Notr Damu.

Taj propust, koji je u francuskim medijima osuđen najoštrijim rečima, široko je odjeknuo i uticao na percepciju Srbije u javnosti Francuske. Priča o učešću Srbije, podsećanje na njene žrtve, pojavile su se u najznačajnijim dnevnicima i nedeljnicima u Francuskoj.

Osećaj da je Srbija bila "skrajnuta" i da je potez francuskog predsednika Emanuela Makrona znak nepoštovanja uprkos diplomatskim objašnjenima da je u pitanju protokol i ništa više, u velikoj meri ublažila je Makronova poseta Beogradu, a posebno njegov govor na Kalemegdanu i prijem koji mu je priređen sa srpske strane.

Da je razumevanje između Srbije i Francuske na daleko višem nivou nego pre samo godinu dana možda najbolje potvrđuje i oduševljenje Makrona tom posetom ali i doček koji je priređen Vučiću danas, godinu dana kasnije.

Poziv za učešće na pariskom Forumu o miru i najava da će biti prilike i za tet-a-tet razgovor dvojice predsednika o tri, za Srbiju, ključne stvari - mogućnosti za obnavljanje dijaloga sa Prištinom, sudbini evropskih integracija Srbije i podršci inicijativi koju je pokrenuo sam Vučić poznatoj u medijima kao 'mali šengen' i pre odlaska u glavni grad Francuske, bili su prvi znak drugačijeg, odnosa Pariza prema Beogradu.

Sled događaja od kako je juče predsednik Srbije doputovao u Pariz to je samo potvrdio.

Sinoćnji jednosatni razgovora u četiri oka - bio je prvi Makronov razgovor posle svečane večere koju je organizovao za sve učesnike Foruma, i prekinut na trenutak samo zbog poziva Donalda Trampa Makronu, protekao je uz "Armanjak iz 1914. godine", što govori o atmosferi u kojoj je protekao.

Vučić je posle sastanka rekao novinarima da je razgovor s Makronom bio veoma srdačan, dobar, otvoren i prijateljski.

Makron je, prema Vučićevim rečima, želeo najpre da čuje predsednika Srbije, a on je, kako je istakao, rekao da bismo želeli " da nam se jasno kaže šta možemo da očekujemo i čemu možemo da se nadamo u budućnosti kada je reč o evropskim integracijama" - da se na čistac stavi evropska budućnost regiona, imajući u vidu novu metodologiju odnosno ideje u pogledu Evropske unije i politike proširenja koje iznosi Makron, a koje ne nailaze na odobravanje mnogih.

Vučić danas učestvuje na Forumu o miru, uz brojne svetske zvaničnike - od domaćina Makrona, generalnog sekretara UN Antonija Gutereša do predsednice EK Ursule fon der Lajen i mnogih drugih.

Da Makron namerava da se drži date reči - da će se posle izbora na Kosovu i formiranje nove vlade znatno više angažovati u cilju obnavljanja dijaloga Beograda i Prištine, a naročito imajući u vidu i propali samit u Parizu zbog odbijanja Prištine da ukine takse - potvrđuje i današnja odluka Makrona da još jednom razgovara sa Vučićem, a da potom na sastanak pozove i Hašima Tačija.

Ne treba očekivati čuda, ali ne treba zanemariti ni politički trenutak u kojem Makron nastoji da proširi svoj politički uticaj i značaj u Evropi, pa samim tim i da Francuska može da ponudi nešto više u skladu sa svojom novom idejom o politici proširenja.

Francuski ambasador u Beogradu pre gotovo dve godine u kontekstu evropske perspektive Srbije i rešenja kosovskog pitanja, rekao je da je Francuska prijatelj Srbije, a da prijatelji govore istinu.

Možda je istina sada drugačija.

Dok javnost čeka još nekih konkretnih vesti iz Pariza predsednik Vučić je u međuvremenu "Biblioteci mira" u Parizu uručio knjigu " Serbia under the Sun ".

Srodne vesti

Broj komentara: 9

Tanja  12. 11. 2019. | 18:35
Vrlo je vazno da se konstatuje da je Srbija sada visoko pozicionirana i da je nasa diplomatija na ozbiljnijem nivou.
OM  12. 11. 2019. | 19:18
Makronova poseta Srbiji je značajno uticala da promeni mišljenje o istoj. Pre godinu dana je Vučić na svečanoj ceremoniji u Parizu bio u poslednjem redu, a na ovom sastanku je imao prvi priliku da razgovara sa Makronom.
Branko  12. 11. 2019. | 20:03
Za godinu dana odnosi Srbije i Francuske su bitno uznapredovali zahvaljujući pre svih Vučiću i Makronu.
Marija  12. 11. 2019. | 21:21
Za godinu dana Srbija je dosta uznapredovala u odnosu sa Francuskom.
Makica  12. 11. 2019. | 22:06
Kada vas poštuje jedna velesila kao što je Francuska onda znajte da ono što radite je dobro i da ste na pravom putu.
Graje  12. 11. 2019. | 23:38
Našeg predsednika podržava Makron. Srbija i Francuska treba da rade zajedno na razvoju Zapadnog Balkana. Knjiga je zaista simbol znjanja.
Natasa  13. 11. 2019. | 05:18
Ponosimo se našom Srbijom!
jana  13. 11. 2019. | 07:15
Godinu dana kasnije Srbija je u Parizu predstavljena kao zemlja napretka i razvoja! A kisa...hm, pa samo je to ostalo isto :)
Tina  13. 11. 2019. | 08:31
Ponosni smo na nasu drzavu i predsednika.