Najnovije vesti
Kultura
Živeh za umetnost: Najlepše operske arije i dueti italijanskog repertoara u Sinagogi i na Kolarcu

Živeh za umetnost: Najlepše operske arije i dueti italijanskog repertoara u Sinagogi i na Kolarcu

Koncert klasične muzike "Vissi d’arte" biće održan u četvrtak, 14. novembra od 20 časova u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, dok će večeras od 20 časova, taj muzički spektakl biti priređen u Sinagogi u Novom Sadu.

jasmina trumbetaš Foto: Promo
jasmina trumbetaš

Orkestar koji će nastupiti je umetnički ansambl „Stanislav Binički“, ansambl Ministarstva odbrane pod upravom dirigenta maestra Emanuela Plasona, jednog od svetski poznatih, priznatih i vodećih francuskih dirigenata današnjice koji diriguje u operi Bastilja (Pariz), Operi Metropoliten (Nju Jork), Rojal operi Kovent Garden (London).

Na programu će biti najlepše operske arije i dueti italijanskog repertoara od Pučinija i Verdija, a sam naziv koncerta Vissi d’arte (Živeh za umetnost) je najpoznatija arija iz Pučinijeve opere Toska.

- Na ovom koncertu će biti izvedene i arije koje se ne izvode tako često, te će sam koncert imati posebnu čar. Maestro Emanuel Plason je prošle godine u ovom periodu dirigovao u Francuskoj koncert koji je izvodio jedan od najvećih tenora današnjice Roberto Alanja i nama je posebna čast i zadovoljstvo da sarađujemo sa Maestrom Plasonom - izjavila je Jasmina Trumbetaš Petrović.

Na gala koncertima učestvuju gruzijski sopran Nino Lezava koja je i direktor muzičke akademije Renata Tebaldi i Mario Del Monako u Pezaro (Italija), tenor Zurab Zurabišvili jedan od vodećih svetskih tenora iz Gruzije, prvakinja opere Narodnog pozorišta u Beogradu Jasmina Trumbetaš Petrović koja obavlja ujedno i funkciju direktora beogradske opere, a svakako jedan od vodećih srpskih soprana današnjice, zatim prvak opere Narodnog pozorišta u Beogradu bas-bariton Aleksandar Stamatović i mladi sopran, član operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu Marija Jelić.

 - Veliko je zadovoljstvo i obaveza nastupati sa ostvarenim umetnicima. Sa gruzijskim tenorom Zurab Zurabisvilijem ću pevati duet iz Pučinijevih Boema koji je on pevao i sa svetskom zvezdom Anom Netrebko pre nekoliko godina u predstavi. Mislim da će publika uživati u oba koncerta, kako u Novom Sadu, tako i u Beogradu - rekla je Marija Jelić.