');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

U Pojasu Gaze UBIJENI KOMANDANT Islamskog džihada i njegova žena, povređeno četvoro dece

Izrael je u raketnom napadu danas ubio Bahu Abua al-Ata, jednog od komandanata grupe Islamski džihad u Pojasu Gaze, a militanti su odgovorili ispaljivanjem raketa na izraelske gradove, uključujući Tel Aviv.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
izrael vojska Foto: abed al hashlamoun / EPA;
izrael vojska

Otac komandanta ekstremističke grupe Salim Abu al Ata rekao je da je njegov sin Baha poslednjih dana bio oprezniji i da je preuzimao dodatne mere opreza. On je rekao da je Baha nestao nedelju dana pre napada i vratio se sinoć da prespava kod kuće.

-Zločin je bombardovati ga dok spava kod kuće, rekao je otac komandanta i dodao da njegov sin ima petoro dece, i da se pridružio se grupi Islamik Džihad kada je imao 16 godina.

Salim Abu el Ata je potvrdio da je ubijena i supruga njegovog sina, a BBC prenosi da su u napadu povređeni četvoro Bahine dece i komšija. Izraelska vojska je navela da je Baha bio "bomba koja kuca" i da je planirao "skore terorističke napade".

Najmanje 70 raketa ispaljeno je na Izrael iz Gaze od ubistva, a Palestinski islamistički džihad se zavetovao da će se osvetiti. Lakše je ranjeno 12 Izraelaca u raketnim napadima širom južnog Izraela.

POGINUO I SIN ZVANIČNIKA PIJ

U najvećoj eskalaciji sukoba u poslednjih nekoliko meseci, izraelski projektil pogodio je i kuću zvaničnika Islamskog džihada u Damasku. Poginule su dve osobe, uključujući njegovog sina, javili su sirijski državni mediji. Novinska agencija Sana je javila da je poginuo sin lidera PIJ-a Moaz, ali nije poznato da li je Akram al Adžuri živ. PIJ, koju podržava Iran, je jedna od najjačih militantnih grupa u Gazi, sa sedištem u Damasku.

Islamski džihad je objavio da je meta bila kuća političkog lidera Akrama El Adžurija. Nekoliko časova kasnije sirene su se oglasile u gradovima u centralnom delu Izraela, uključujući Tel Aviv, saopštila je vojska a potvrdili su i očevici. Građani su upozoreni na moguće raketne napade iz Pojasa Gaze.

Izraelske vlasti naredile su zatvaranje škola širom južnog i centralnog Izraela i pozvale civile da ostanu kod svojih kuća i da ne idu na posao ukoliko to nema vitalni značaj. Istovremeno su otvorena javna skloništa. Za sada nema izveštaja o žrtvama. Izraelski mediji javili su da su neke rakete presretnute.

Pogibija Bahe Abua El Ate u njegovom domu u Gazi je novi izazov za pokret Hamas, koji upravlja ovom enklavom. Ovaj palestinski pokret uglavnom je pokušavao da održi primirje sa Izraelom od rata 2014. godine.