Vučić na otvaranju Drugog pariskog foruma o miru FOTO

Predsednik Srbije, koji boravi u poseti Francuskoj, prisustvovao je otvaranju Drugog pariskog foruma o miru.

Izvor: B92

Utorak, 12.11.2019.

10:54

Vučić na otvaranju Drugog pariskog foruma o miru FOTO
Ilustracija: EPA-EFE/ Georgi Licovski

Vučić se juče, podsetimo, sastao s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom s kojim je razgovarao o rešavanju pitanja Kosova i evropskim integracijama Zapadnog Balkana.

Forum je otvorio Makron koji je tom prilikom poručio da se svet danas suočava sa krizom političkih i ekonomskih sistema, a unilateralizam rađa nacionalizam, koji vodi u ratove.

Forum se održava povodom obeležavanja primirja u Prvom svetskom ratu.

Makron je istakao da se svet ponovo suočava sa velikom krizom bez presedana. Kazao je da se radi o krizi političkih i ekonomskih sistema.

"Sistem globalne otvorene ekonomije bio je 70 godina uspešan i omogućio je uspostavljanje mira u mnogim regionima sveta, a kriza je podelila društva, stvarajući krizu demorkatije, i ponovo oživela unilateralizam", kazao je on.

Makron je ukazao da istovremeno nastaju novi problemi, navodeći pre svega demografski problem, dodajući da se bavimo samo posledicama velike migracije a ne i njenim uzrocima.

Rekao je da ne veruje u unilateralizam, ukazujući da nacionalizam, koji iz toga proističe i prouzrokuje ratove. Evropa je kontinent koji treba sam da rešava svoje probleme, naglasio je on, dodajući da mora imati odgovor na krizu. "Evropa je laboratorija multilateralizma", naglasio je Makron, založivši se za zajedničko suočavanje sa izazovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: