Zdravlje

Upala pluća i dalje ubija bebe i mališane

Upala pluća i dalje ubija bebe i mališane
Foto: N.N. | Upala pluća i dalje ubija bebe i mališane

NJUJORK - UNICEF upozorava da je od upale pluća prošle godine umrlo više od 800.000 beba i male djece, ili jedno dijete svakih 39 sekundi, te da se ova bolest može zaustaviti antibioticima i vakcinama.

U teškim slučajevima, osim antibiotika, upala pluća se može liječiti i kiseonikom, ali je u siromašnijim zemljama pristup lijekovima često ograničen.

UNICEF u svom izvještajuu opisuje upalu pluća kao "zaboravljenu epidemiju" i, zajedno sa organizacijom "Spasimo djecu", poziva vlade da povećaju ulaganja u vkacine, te u zdravstvene usluge.

"Šokantna je činjenica da je ova bolest, koja se može spriječiti, lako dijagnostikovati i izliječiti i dalje najveći svjetski ubica male djece", ističe Set Berkli, izvršni direktor Globalnog saveza za vakcine i imunizaciju /GAVI/.

Upala pluća može biti uzrokovana bakterijama, virusima ili gljivicama. Oboljeli se moraju boriti za dah dok im se pluća pune gnojem i tečnošću.

Vlade Nigerije, Indije, Pakistana, Demokratske Republike Kongo i Etiopije odgovorne su za smrt više od polovine djece koja su prošle godine umrla od upale pluća, a većinom su to bila djeca koja nisu navršila drugi rođendan, navode organizacije za zaštitu djece.

Milionima djece potrebne su vakcine, antibiotici i kiseonik, upozoravaju iz organizacije "Spasimo djecu". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije