SpaceX lansirao 60 satelita: Planeta će imati superbrz internet VIDEO

Američka privatna tehnološka kompanija "SpaceX" u svemir je lansirala 60 satelita koji će omogućiti superbrzu internet vezu za korisnike širom sveta.

Svet

Izvor: Al Džazira

Utorak, 12.11.2019.

10:10

SpaceX lansirao 60 satelita: Planeta će imati superbrz internet VIDEO
Foto: Epa, SPACEX HANDOUT

Raketa "Falcon 9", lansirana iz Kejp Kanaverala na Floridi, ponela je satelite u zemljinu orbitu.

Misija, četvrta po redu, poznata kao "Starlink", ima cilj da postavi "sazvežđe" satelita. Prvi sateliti u svemir su lansirani 24. maja.

Kompanija Elona Maska planira da postavi 12.000 "Starlink" satelita u orbitu. Kako prenosi agencija Dpa, taj broj bi se mogao popeti i do 40.000 satelita, koji će po isteku veka trajanja izgoreti u zemljinoj atmosferi.

"Starlink" treba da omogući internet značajnom delu svetske populacije koja još uvek nije on-line, posebno u ruralnim područjima. Istovremeno, internet bi mogli da koriste i ostali žitelji planete, koji nisu zadovoljni radom postojećih operatera.

Svaki satelit težak je oko 200 kilograma, a s obzirom da su postavljeni u niskoj orbiti, na oko 2.000 kilometara od Zemlje, mogući zastoji ili prekidi u internet vezama su svedeni na najmanju moguću meru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: