PREDSEDNIK SRBIJE U TRODNEVNOJ POSETI PARIZU: Makron će podržati Vučićevu inicijativu! Balkanska unija prethodiće EU
Foto: Profimedia

VAŽNO

PREDSEDNIK SRBIJE U TRODNEVNOJ POSETI PARIZU: Makron će podržati Vučićevu inicijativu! Balkanska unija prethodiće EU

Politika -

Isti ciljevi Francuski predsednik razume da će korist od „malog Šengena“ imati i Evropska unija, jer joj je u interesu da u članstvo primi sređene i ekonomski jače države, ocenjuju naši sagovornici

Predsednik Aleksandar Vučić počeo je juče trodnevnu posetu Parizu i najavio da ga čeka „možda nikad važniji“ sastanak s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, pre svega zbog trenutka u kojem se sastaju. To je trenutak u kojem EU preispituje sopstvenu dinamiku proširenja, a balkanske zemlje se samoorganizuju u svojevrsnu ekonomsku uniju, ne bi li što spremnije dočekale zeleno svetlo Brisela.

Kupovina vremena

Krajem oktobra na oproštajnoj večeri lidera regiona sa odlazećom šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini Vučić je insistirao na regionalnoj saradnji. Predsednik je u nedelju poručio iz Ohrida da će tražiti podršku Makrona za „mali Šengen“, inicijativu Srbije, Albanije i Severne Makedonije o uklanjanju barijera u regionu, a sagovornici Kurira ocenjuju da ona neće izostati, jer će predsednik Francuske razumeti da je sređeni region zapadnog Balkana i interes EU. - Makronove ideje ne bih potcenjivao i nipodaštavao, kao što drugi rade. Želim da razgovaramo i o ovoj inicijativi. Tražiću od njega i moliću za podršku, jer ako to budemo imali, stvorićemo potpuno nove uslove i to bi nam bio jedan od izvora ubrzanog rasta u narednim godinama. Ako dobijemo tu vrstu podrške, neće biti lako da se sve ovo sruši. Možda nam nikad nisu bili važniji razgovori s Makronom - izjavio je Vučić.

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović kaže za Kurir da Makron daje šansu za dalje unapređenje i širenje saradnje. - Makron će primiti sa odobravanjem inicijative o uklanjaju prepreka saradnji na regionalnom planu Balkana, naročito zemalja kandidata za članstvo u EU. Saradnja među zemljama zapadnog Balkana je u interesu EU, jer tako kupuje vreme za rešavanje krize unutar svojih granica - naglašava Jovanović.

Šira slika

I politički analitičar Zoran Spasić očekuje da Makron pruži jasnu podršku Srbiji u odluci da se priključi „malom Šengenu“. - U EU vladaju različita mišljenja po pitanju integracija unutar Balkana, ali Francuska podržava ovo povezivanje. Makron će pružiti podršku ideji balkanske unije i ekonomskom povezivanju Balkana preko „malog Šengena“ jer EU ima ozbiljne unutrašnje probleme i nije u stanju da reši brojna statusna pitanja - ocenio je Spasić za naš list.

Ukoliko bi se gledala šira slika, Vučić je u Pariz otputovao u trenutku kad globalna zajednica od Makrona očekuje da predloži mehanizam proširenja EU, a spekuliše se da bi francuski predlog podrazumevao da zemlje kandidati u pojedinim oblastima, u kojima su ispunile kriterijume, počnu brže da koriste dobrobiti Unije. Drugi mogući model bi bio da bi zemlje kandidati, ukoliko ispune sve uslove u određenim oblastima, mogle da sede za istim, evropskim stolom i učestvuju u dogovorima, ali bez odlučivanja.

Srdačno Zajednička večera

Ale­k­san­dar Vu­čić si­noć je u Pa­ri­zu pri­su­stvo­vao ve­če­ri ko­ju je Ema­nuel Ma­kron pri­re­dio za še­fo­ve dr­ža­va, vla­da i pred­stav­ni­ke me­đu­na­rod­nih or­ga­ni­za­ci­ja, obja­vlje­no je na In­sta­gram pro­fi­lu „Bu­du­ć­nost Sr­bi­je AV“. Uz to, obja­vlje­ne su i fo­to­gra­fi­je pred­sed­ni­ka Vu­či­ća s Ma­kro­nom, ko­me je za­hva­lio na sr­da­č­noj do­bro­do­šli­ci. Pred­sed­nik Vu­čić će da­nas ima­ti bi­la­te­ral­ne raz­go­vo­re sa fra­n­cu­skim pred­sed­ni­kom.

Program posete Susreti sa svetskom političkom elitom

Vučić je po dolasku u Pariz prisustvovao večeri koju je Makron priredio za šefove država, vlada i predstavnike međunarodnih organizacija, a za danas je zakazan sastanak dvojice predsednika. Vučić će danas prisustvovati i otvaranju Drugog pariskog foruma o miru. Programom je planirano da predsednik Srbije učestvuje u razgovoru o 75 godina Organizacije Ujedinjenih nacija, kao i na panelu Mišljenja mladih o multilateralizmu tokom 40. zasedanja Generalne konferencije Uneska. Vučić će u sredu imati susret s generalnom direktorkom Uneska Odri Azule.

foto: Profimedia

Usred Pariza prišao Srbima sa šajkačom i trobojkom Makron pozdravio Mišićevog praunuka

Među mnogobrojnim građanima koji su se okupili ispred Trijumfalne kapije u Parizu povodom obeležavanja Dana sećanja, pažnju predsednika Francuske privukao je jedan Srbin sa šajkačom. On je zastao i osmehom pozdravio gosta, koji je prevalio dalek put kako bi prisustvovao ovom događaju. Ovaj Srbin je na glavi nosio šajkaču, a sa sobom je poneo i repliku zastave Drugog pešadijskog puka „Knjaz Mihajlo“, poznatijeg kao „Gvozdeni puk“. Makron je pozdravio više okupljenih Srba sa šajkačama i zastavama, među kojima je i Đorđe Stojanac, praunuk vojvode Živojina Mišića. Juče se u Francuskoj i Velikoj Britaniji obeležavao Dan sećanja povodom primirja u Prvom svetskom ratu.

I. K. - K. V.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track