Albanski špijun uzeo avans od 30 hiljada evra za dokumentaciju o mašini za pravljenje municije: Vojni projekat trebalo da završi u Makedoniji, Kataru i BiH!

E. H.

11. 11. 2019. u 20:52

Detalji hapšenja trojica radnika "Prvog partizana" iz Užica

Албански шпијун узео аванс од 30 хиљада евра за документацију о машини за прављење муниције: Војни пројекат требало да заврши у Македонији, Катару и БиХ!

Iz proizvodnje fabrike "Prvi partizan" Foto Z. Jovanović

PO nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, pripadnici Uprave kriminalističke policije MUP Srbije, Vojno-bezbednosne i Bezbednosno-informativne agencije, uhapšena su trojica radnika "Prvog partizana" iz Užica, kao i Albanac Šefćet D., državljanin Severne Makedonije i vlasnik Privrednog društva "Ars grupa" iz Skoplja. Kako je saopšteno, sumnja se da su prodajom projekata i drugih važnih tehničkih dokumenata, koji pripadaju užičkoj fabrici, a odnose se na proizvodnju oružja i municije kalibra 12,7 milimetara, počinili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i davanja mita.

Osim makedonskog državljanina, uhapšeni su bivši inženjer u "Prvom partizanu", sada penzioner Borivoje G. iz Užica, Nebojša I. iz Požege, konstruktor u Pogonu za alate i mašine u PD "Prvi partizan", kao i aktivni inženjer u ovoj fabrici Milovan M.

Prema prvim informacijama iz istrage, a na osnovu operativnih saznanja BIA i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i Kraljevu, dvojica sadašnjih i jedan bivši radnik "Prvog partizana" su duže vreme nedozvoljeno prisvajali i iznosili tehničku dokumentaciju, a u cilju ostvarivanja materijalne koristi dobijene od konkurentskih firmi, pre svega Makedonije, Katara i Bosne i Hercegovine.



Penzionisani inženjer Borivoje G. se u ponedeljak, u beogradskom hotelu "Hilton", sastao sa Šefćetom D. radi dogovora o prikupljanju i predaji dokumentacije od bivšeg radnika "Prvog partizana". Prema trenutnim saznanjima, Borivoje G. je za navedenog vlasnika "Ars grupe", još na prethodnom sastanku, 16. oktobra u beogradskom hotelu Konstantine the Great, u vidu avansa, primio na ruke oko 30.000 evra. Preostali deo, kako se sumnja, najverovatnije u istom iznosu, trebalo je da dobije po završenom poslu, odnosno isporučenoj kompletnoj dokumentaciji.

Foto Jutjub


Kako "Novosti" saznaju, Šefćet D. je navedenu dokumentaciju, navodno, nameravao da iskoristi za izradu mašina za proizvodnju municije kalibra 12,7 milimetara u pogonima nekadašnje fabrike oružja i municije "Suvenir", u Makedonskom Brodu, kao i u fabrici u Kataru, gde ima suvlasnički udeo. Navedene mašine i municija pomenutog kalibra su, inače, deo asortimana "Prvog partizana".



Dok je trajao sastanak, penzionisanog inženjera i makedonskog državljanina u Beogradu, policija je po nalogu nadležnog tužilaštva, na području Užica i Požege, uhapsila i Nebojšu I., odnosno Milovana M., zbog sumnje da su svom bivšem kolegi učinili dostupnom dokumentaciju "Prvog partizana", kao i da su za tu uslugu takođe imali i odgovarajuću materijalnu korist.

Osumnjičeni se sastali u hotelu "Hilton" Foto N. Skenderija


Svoj četvorici je, kako je potvrđeno "Novostima" u beogradskom Višem tužilaštvu, određeno zadržavanje do 48 sati i oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni na saslušanje.


PRETRESI U TRI GRADA

DO zaključenja broja, u toku su bili pretresi na lokacijama u Beogradu, Užicu i Požegi, kao i u prostorijama preduzeća "Prvi partizan" koje su uhapšeni koristili. Takođe, nadležni intenzivno rade na otkrivanju svih detalja vezanih za ovaj slučaj, kao i na saslušanjima potencijalnih svedoka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Зоки

11.11.2019. 23:38

Господо, ово није злоупотреба службеног положаја, него шпијунажа. Пробајте ово да урадите у било којој америчкој компанији наменске индустрије. Бићете срећни ако изађете за 50 година.

tehnologija

12.11.2019. 04:55

kasnimo za svetom , Amerika uvodi lasersko oruzje na brodovima ,avionima , a u toku je testiranje pesadiskog laserskog orzuja .toliko . od ove tehnologije kako vidim niko na Balkanu nije profitirao .

Зоран

12.11.2019. 07:47

Тако је Бразилској фирми продата техничка документација за израду свих врста вагона Фабрике вагона Краљево...Али шта рећи кад нам керамичар води БИА...

gedža

12.11.2019. 08:03

Ove aktivnosti se svuda u svetu zovu "Subverzivna delatnost protiv bezbednosti držve" - špijunaža. Ajmo BIA ... u ovakvim situacijama okrivljeni pored svih postjećih dokaza obično stradju u pokušaju bekstva tokom hapšenja .. ne nisam surov... sve drugo je bacanje para i gubljenje vremena, jer ovakvi se nikadane rehabilituju. A sva mesta u namenskoj industriji sa ovakvom dokumentacijom pod video nadzor 24/7 istrogo POV- vojna tajna. I zna se šta je kazna za to, bezsuđenja pa...ko voli nek izvoli

eks

12.11.2019. 08:09

Šištari i Crnogorci kriminalci su najveći problem Srbije. Ja o tome svima govorim već 30 godina, ali Srbi su naivan i glup narod i to ne shvataju. Studirao sam u Beogradu i lično se uverio u to da su Crnogorci banditi i siledžije glavni problem Beograda . Oni su zlo kojeg Beograd i Srbija moraju da se oslobode.

Mama

12.11.2019. 08:13

Zasto inicijali? Da se ne stidi porodica?Pa nek se stidi i neka svi upiru prstom.O cemu je razmisljao.Oduzela bih im drzavljanstvo i pasos Srbije.!!

Alex

12.11.2019. 08:38

Sada ce spijunima biti mnogo lakse jer ulaze bez pasosa i samo sa licnom kartom. Albanci i Makedonci ce izvoziti u Srbiju voce i povrce bez problema i dolaziti kod nas a mi tj nas narod nikada nece ici u Albaniju niti nesto izvoziti. Ne kapiram ovaj dogovor gde Srbija gubi jer unistimo nasu poljoprivredu i da navucemo sve i svakoga u nasu zemlju.