Najnovije vesti
Vesti Svet
Morales stigao u Meksiko, obećao da će se vratiti

Morales stigao u Meksiko, obećao da će se vratiti

Bolivijski predsednik Evo Morales otputovao je u Meksiko gde je dobio azil, nakon što je podneo ostavku pod pritiskom protesta.

Evo Morales, Bolivija Foto: Tanjug / AP / RAS Srbija
Evo Morales, Bolivija

Morales, koji je ujedno i prvi predsednik izabran iz redova autohtonog naroda Bolivije, u Meksiko je otputovao avionom meksičke vlade iz bolivijskog grada Čimore. On je na Tviteru potvrdio da je stigao u Meksiko i napisao da ga boli odlazak iz zemlje iz političkih razloga, ali da će se vratiti jači i energičniji.

Morales je objavio i fotografiju na kojoj se vidi kako leži ispod improvizovanog šatora napravljenog od ljubičastog ćebeta i ispod koje je napisao kako je proveo svoju prvu noć u egzilu.

"Ovo je bila moja prva noć nakon napuštanja predsedništva i pod prisilom državnog udara. Veoma sam zahvalan svojoj braći iz saveza Tropik of Cočabamba na pružanju sigurnosti i nege", napisao je Morales.

Pre nego što je Morales otputovao u Meksiko, vojska je saopštila da će se pridružiti policiji u patroliranju ulicama, a nakon što su, u protestima koji se u toj zemlji održavaju od izbora održanih krajem oktobra, uništene četiri policijske stanice.

Ministar spoljnih poslova Meksika Marselo Ebrard izjavio je ranije da je ta zemlja odobrila politički azil bivšem bolivijskom predsedniku Evu Moralesu. On je pozvao bolivijsku vladu da omogući Moralesu bezbedan prolazak i da njegov "lični integritet ne bude ugrožen".

Pročitajte još

-Odmah ćemo obavestiti ministarstvo spoljnih poslova Bolivije da, prema međunarodnom pravu, mora da omogući Moralesu da slobodno izađe iz zemlje, rekao je Ebrard.

Morales je pod pritiskom vojske i višenedeljnih protesta podneo juče ostavku, posle skoro 14 godina provedenih na vlasti.

On ostavku podneo pod rastućim pritiskom vojske i javnosti nakon njegovog reizbora 20. oktobra i protesta koji su potom pokrenuti zbog izbornih neregularnosti.

Pročitajte još

Bolivijski ministar odbrane podneo ostavku

Bolivijski ministar odbrane Havijer Zavaleta podneo je danas ostavku zbog protesta koji pogađaju tu zemlju, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

-Podnosim ostavku na mesto ministra odbrane, kako bih održao jedinstvo oružanih snaga, rekao je Zavaleta i dodao da Morales nikada nije naredio vojci ni mornarici da upere oružje u svoj narod. -Ako sada vojska koristi oružje protiv naroda, za to su odgovorni oni koji su tako odlučili. -

Zavaleta je pozvao predsedničkog kandidata i glavnog Moralesovog rivala na nedavno održanim izborima Karlosa Mesu i vođu protesta Luisa Fernanda Kamača da spreče eskalaciju sukoba.