Privreda

Filterima iz "Kosmosa" protiv virusa i bakterija

Filterima iz "Kosmosa" protiv virusa i bakterija
Foto: N.N. | Filterima iz "Kosmosa" protiv virusa i bakterija

BANJALUKA - Banjalučko preduzeće "Kosmos" juče je postiglo sporazum sa kompanijom "Kret" iz Rusije o proizvodnji fotokatalitičkih filtera "Tiokraft" za prečišćavanje vazduha koji će se distribuirati kako na domaće, tako i na tržište Srbije i EU.

Kako je rekao Dušan Vještica, direktor "Kosmosa", početkom narednog mjeseca se očekuje da ruska strana dostavi prve uzorke, a početak proizvodnje u određenom obimu se očekuje u januaru ili februaru iduće godine.

"Nova ulaganja će definitivno biti potrebna. Ovaj projekat se realizuje na bazi transfera tehnologija, a ugovorom će definisati međusobna prava i obaveze. Nije isključeno da kompanija 'Kret' investira u određene tehnologije za realizaciju ovog posla", rekao je Vještica.

On je istakao da se tu podrazumijevaju i nova radna mjesta u dijelu marketinga i prodaje, ali i nova radna mjesta u dijelu proizvodnje.

Dodao je da je sa predstavnicima ruske kompanije razgovarano o različitim oblicima saradnje, koji treba da se ispune jer se radi o vrlo složenom proizvodu.

Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva RS, rekao je da je ovaj sastanak sa predstavnicima ruske kompanije rezultat posjete delegacije Vlade RS krajem avgusta Rusiji, kada je i potpisan memorandum u Moskvi sa firmom "Rosteh", u čijem se sastavu nalazi i "Kret".

"Ova posjeta je usmjerena s ciljem dogovora o tehničkim stvarima koje su ostale otvorene, te da odredimo zajednički pravac djelovanja po pitanju samih filtera. S obzirom na to da ih ima više vrsta i zavisno od tehničkih stvari, zavisi i u kom će pravcu ići realizacija. Treba da im dostavimo podatke u vezi sa prostorima u kojima bi se postavljali takvi filteri", rekao je Petričević.

On je istakao da se ovi filteri mogu naći sada samo na ruskom i azijskom tržištu, a da će se kroz ovaj projekat pojaviti na evropskom tržištu, te da je to jedinstvena proizvodnja.

"Model saradnje je takav da će proizvodnju kućišta i elektroničkog dijela filtera raditi 'Kosmos', a da će srce i sam filter biti dostavljani iz Rusije", kaže Petričević.

Aleksandar Mitjuškin, zamjenik generalnog direktora "Kreta", kaže da se u trenutnoj etapi razmatra plan zajedničke proizvodnje na teritoriji RS, a da se vrijednost projekta sastoji u tome da se osigura zdravlje stanovništva, što je i najveći cilj ovog proizvoda.

On je rekao da mu je zadovoljstvo što vide i interes Vlade RS za ovaj projekat, te da se trenutno definiše novčana vrijednost projekta, o čemu će se govoriti u narednom periodu.

"Osnovni zadatak i funkcija ovih filtera je čišćenje vazduha od bakterija, virusa i drugih organskih spojeva. Pitanje pročišćenja vazduha je pitanje u čitavom svijetu i trenutno tehnologija je najefikasnija u tom polju", rekao je Mitjuškin.

Istakao je da je riječ o dugotrajnom projektu, za koji je ruska kompanija zainteresovana da traje te da je njihov interes da ovi proizvodi na taj način dospiju i na tržište EU.

Za šta su namijenjeni "Tiokraft" filteri

Filteri koji bi se uskoro mogli proizvoditi u Banjaluci su najdjelotvornija tehnologija u čišćenju i dezinfekciji vazduha od virusa i bakterija, te drugih organskih spojeva bez zamjene filterskih elemenata i bez nakupljanja patogene mikroflore.

Dizajn uređaja isključuje dopunske elemente, može se primjenjivati u različitim prostorima, mjestima stalnog i povremenog boravka ljudi, stambenim prostorijama, poslovnim prostorima, vrtićima, školama, ustanovama, bolnicama, muzejima, bibliotekama, dvoranama i slično.

On smanjuje uticaj na ljudski imunološki sistem, oduzima neugodne mirise u prostorijama, sprečava širenje sezonske zarazne epidemije, smanjuje onečišćenje vazduha patogenom mikroflorom.

Filter se primjenjuje još u poljoprivrednim skladišnim prostorima, proizvodnim pogonima u procesima proizvodnje i drugim prostorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije