Povećanje plata produžilo zabranu zapošljavanja u javnom sektoru

Iako je najavljeno da će se posle pet godina ukinuti zakon o maksimalnom određivanju broja zaposlenih, u državnoj službi će se u 2020. i dalje zapošljavati po starom, ako aminuje Vladina komisija za davanje saglasnosti.
Povećanje plata produžilo zabranu zapošljavanja u javnom sektoru
Foto: Pixabay
Prema računici Fiskalnog saveta, razlog je to što planirano previsoko povećanje plata (u proseku 9,6 odsto) ne ostavlja prostor za novo zapošljavanje u državnom sektoru. Odnosno, sav novac za plate potrošiće se za veće zarade trenutno zaposlenih, piše Nova ekonomija
 
Naime, prema nedavno usvojenim izmenama Zakona o budžetskom sistemu, korisnici javnih sredstava ne mogu zasnivati radni odnos sa novim licima radi popunjavanja slobodnih, odnosno upražnjenih radnih mesta do 31. decembra 2020. godine.
 
Izuzetno, radni odnos sa novim licima može se zasnovati uz saglasnost tela Vlade, na predlog nadležnog ministarstva, odnosno drugog nadležnog organa, uz prethodno pribavljeno mišljenje Ministarstva.
 
U Ministarstvu finansija su za "Novosti" rekli da trenutno razmatraju nekoliko modela kako bi rešili ovo pitanje. 
 
Podsećamo, Fiskalni savet je više puta upozoravao Vladu Srbije da je zabrana zapošljavanja i neplansko smanjivanje broja zaposlenih ostavilo ozbiljne negativne posledice na rad i kvalitet usluge javnog sektora. Broj stalno zaposlenih se smanjivao, a deo odlazećih radnika se nadomešćivao posrednim angažovanjem na određeno. 
 
Danas veliki broj budžetskih korisnika funkcioniše s manjkom kadra u odnosu na zakonom dozvoljene limite i državnim organima postaje sve teže da obavljaju svoje redovne nadležnosti, navodi Fiskalni savet.
 
Naročito su primetni manjkovi zdravstvenih radnika. Prema istraživanju Nove ekonomije na osnovu podataka Instituta Batut i Fiskalnog saveta, poslednjih pet godina broj zaposlenih u zdravstvu smanjen za gotovo 10.000 ljudi. Zdravstvo je sektor u kom je broj zaposlenih najviše smanjen: doktora medicine skoro 1.000 je manje, a administrativno i tehničko osoblje smanjeno je za nešto oko pet hiljada ljudi.
 
U poslednjem izveštaju sa preporukama za budžet i fiskalnu politiku za 2020, ocenuje se i da prekomerno uvećanje zarada u 2020. ne ostavlja budžetski prostor za potrebno povećanje broja zaposlenih. 
 
Oni smatraju da u 2020. ukupan fond plata ne treba da raste brže od rasta privredne aktivnosti (5,5 odsto nominalno) i da se u okviru tog rasta jedan deo opredeli za finansiranje plata novozaposlenih, a ne samo za povećanje plata onih koji su već radno angažovani. 
  • Sale D

    21.11.2019 08:59
    Radim u državnoj upravi i mogu samo da kažem da nikada većeg haosa i rasula nije bilo nego sada. Povećanje ionako ponižavajućih plata na kašičicu, većina radi po nekoliko poslova a i dalje im se tovari novi, svuda nervoza i tenzije,, a oni najobrazovaniji i iskusni svakodnevno odlaze.
  • Bojan

    13.11.2019 17:48
    Dokle više laži
    Sada će tek ovi mladi ljudi da beže iz zemlje,sramota više šta radite ovoj deci,držite ih kao taoce i trtirate ih kao sigurne glasove,terate u autobuse kao podršku na raznim mitinzima i zato nećete nikada dok ste vi na vlasti da pustite zapošljavanje ali jednom će doći kraj....
  • Jana

    12.11.2019 07:00
    Istina
    U prosveti radi oko 25 000 nastavnika na određeno. To su slobodna radna mesta. Nastavnicima se uplačuju doprinosi i licni dohoci kao i nastavnicima koji rade na neodrđeno. Zbog čega zabrana. Ne trebaju nova sredstva za isplatu zarada. Nemojte nas praviti neznalicima. Zabrana je nezakonita.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.