Ima nade za šarana iz Barande

U Srbiji se, u petnaest hiljada hektara ribnjaka, godišnje proizvodi petnaest hiljada tona riba. Nedovoljno za domaću potrošnju, pa se dve trećine potrebne ribe uvozi.

Ribnjak u Barandi, ne tako davno, ubrajao se među najveće  proizvođače šarana u ovom delu Evrope. Zbog brojnih problema, poslednjih godina je gotovo zatvoren. Posle privatizacije i bezmalo cele decenije, ove jeseni je počeo izlov.

"Sa izlovom smo krenuli, očekujemo prinos ove godine do deset vagona, odnosno stotinu tona, u toku nam je rekonstrukcija jedanaest objekata, totalna rekonstrukcija i stavljanje u pogon", rekao je veterinar Zoran Mažić.

I pored svih problema u ribarstvu, poslednjih godina u Vojvodini se beleži prava ekspanzija malih ribnjaka. Jedan takav podignut je u Ečki pored Zrenjanina, na površini od četrnaest hektara. Ove jeseni očekuje se i prvi izlov.

"Video sam da je Srbija ogromni uvoznik ribe, tako da sam vidio svoju šansu sa slatinastim područjima, jer je država Srbija u to vreme davala mogućnost da se na svim slatinastim područjima grade ribnjaci", kaže Dragan Čelebić iz Ečke.

Pokrajinska vlada je u protekle tri godine investirala oko 120 miliona dinara u razvoj ribarstva.

"Za tu vrednost rekonstruisano je oko dve stotine četrdeset ribnjaka i izgrađeno novih na oko trideset hektara,  sa ovom merom subvencija nastavićemo i naredne godine", kaže Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu.

U Vojvodini je i dalje neiskorišćeno na hiljade hektara slatinastog zemljišta idealnog za ribnjake.

"Mislim da bi trebalo u narednom periodu od površina državnog zemljišta koje se ne može koristiti za ratarsku proizvodnju izdvojiti površine koje bi namenili za liniju ribarstva i u tom pogledu uz znatno veće subvencije", kaže Nedeljko Tica, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Za podizanje jednog hektara ribnjaka potrebno je oko pedeset hiljada evra, ali stručnjaci tvrde da se uložena sredstva vrate za pet godina.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво