Vesti

1

Mustafa: Mini Šengen pokušaj uspostavljanja nove Jugoslavije sa Albanijom, bez Hrvatske i Slovenije

Autor: VV

Izvor: Beta

Mustafa: Mini Šengen pokušaj uspostavljanja nove Jugoslavije sa Albanijom, bez Hrvatske i Slovenije

Izvor: Foto: prtscr ytb

"Iako na prvi pogled ideje carinske unije Zapadnog Balkana, zajedničkog tržišta a u novije vreme i 'mini Šengena' izgledaju atraktivno, to u suštini vodi ka novoj Jugoslaviji, sa Albanijom a bez Hrvatske i Slovenije. To su ideje koje nismo podržali dok smo vodili vladu i nećemo ih podržati kao DSK, ni u poziciji ni u opoziciji, kao što ne podržavamo promenu državnih granica Kosova", napisao je Mustafa na Fejsbuku.

On je ocenio da bi Kosovo trebalo da teži jedinstvenom evropskom tržištu, u početku kako je to uređeno Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, i da bi trebalo da postane deo Šengenskog sporazuma, gde su zemlje EU.

"Mini Šengen nastao je kada projekat koji je u Srbiji osmišljen za carinsku uniju, i ideja za ekonomsku uniju Zapadnog Balkana nisu realizovani, zbog protivljenja Kosova i Crne Gore. Mi bismo ovim sporazumom preneli svoj suverenitet na susedne zemlje, jer se zna da Šengen podrazumeva jedinstvene politike država članica za slobodan prelazak granica bez kontrole. To bi se odnosilo i na mini Šengen koji podržava Srbija i pristalice njene hegemonije", naveo je Mustafa.

Prema njegovim rečima, takva politika "udaljava zemlje Zapadnog Balkana od puta evropskih integracija" i dovodi ih "u evroazijsko utočište kojim dominira Rusija".

"To su manevri Srbije koja hoće da potkopa obaveze o normalizaciji odnosa sa Kosovom i priznavanju nezavisnosti Kosova", ocenio je lider DSK.

Današnjem sastanku predstavnika Srbije, Severne Makedonije, Albanije, Crne Gore i BiH u Ohridu nije se odazvao predsednik Kosova Hašim Tači obrazlažući to između ostalog, odbijanjem Srbije i BiH da priznaju Kosovo.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

pal

Ma OK, ostanite vi izvan mini Šengena i ''nove Jugoslavije''. Ionako jedini imate vize u Evropi.Tako će i ostati.