SUPRUGA MORNARA SPASENOG SA BURBON ROUDA: Hrvatskog kapetana Dina su svi poštovali! Nesreća se dogodila jer brod nije bio održavan! (FOTO, VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube

POTRESNA ISPOVEST

SUPRUGA MORNARA SPASENOG SA BURBON ROUDA: Hrvatskog kapetana Dina su svi poštovali! Nesreća se dogodila jer brod nije bio održavan! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Prošlo je više od 40 dana od potonuća broda Burbon rouda. Od 14 članova posade, trojica članova pronađena su živa, četvorica mrtva, a za sedmoricom, među kojima je i šibenski kapetan Dino Miškić još se traga.

Novinari 24sata.hr razgovarali su sa Elenom Konovalenko, ukrajinskom lekarkom i suprugom Dmitra Marčenka, jednog od trojice spasenih članova posade. Njen suprug, kazala je, još nije spreman da razgovara o tragediji koju je proživeo.

"Ovo je bio njegov prvi posao sa Burbonom. S kapetanom Dinom Miškićem radio je samo jedan mesec jer je Dino stigao na brod u septembru, a moj muž je tamo bio od avgusta. Dino je s posadom razgovarao na ruskom, a odnos među njima bio je vrlo dobar. Nije bilo nikakvih sukoba između posade i kapetana. Iako ga nisu poznavali otpre, cela posada ga je poštovala i on je poštovao njih", ispričala je za 24 sata Elena Konovalenko.

Konovalenko je kazala kako je razgovarala sa suprugom Dina Miškića i pokušavala je da odgovori na njena pitanja.

foto: Facebook/Dino Miškić

"Moj suprug nije spreman da govori o jutru havarije. Još mu je prebolno govoriti o tragičnom danu kad je izgubio prijatelje… Oni koji su preživeli, još uvek se pitaju kako su u tome uspeli jer na splavu nije bilo vode. Imali su samo keks koji je bilo nemoguće jesti bez vode pa su pokušavali da ih pojedu sa morskom vodom. Splav im je bila okrenut naopako, a kad su potražili vodu u unutrašnjem delu, nije je bilo.

27. septembra je ceo dan padala kiša i samo taj dan su uspeli malo da popiju kišnicu. Sve ostalo vreme, ceo četvrtak, petak i subotu bili su bez vode. Osim toga, bili su teško povređeni. Tela su im bila potpuno prekrivena velikim ranama, ogrebotinama i modricama. Prsluci za spasavanje su im se stalno okretali i grebali im uši.

Slana morska voda im je nagrizla kožu i oči koje su ih stalno bolele. Jedne večeri moj muž je potpuno izgubio vid. Ništa nije mogao da vidi. Meduze su ih stalno pekle. U subotu je svanulo sunčano jutro i kožu na licu im je spalilo sunce. Tada, u to vreme, više nisu imali nikakve snage za preživljavanjem", ispričala je Elena za 24 sata.

Na pitanje novinara o tome jesu li Dino i posada u nečemu pogrešili, odgovorila je kako je sve bilo po pravilima te da je brod potonuo jer nije bio propisno održavan i kvalitetno popravljen.

Nakon svega što su prošli, Elena je otkrila kako Dmitro i njegovi kolege nisu dobili psihološku pomoć na povratku kući.

"Na Martiniku su razgovarali s psihijatrom, ali oni koji su se vratili kući još uvek ne mogu potražiti pomoć psihijatra ili psihologa zato što im osiguranje ne pokriva te troškove. Ne znamo šta se sada događa, ali njima je potrebna opširna medicinska terapija", kazala je i dodala kako ne zna koliko će vremena proći dok se oporave od tragedije.

"Život nam je samo stao, ne znamo kako ćemo nastaviti dalje. Izgubili smo volju za opstankom. Imali smo planove za naš zajednički život i za njegovu karijeru. Iako Dmitro ima odlične preporuke za posao, više ne može raditi na moru i ne znamo hoće li ikada moći", ispričala je supruga ukrajinskog pomorca.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto: Printscreen/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja