Najnovije vesti
Vesti Beograd
Vesić: Ne kupujte galeriju "Progres", ona je namenjena za kulturu, a ne za KOCKARNICU

Vesić: Ne kupujte galeriju "Progres", ona je namenjena za kulturu, a ne za KOCKARNICU

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić pozvao je danas pravna i fizička lica da ne učestvuju u licitaciji za prodaju izložbene galerije "Progres"” u Knez Mihailovoj ulici, istakavši da to ne čine "osim ako ne žžele da ulažžu u kulturu”, jer je ona namenjena samo sa kulturne delatnosti".

progres Foto: Google Maps / screenshot
progres

- Ova galerija je stavljena pod zašštitu držžave i Zavoda za zašštitu spomenika odlukom Vlade Srbije od 1. avgusta, tako da je u njoj ne možže da se vršši nikakva delatnost osim kulturne, kao što nije moguće vrššiti bilo kakve radove na prepravci ovog prostora - rekao je Vesić u emisiji "Svitanje"” na RTV Pink.

Kako prenosi Beoinfo, on je podsetio da je ta odluka doneta na predlog Grada Beograda, kako bi se sprečila namera onih koji pokuššavaju da prodaju Galeriju "Progres"” i pretvore je u kockarnicu.

Vesić u Hramu Svetog Save
Foto: Promo
Vesić u Hramu Svetog Save

- Dok smo mi na vlasti u Beogradu, to se neće dogoditi i galerija "Progres" ostaje prostor namenjen umetnosti. Mi ovo radimo jer je Grad Beograd, kada je zgrada "Progresa" građena, dao uslov da se napravi umetnička galerija na mestu gde je nekada bila čuvena galerija "Sebastijan". Nekoliko puta je grad Beograd pokuššao da dugovanja koje "Progres" ima prema gradu pretvori u vlasnišštvo nad galerijom. Nažžalost, neko je bašš odlučio da tu otvori kockarnicu. E, pa neće moći - rekao je Vesić.

- Ako neko žželi da izdvoji 5,27 miliona evra za 751 kvadrat ove galerije, koliko tražže oni koji je prodaju, treba da mu bude jasno da će u tom prostoru moći samo da izlažže slike ili da se bavi promocijom kulture. Ako ima takvih ljudi, grad će biti zadovoljan da neko uložži 5,27 miliona evra u kulturu - poručio je Vesić.

Pročitajte još

Kompanija "Progres" oglasila je, treći put, prodaju nepokretne imovine putem javnog nadmetanja 11. decembra.

Prodaju se objekti u sklopu zgrade "Progres"” u Zmaj Jovinoj, u centru Beograda, a imovina je podeljena u osam celina. Najskuplja je galerija površšine 751,7 kvadratnih metara, s početnom cenom od 5,27 miliona evra.

Oglaššena je i prodaja tehničkog centra "Progresa"” u Krnjači, po početnoj ceni od 11,5 miliona evra. Prodaja nepokretnosti "Progresa"” se sprovodi u skladu sa unapred pripremljenim "planom reorganizacije"” da bi se namirili poverioci.