KRAGUJEVAČKI SPORT

KGSPORT.INFO

Gružani slavili u derbiju na Bubnju (FOTO)

U derbiju 13. kola Šumadijsko – raške zone, ekipa Gruže zasluženo je pobedila na Bubnju sa 3:1 i povratila prvu poziciju  od Šumadije 1903 zahvaljujući boljoj gol-razlici. Golove za pobednički tim postigli su Stanojević (2) i Veljović, a Nenadić iz jedanaesterca za domaćina.

Fudbaleri Gruže, posle pobede na Bubnju i povratka na prvo mesto, želeli da se
fotografišu pored svojih navijača

Derbi jeseni u Šumadijsko-raškoj zoni opravdao je očekivanja ljubitelja fudbala, koji su se okupili u rekordnom broju na Bubnju, među kojima je bilo skoro polovina navijača iz Gruže. Prikazan je dobar fudblal dve trenutno najkvalitetnije ekipe u zoni, a odlučili su čvršća igra i tempo koji su nametnuli gosti u pravoj prvenstvenoj i borbenoj utakmici, koju je vodio superligaški sudija Zoran Široki iz Smedereva.

Gružani su pre ovog susreta zaostajali tri boda za Šumadijom 1903 i došli su u Kragujevac sa imperativom pobede. Izabranici trenera Željka Vasića u prvih deset minuta propustili su dva „zicera“ i pogodili prečku, zbog čega su kasnije bili kažnjeni.

Igrači Šumadije 1903 nisu iskoristili šanse na početku derbija i izgubili bodove i prvo
mesto

U petom minutu najbolji strelac Šumadije Đorđević je sa ivice petarca šutirao pored gola, a tri minuta kasnije, posle centaršuta Stefanovića, Janković je glavom slabo šutirao, pravo u ruke golmana Jošovića.

U 10. minutu, posle udarca Nenadića iz ugla, bek Božović je glavom pogodio prečku. Ovi promašaji domaćina kao da su ohrabrili Gružane, koji su se oslobodili pritiska i preuzeli inicijativu. Dva minuta kasnije Stanišić je sa desetak metara šutirao jako, ali je golman Radosavljević bio na mestu i sprečio pogodak, a potom je neprecizan bio i Marić iz prekida.

Na drugoj strani domaći tim je propustio još jednu šansu da dođe u vođstvo. Sa gol-linije u 15. minutu bek Stevanović je glavom izbio loptu i zaštitio mrežu Gružana. Ređaju se zatim napadi gostiju, ali je udarce StanojevićaStevanovića golman Šumadije 1903 uspeo da zaustavi.

Na terenu se vodila žestoka borba za svaku loptu

U 30. minutu Đorđević umalo nije stigao da upućenu loptu Stefanovića skrene u mrežu i tako je propala još jedna šansa za domaćina.

U finišu prvog poluvremena, gosti su sa dva brzometna pogotka slomili otpor podmlađenog tima Šumadije 1903, što je, kako se ispostavilo, i odlučilo pobednika. U 42. minutu požrtvovanjem Veljovića, koji je šutirao iz „mrtvog ugla“ iskosa sa dva-tri metra razdaljine, loptu je na drugoj stativi u mrežu poslao Stanojević.

Gledaoci su u velikom broju popunili centralnu tribinu na Bubnju

Tri minuta kasnije, neposredno pred odlazak na odmor, brzu kontru pogotkom je završio Veljović za vođstvo Gržana od 2:0, što je bio mali šok za domaći tim.

U drugom poluvremenu trener Vasić je pojačao napad pridodavanjem Đorđeviću ofanzivnog Živanovića, ali ni to nije mnogo pomoglo. Najbolji strelac Šumadije 1903 zbog drugog žutog kartona u 71. minutu morao je u svlačionicu, što je uticalo na dalji tok utakmice. Iskusna ekipa Gruže iskoristila je brojčanu nadmoćnost i drugim pogotkom Stanojevića na utakmici, maltene zapečatila sudbinu domaćina.

Dragan Stanojević dvostruki strelac i Vladimir Veljović golovima su doprineli pobedi
Gružana na Bubnju

Međutim, mladići sa Bubnja se nisu predavali i u 77. minutu uspeli su da smanje prednost Gružana. U kaznenom prostoru gostiju oboren je Savić i sudija Široki je pokazao na belu tačku. Sa 11 metara siguran je bio Nenadić, koji je prevario golmana Jošovića i smanjio rezultat na 1:3, što se na kraju pokazalo i kao končan ishod današnjeg derbija na Bubnju.

U 80. minutu zbog druge javne opomene isključen je štoper Gružana Jevtović, ali to nije uticalo na promenu rezultata, iako je domaći tim imao dve dobre šanse preko Krstića, čiji je udarac odbranio golman, a šut Božovića glavom iz blizine zaustavila prečka.

 U samom finšu utakmice Savić je propustio  priliku da postigne i četvrti gol za Gružu, jer je sa sedam-osam metara šutirao pored gola. Pa i pored toga, navijači gostiju, koji su u toku cele utakmice bodrili svolje ljubimce, imali su puno razloga za slavlje, na čemu su im se na kraju zahvalili njihovi ljubimci. Zajedničko slavlje za dobru igru i povratak na prvu poziciju na tabeli je nastavljeno u gružanskim ugostiteljskim objektima.

Fudbaleri Gruže posle uspeha su se zahvalili svojim navijačima na velikoj podršci

Trener Gruže Miljan Terzić, inače višegodišnji igrač ovog kluba, bio je veoma radostan posle uspeha njegove ekipe na Bubnju.

Mi smo ušli u formu i na poslednjih šest utakmica osvojili maksimalan broj bodova, a u sredu smo osvojili i Kup Šumadijskog okruga, pobedom nad srpskoligašem Šumadijom iz Aranđelovca. Mislim da je naša pobeda danas čista kao suza i ja čestitam svojim igračima na jednoj od najboljih igara ove jeseni, a domaćinu na fer i korketnoj igri. Ovom pobedom još nije rešeno pitanje jesenjeg prvaka, pošto preostaje da se odigra još dva kola, a nas očekuje teško gostovanje u Raški. Konačna odluka o prvaku doneće se u drugom delu sezone – ocenio je Terzić.

Trener Gružana potvrdio nam je da njegova ekipa želi da ide u viši rang.

Gruža ima ambicije da u ovoj sezoni kruniše svoj dugogodišnji uspešan rad osvajanjem prvog mesta. Imamo iskusnu ekipu koja dugo igra zajedno i dvaanest godina nije ispadala iz ovog ranga takmičenja, iako je više puta bila na samom pragu republičke lige. Zaslužujemo da budemo prvi, ali ima još dosta da se igra, pa videćemo – poručio je trener Gružana Milan Terzić.

Trener Šumadije 1903 Željko Vasić nije osporavao da je Gruža zasluženo odnela bodove sa Bubnja.

– Ispostavilo se da je Gruža ostvarila laganu pobedu. Međutim, mi smo u prvih 15 minuta propustili par „zicera“, a pogodili smo i prečku. Nismo postigli gol i to nosi naša mladost i neiskustvo, što je protivnik znao da kazni. Oni su odigrali čvršće i njiihovo  iskustvo je odlučilo. Mi smo inače imali problema oko sastava tima zbog povreda. Šapić je igrao rovit, a u igru u drugom poluvremenu, takođe sa nezalečenom povredom, ušao je i Živanović, jer nemamo mnogo igrača na raspolaganju. Gruža trenutno ima bolji skor i prvo mesto, ali u opticaju je još šest bodova. Mi ćemo se boriti za svaki bod, ali će pitanje prvaka biti rešeno tek na proleće – rekao nam je trener Šumadije 1903 Vasić

ŠUMADIJA 1903 – GRUŽA 1:3 (0:2)

KRAGUJEVAC
Stadion:
Bubanj.
Gledalaca: Oko 400.
Sudija: Zoran Široki (Smederevo).
Pomoćnici: Aleksandar Govedarević (Velika Plana), Mladen Krasić (Smederevska Palanka).
Strelci: Nenadić u 77. iz jedanaesterca za Šumadija 1903,a Stanojević u 42. i 70. i Veljović u 45. minutu za Gružu.
Žuti kartoni: Božović (Šumadija 1903), Savić, Janićijević, A. Marić (Gruža). Crveni kratoni: Đorđević u 72. (Šumadija 1903), Jevtović u 85. (Gruža).

ŠUMADIJA 1903: Radosavljević, Stefanović, Božović, Vranić (od 55. Krstić), Janković, Kočanović, Riznić (od 46. Živanović), Šapić (od 65. Matović), Savić, Đorđević, Nenadić.

GRUŽA: N.Jošović, Stevanović, Simić, A. Marić, Jevtović, Janićijević, Stanišić (od 46. Smolović), Aleksić (od 83. Raković), Stanojević, Veljović (od 87. M. Jošović), Savić.

Danas je odigrana još jedna utakmica u Novom Selu, gde je Omladinac pobedio ekipu Goča iz Vrnjačke Banje sa 4:0. Kragujevački klubovi, Korićani i Vodojaža, svoje utakmice igraju sutra u gostima, a Budućnost u Resniku dočekuje Novi Pazar 1928.

Posle pobede na Bubnju, Gruža je, posle sedam kola, preuzela prvo mesto od kragujevačkog zonaša, zahvaljujući boljoj gol-razlici za dva gola, jer obe ekipe imaju po 32 boda.

U narednom kolu Gruža dočekuje ekipu Zvečana, a Šumadija 1903 je gost Apolona 2018 u Kovačima.

Tekst i foto: M. Jovičić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: Content is protected !!