Linkovi

UNICEF: Nedovoljno sredstava za pomoć deci iz Sirije


Raseljena deca iz Sirije u izbegličkom kampu u Idlibu, blizu sirijsko-turske granice.
Raseljena deca iz Sirije u izbegličkom kampu u Idlibu, blizu sirijsko-turske granice.

Fond Ujedinjenih nacija za decu upozorava da će osnovni humanitarni programi za stotine hiljada dece u Siriji morati da se ukinu jer im ponestaje novca.

Do kraja godine je ostalo samo osam nedelja, a UNICEF navodi da je prikupljeno samo 53% od 295 miliona dolara koliko je fondu potrebno ove godine. Ako se taj manjak hitno ne nadomesti, organizacija upozorava da će deci biti uskraćena vitalna pomoć.

Portparolka UNICEF-a Mariši Merkado, kaže da se prinudno smanjenje pomoći odvija u doba godine koje je posebno teško za raseljenu decu.

Temperature brzo padaju a cilj UNICEF-a je da obezbedi zimsku odeću za 578.000 dece, uzrasta od beba do 14-godišnjaka, koji žive u kampovima, kolektivnom smeštaju, hraniteljskim porodicama ili područjima sa akutnom nestašicom osnovnih potrepština. U ovom trenutku, imamo sredstva za 365.000 dece. Bez dodatnih fondova, 220.000 dece će ostati bez pomoći", istakla je Merkado.

UNICEF ističe da je pomoć potrebna 5,5 miliona dece širom zemlje a agencija ne može da im svima pomogne. Međutim, Merkado dodaje da fond pruža stotinama hiljada najugroženije dece u Siriji osnovne usluge koje, za mnoge, znače razliku između života i smrti.

U severoistočnoj Siriji, gde žive neka od najugroženije dece u zemlji, zahvaljujući radu UNICEF-a 2019. je vakcionisano oko pola miliona dece, 150.000 dece je dobilo psiho-sociološku podršku a 100.000 dece dobilo priliku da se školuje", ističe Merkado.

Sirijka sa decom, porodica raseljena zbog turske vojne operacije u severoistočnoj Siriji sa kurdskim humanitarnim radnicima u kampu severno od Mosula u Iraku, 16. oktobra 2019.
Sirijka sa decom, porodica raseljena zbog turske vojne operacije u severoistočnoj Siriji sa kurdskim humanitarnim radnicima u kampu severno od Mosula u Iraku, 16. oktobra 2019.

Pružanje pomoći deci u tom području je otežano od kada je turska vojska u oktobru izvršila invaziju u regionnu pod kurdskom kontrolom. Uprkos povećanim bezbednosnim rizicima, koji ograničavaju slobodu kretanja, UNICEF ističe da je najozbiljnija prepreka za fond - nedostatak novca.

Programi koji su pogođeni zbog nedostatka sredstava uključuju obezbeđivanje čiste vode, pribora za higijenu, standarne vakcinacije i specijalizovanih zdravstvenih usluga i hrane za neuhranjenu decu. UNICEF će morati i da obustavi obuku oko 170.000 ljudi o riziku od neeksplodiranih mina. Svakom drugom Sirijcu preti rizik da nagazi neeksplodiranu minu, a ta opasnost posebno se odnosi na decu.

XS
SM
MD
LG